cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem . Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo . Ja podałam do śląskiej kiełbasy podsmażanej na odrobinie
Buniabaje w kuchnicytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem . Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo . Ja podałam do śląskiej kiełbasy podsmażanej na odrobinie
Buniabaje w kuchniDzisiaj polecam przepis na bardzo smaczną SURÓWKĘ JARZYNOWĄ, świetna jako dodatek do obiadu - niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 seler średniej wielkości 1/2 białej części pora 1 jabłko 1 marchewka sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Krok(...)Warzywa obieramy, myjemy - ścieramy na tarce jarzynowej z małymi oczkami, pora siekamy w cienkie półplasterki. Krok 3. W salaterce łączymy starte warzywa i sos majonezowo-śmietanowy - mieszamy dokładnie. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu, najlepiej lekko schłodzona. Możemy posypać posiekaną zieleniną. Smacznego :) Inne przepisy na surówki znajdziesz tutaj
Moja Książka Kucharskadodaję do niej jabłko, cebulkę czerwoną, można dodać marchewkę czy wkroić ogórka kiszonego. Sałatka doprawiona została solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz olejem, ale równie dobrze pasuje tutaj też jogurt. Ja mam do niej sentyment, ale przez to, że trzeba do jej wykonania ugotować buraki, rzadziej gości na naszym stole niż surówka z surowych buraków. Zamiast ugotowanych buraczków, można użyć
Mieszam w GarnkuOdmieniona surówka z białej kapusty. Polecam! Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 2 marchewki 1 mały słoiczek marynowanych pieczatek 1-2 ząbki czosnku majonez + jogurt naturalny sól, pieprz odrobina cukru Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę
Kuchnia domowa AniJestem wielką fanką surówek. Może nie być ziemniaczków, ryżu, makaronu, kaszy, ale jak nie ma surówki to już gorzej. Na ryneczku zlądowała młoda kapusta, więc najwyższy czas na jej wykorzystanie. Potrzebujemy: 1 mała główka młodej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 czerwona cebula 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka pietruszki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli
Emskie Smakipotrzeb. Ja często robię to danie z całej kapusty. Tym razem jednak resztę młodej kapusty przeznaczyłam na surówkę. A Wy co najczęściej przygotowujecie z młodej kapusty? A może też robicie taki prosty bigos? Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół cebuli 3 kiełbasy śląskie – u mnie z szynki Maestro Henryk Kania pół opakowania kabanosów z solą Henryk Kania
Słodkie okruszkiProsta i szybka. Jeżeli komuś nie chce się przesiadywać w kuchni w takie upały, zróbcie taką surówkę i zjedzcie ją z młodymi ziemniakami. U nas wyszła tydzień temu, razem z mielonymi z cukinią. Składniki: pół średniego selera 2 marchewki mała biała część pora garść suszonej żurawiny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól
KardamonovySurówkę colesław bardzo lubię z dodatkiem chrzanu, jest smaczna i pasuje prawie do każdego mięsnego dania. Składniki: pół główki kapusty białej 2 marchewki 1 cebula cukrowa 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki chrzanu Fanex sól,pieprz cukier puder Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy, kroimy
Bajeczna Kuchniabazie białej kapusty, doskonała da dań mięsnych, również jako dodatek do kanapek na ciepło i do domowych kebabów. Surówka ta zdobyła popularność dzięki wprowadzeniu jej do sieci restauracji KFC oraz McDonald’s. Składniki podstawowe: 1 kg kapusty białej , 2 duże marchewki, 1 duża cebula, Składniki na sos : pół szklanki (125 ml ) majonezu, pół szklanki (125 ml ) śmietany 30 % (kremówki
Pysznosci Babci BasiBardzo smaczna surówka z młodych warzyw. Znakomicie smakuje do tradycyjnego schabowego jak i również do dań grillowanych. 1/2 główki młodej kapusty 1 jabłko 2 marchewki Sól Pieprz 4 łyżki majonezu Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewki oraz jabłko obieramy. Kapustę szatkujemy na piórka. Marchewki oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem
VioletoweKucharzenieobiad dla 2-3 dorosłych osób (z małą dokładką) lub 4-5 porcji jako dodatek do obiadu, zamiast surówki. SKŁADNIKI duża główka kapusty młodej, u mnie stożkowa, odmiana Monarchy solidny pęczek młodego kopru duży pęczek szczypioru z cebulką 2 młode marchewki pietruszka ½ małego selera 2 małe pomidory 3-4 łyżki dobrego, pikantnego ketchupu sól pieprz 1 łyżka masła do warzyw
Karo in the KitchenSurówka letnia, rabarbarowa podana w towarzystwie zielonej sałaty, skropiona cytryną i oliwą. Składniki: 1 pęczek rzodkiewki, 3 młode kalarepki, 1 pęczek młodej marchewki, 1 łodyga rabarbaru, 1 główka zielonej sałaty, 1 pęczek szczypiorku lub koperku, 1 cytryna, Oliwa, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Warzywa i rabarbar umyć i drobno poszatkować. Doprawić sokiem z cytryny z oliwą(kilka łyżek
Tradycyjna Kuchnianaszła mnie jeszcze ochota by sprawdzać czy lubię ją też w wersji pieczonej/gotowanej. Dzisiejsza propozycja to surówka z dodatkiem kalarepki. Charakterystyczny smak kalarepy przełamuje słodycz jabłka. Wersja najbardziej podstawowa, w planach są kolejne wariacie. :-) 1 kalarepka 2 młode marchewki 1 jabłko sól, pieprz 1. Kalarepkę i marchew obieramy. Jabłko również obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. 2. Kalarepkę i jabłko ścieramy
Szefowa kuchnitylko nadaje się na Wielkanoc, możecie upiec go każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam! Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm ~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej ~200g marchewki ~300ml
chili & sugarakcji , w której marchew jest najważniejszym składnikiem dania . Przesyłajcie swoje pomysły na dania ciepłe i zimne - sałatki, surówki, zupy, desery, soki, obiadki dla dzieci i inne, które przyjdą Wam do głowy. Z przyjemnością poznam Wasze propozycje przepisów z wykorzystaniem marchewek typu baby oraz marchewek kolorowych dla podkreślenia ich różnorodności Zapraszam :) Wpisy muszą zawierać opis wykonania oraz zdjęcie potrawy Czas trwania
Weekendy w domu i ogrodzieobiadu bez tego dodatku czy sałaty. Mięso może być, rybka czy jajko też jest ok, ale bez surówki zwyczajnie nic się nie klei. Polecam, bo jest przepyszna. Składniki: 1 czerwona słodka papryka 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki 2 soczyste jabłka 10 centymetrów jasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez
Gosia gotujeteraz często na moim stole. Jest akurat teraz sezon na to warzywo, a wiadomo, że z młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna. Składniki: 1 młoda kapusta 1,2 kg 1 duża marchewka 1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 ł yżki kwaśnej śmietany 3 łyżki
Gosia gotujewlewamy olej Na gorącym tłuszczu i na dużym ogniu smażymy cebulę w polędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy np. z pyzami drożdżowymi oraz z surówką lub gotowaną kapustą z kminkiem, na którą przepis podam niebawem Zjadamy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com