Wg mnie nie ma lepszego sposobu na przygotowanie buraków, jak ich upieczenie. Zapach unosi się w całej kuchni a buraki zachowują piękny kolor. Wybieram buraki raczej mniejszych rozmiarów, żeby szybciej się upiekły. Większe dzielę na pół. Buraków nie obieramy, tylko dokładnie myjemy. Każdy burak jest zawinięty w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni. Buraki wkładamy na blaszkę i pieczemy do miękkości (ok 60-90 minut). Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki. ... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...