sosy - 72734 przepisów (strona:901/4849)

Makaron z krewetkami 157

osoby) Przyrządzając takie dania pamiętać należy, że temperatura musi być wysoka. Składniki 125 g makaronu chow mein 200 g krewetek 1 kalarepka 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego natka pietruszki     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie(...)przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie krewetki przelewamy zimną wodą, odcedzamy i osuszamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę kalarepkę. Podlewamy sosem sojowym. Wrzucamy krewetki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, chwilę smażymy (cały czas mieszamy), dodajemy cukier. Do całości wrzucamy makaron, wlewamy sos dokładnie mieszamy (cały czas smażymy). Zestawiamy z ognia, mieszamy z posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Gołąbki z mięsem kaczki zapiekane w sosie bolońskim 175

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo lubimy gołąbki i kuchenne eksperymenty. Smak powala na kolana. Szczególnie, że zapiekane są w sosie bolońskim od firmy Jamar . Dzięki temu zaoszczędziliśmy czas na przygotowanie innych potraw. Sos smakuje wybornie, trzeba go lekko rozprowadzić wodą, żeby nam się nie przypalił podczas pieczenia, pod koniec wraca(...)Rewelacyjnie komponuje się z kapustą i mięsem kaczki. Składniki 200 g ryżu 500-600 g filetów z kaczki ze skórą 1 główka kapusty włoskiej 1 łyżka estragonu 1 słoik sosu bolońskiego od Jamar sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Filety mielimy razem ze skórą na średnich oczkach. Liście kapusty

R'n'G Kitchen
Kurczak zapiekany z brzoskwiniami 144

gotowy. Składniki 200 g piersi z kurczaka 1 papryka 1/2 cukinii 1 czerwona cebula 5 pieczarek 2 brzoskwinie lub nektarynki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka oregano 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka creme fraiche (tutaj można zobaczyć jak zrobić creme fraiche) 1 lyżka musztardy dijon 1 łyżka mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy w kostkę. Warzywa myjemy oczyszczamy. Pieczarki(...)naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach aż kurczak będzie dobry i soczysty.  Z naczynia odsączamy do rondelka powstały płyn, dodajemy musztardę, sos worcestershire, możemy doprawić słodką papryką. W szklance lub słoiku mieszamy śmietanę z mąką i 1/2 szklanki wody, nie może być grudek i dodajemy do naszego sosu, całość zagotowujemy, gdy sos jest

Delusional Trine
Grillowany stek z tuńczyka z azjatycką mizerią 256

pierwiastka przedostaje się do organizmu. Jak ze wszystkim, trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek. Składniki: 2 steki z tuńczyka (po około 120 g) Marynata do steków: 6 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanego imbiru 3 łyżki oleju sezamowego Azjatycka mizeria 2 długie ogórki 1 papryczka(...)chili, pokrojona w plasterki kilka listków mięty 1 szalotka, drobno pokrojona 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 4 łyżki sosu sojowego 6 łyżek soku z limonki Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty do steków, wkładamy do niej steki i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Dressing do mizerii przygotowujemy mieszając sok z limonki z sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z serdelkami 214

Szybka, smaczna i pożywna sałatka z serdelkami i pomidorami. Doskonała na śniadanie, lekki obiad, lub kolację.  Lubie takie szybkie dania, szczególnie latem.  Polecam, z wędlinami  i sosami można kombinować wg smaku:) Składniki: 1/4 główki sałaty  l odowej 1 duży pomidor 2 serdelki z szynki sos czosnkowy sos remulada duńska ( lub inne ulubione) Sałatę lodową myję, następnie(...)osuszam. Teraz kroję nożem do sałat i układam na talerzu.  Sałatę polewam sosami. Pomidora także myję, wycieram, kroję na cząstki i układam na sałacie.  Serdelki podgrzewam, można w wodzie, mikrofali lub na patelni grillowej.  Kroję w grubsze plastry i układam na wierzchu sałaty. smacznego

Takie tam pichcenie
Przepis # 16 Tymiankowe naleśniki 202

niego odrobinę tymianku. To był starzał w 10! Zapach ziół roznosił się w całej kuchni. W połączeniu z warzywno-mięsnym farszem stworzyły sycący pełnowartościowy obiad. Ponadto naleśniki podałam z sosem tatarskim - oczywiście tym przygotowanym samodzielnie.  P.s Od dzisiaj moje przepisy będą zawierały ilość wartości odżywczych z myślą o tych, którzy liczą swoje kalorie:) Składniki ( 8 naleśników) Ciasto naleśnikowe(...)delikatnie smażyłam. warzywa starłam na tarce. Dodałam do mięsa i dusiłam około 15-20 minut. Na koniec przyprawiłam farsz.  Następnie na naleśnikach ułożyłam farsz i zwinęłam w rulon. Sos tatarski Składniki - 1 jogurt grecki - 3 ogórki konserwowe - 6 pieczarek marynowanych - pół pęczka szczypiorku - sól, pieprz oraz czosnek Do miseczki wrzuciłam jogurt oraz pokrojone w kostkę: pieczarki oraz ogórki konserwowe

