dzień niech na śniadanie będzie sałatka z rukolą, w kolejny dzień kanapka z rukolą. Kupując brokuły, podzielcie je na porcje, włóżcie do woreczków i zamroźcie. Nie trzeba zawsze kupować świeżego pieczywa, na grzanki najlepsze jest bowiem pieczywo czerstwe. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami(...)grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa
Moja smaczna kuchniadość cienko. Ja każdy kawałek mięsa wkładam do foliowej torebki - podczas rozbijania mięso nie rwie się, a kuchnia nie jest opryskana drobinami mięsa ;) Rozbite mięso przyprawić świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej niezbyt drobnym) i papryką. Obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości dość dobrze rozgrzanego smalcu. Mięso obsmażać partiami, a końcu przesmażyć na złoto(...)zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli morskiej (w oryginalnym przepisie 1/4 filiżanki/kubka(...)ostrą -pół, bo płatki chili w takiej ilości są zbyt ostre nawet jak dla mnie 2-3 ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki 3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne
Kuchnia PrezydentowejBardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku. Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Składniki
Maminek kulinarnywieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego można się spodziewać po czerwonej kapuście? Tak doskonale doprawionej surówki nie jadłem jeszcze - idealny balans między surowym smakiem kapusty, jej chrupkością, słodkością i odrobiną kwasowości. Mniami. A chłodnik? Wystarczyła jedna łyżka aby już startować po o przepis. Skierowałem się do właścicielki. Co usłyszałem? "Smakowało(...)napisała cały przepis (prosto z głowy). Chłodnik litewski, źródło: wikipedia Zamieszczam to, co mam na karteczce - przepis na chłodnik litewski: 1/2 l ogórków małosolnych 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki dużo koperku ugotowana wcześniej i wystudzona botwinka 1/2 l śmietany 18% 1/2 kefiru wszystko "obrobić", wymieszać i smacznego ;) Czekam na świeże składniki i wyższą temperaturę na zewnątrz aby przypomnieć sobie
Right Behind The Kitchenmarchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie tutaj Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej wlać do surówki,wymieszać i dodać czosnek Marchewka po koreańsku do dodatek(...)obecnie we wschodniej Europie i popularny w azjatyckich restauracjach. Potrzebny w klasycznym przepisie ocet ujawnia historię tego dania – gdy za żelazną kurtyną brakowało wszystkiego, gospodynie nie mogły przygotować tradycyjnej kapusty kim chi. Z dostępnych składników bazę potrawy zastępowały marchewką. Dzisiaj to zupełnie odrębne i bardzo lubiane danie
mojej kuchnileczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sos czosnkowy z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 kalafiora 2 ząbki czosnku sól himalajska świeżo zmielony czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej posiekana natka pietruszki Wykonanie: Kalafiora płuczemy pod zimną wodą, a następnie dzielimy na różyczki. Wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanka wody i gotujemy pod przykryciem
Kulinarne przygody Gatitymarchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie 88 Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej wlać do surówki,wymieszać i dodać czosnek Marchewka po koreańsku do dodatek(...)obecnie we wschodniej Europie i popularny w azjatyckich restauracjach. Potrzebny w klasycznym przepisie ocet ujawnia historię tego dania – gdy za żelazną kurtyną brakowało wszystkiego, gospodynie nie mogły przygotować tradycyjnej kapusty kim chi. Z dostępnych składników bazę potrawy zastępowały marchewką. Dzisiaj to zupełnie odrębne i bardzo lubiane danie
w mojej kuchniKawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. Wprawdzie tuńczyk z puszki
głodny alergikimiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu.Polecam to połączenie smaków. Składniki na 2 porcje: 2 fielty z łososia a 200 g 1/2 łyżki soli gruboziarnistej 1 łyżka koledry 30 g świeżego imbiru 1/2 cytryny bio Wykonanie: filety z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą(...)minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarnku jeszcze na 5 minut ,by doszedł łososia podałam z puree ziemniaczanym z pasternakiem (przepis tutaj ) i surówką z kapusty pekińskiej ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka do mięs z kapustą pekińską Pyszna surówka do mięs z kapustą pekińską . Doskonały wybór w porze obiadu lub kolacji , nie zastąpiona na grillu . Może stanowić
Ogrodnik w podróżySkładniki: ziemniaki 1 kg, cukier 1 łyżka, zimna woda 2 litry, tymianek 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki flądra świeża 4 sztuki średnie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki Ziemniaki obrane pokroić w cienkie talarki, w misce zalać wodą zimną z cukrem i odstawić na 30 minut. Ziemniaki(...)Oczyszczone, umyte flądry posmarować olejem natrzeć pieprzem i solą, w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu piec w 180C 10 minut, następnie w 160C 15 minut. Podawać np z surówką z kiszonej kapusty: 50 dag kapusty kiszonej wymieszać z 1 łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym - flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej
W Mojej Kuchni Lubięjest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża lub 2 mniejsze(...)papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę. Kalarepkę. Czerwoną paprykę. Rzodkiewki. Fenkuł. Dymkę i papryczkę chili
potrawyregionalnedodatkiem surówki , idealnie się nadają na obiad lub kolację , są syte . Propozycja na przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej która idealnie komponuje się z kotletami sojowymi . Link : Surówka z Kapusty Pekińskiej z Porem do Obiadu Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 15 kotletów 350 g suchej soi 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 150 g cebuli 1 czerstwa bułka(...)soję płuczę i zalewam w garnku zimną wodą tak żeby woda był kilka centymetrów nad soją . Garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała . Następnie odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję około 90 minut do miękkości soi , odcedzam i odstawiam do wystudzenia . Przygotowanie pozostałych składników : Czerstwą bułkę zalewam zimną wodą w miseczce aby namokła i zmiękła , po namoczeniu dokładnie
Uwaga Babcia Gotujetrzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki, które przedtem wymoczyć(...)przylegać, lecz tylko luźno leżeć na szaszłykach. W ten sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;)Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSurówka z kapusty pekińskiej z owocami to doskonały dodatek do obiadu, który łączy w sobie warzywa i owoce. Taką kombinację smakową poznałam jeszcze w czasach studiów
niecodziennikpary