Health-Fit-Life
Przepis #21 Pizzerinki na mące żytniej 200

kilka składników w jej tradycyjnej postaci i danie gotowe. Ja zamieniłam mąkę pszenną na razową żytną, dodaję kilka warzyw i mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy. Z podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  Sos pomidorowy na jedną porcję ciasta - 3 łyżki passaty pomidorowej - 3 łyżki ketchupu  - przyprawa do pizzy W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:)  Dodatki na jedną

Health-Fit-Life
Przepis #33 Niedzielny obiad - filet z kurczka na warzywach 178

słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki. Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy passatę z przyprawami, mieszamy do momentu zagotowania. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno odrobinę sosu i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie układamy(...)pokrojone warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego

Health-Fit-Life
Tortille z grillowanym kurczakiem w sosie czosnkowo-musztardowym 227

Grillowane mięso z mnóstwem warzyw i sosem czosnkowo-musztardowym, a to wszystko w tortilli? Jak dla mnie idealne danie obiadowe! Jest pysznie i zdrowo. Koniecznie musicie spróbować ;-) Z podanej ilości składników można zrobić 4 mocno nadziane tortille lub 5-6 z mniejszą ilością nadzienia. SKŁADNIKI 800 g piersi z kurczaka olej rzepakowy sól, pieprz 360 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)pieprzem. Mięso upiec na grillu lub patelni grillowej. Tortille zwilżyć mokrym pędzelkiem, po czym ułożyć na gorącej patelni i przypiec krótko z obu stron. Każdą tortillę posmarować najpierw sosem, następnie ułożyć liście sałaty, na to mięso, paprykę, ogórki i pomidorki, po czym polać sosem. Tortille zawinąć i u podstawy owinąć folią aluminiową podwijając ją również pod spód (dzięki temu tortille

Passions hobbies life
Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem 197

chrzanem, nie wspomnę już o barszczu czerwonym. Zieminaki także lubimy, dlatego też postanowiłam połączyć te dwa warzywa ze sobą. Upiekłam proste placuszki, które podałam z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 20 dkg ugotowanych i obranych ze skórki buraczków ćwikłowych 40 dkg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej(...)smażenia 250 dkg wędzonego łososia Sos chrzanowy: 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo koperek do serowania. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Buraczki połączyć z ziemniakami, dodać jako, sól, pieprz oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Na dłoni formować średniej wielkości kulki z masy warzywnej, delikatnie

mecooks
Ośmiornica z chimichurri na sałatce z czarną quinoą 243

Każdy ma swoje ukochane dania, ja uwielbiam ośmiornicę, do tego pyszna sałatka i aromatyczny sos. Poezja :) Do ugrillowanej ośmiornicy polecam sos chimichurri, okazuje się, że nie tylko do steków doskonale pasuje. Burczy Wam w brzuchach? Mi bardzo ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek(...)innej) sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na 2 dużych talerzach, dodajemy portulakę, lub roszponkę, połówki pomidorków koktajlowych i oliwki, posypujemy wszystko czarną quinoą. aby uzyskać sos chimichurri siekamy drobno ostrą paprykę, kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i oregano. Mieszamy zieleninę z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Ośmiornicę rozbijamy delikatnie

Quinoa Raz!
Sztuka mięsa 193

Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny sos lub podajmy takie czyste, podgrzane w odrobinie wywaru, z ulubionymi warzywami na ciepło lub sezonową surówką.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)pyrkać") gotujemy 3-4 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po czym wyciągamy mięso,  kroimy w plastry , podlewamy odrobiną wywaru, podgrzewamy i podajemy w dowolny sposób: z sosem, ziemniakami, kluskami czy warzywami. Ja do mięsa z wywarem dodałam śmietanki wymieszanej z chrzanem i solą. W ten sposób powstał sos chrzanowy. Można osobno podsmażyć pieczarki dodać do pokrojonej

Kulinarne przemyslenia
Gotowana wołowina w sosie koperkowym 334

Sos koperkowy idealnie komponuje się z gotowaną w rosole wołowiną. Przygotowanie obiadu z wykorzystaniem mięsa z rosołu zajmie nam dosłownie kilka chwil. Mięso jest delikatne i bardzo apetyczne. kawałek wołowiny ugotowanej w rosole (pręga, łata, mostek, antrykot) pół pęczka koperku 2 łyżki masła klarowanego 1,5 płaskiej łyżki mąki 1-2 chochle rosołu sól pieprz W niewielkim rondelku roztapiamy(...)łyżki mąki i mieszamy, aż nie znikną wszystkie grudki. Gdy mąka lekko się przyrumieni dosypujemy posiekany drobno koperek i energicznie mieszamy. Po wymieszaniu dolewamy chochlę rosołu i mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy drugą porcję rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso ugotowane z rosołu obieramy z błon i kości. Następnie kroimy w kostkę w poprzek włókien. Tak przygotowaną wołowinę

Dieta bez mleka
Kurczak curry z ananasem 364

Kurczak curry z ananasem to szybkie i bardzo smaczne danie. Dzięki mleczku kokosowemu sos jest wyjątkowo delikatny, a całe danie bardzo sycące. pierś z kurczaka 6 plastrów ananasa z puszki cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżeczki curry pół puszki mleczka kokosowego (200 ml) zalewa z ananasów sproszkowany imbir sól pieprz (opcjonalnie) łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) łyżka mąki Pierś(...)plastry ananasa i podsmażamy. Następnie dodajemy pół puszki mleczka kokosowego, zalewę z ananasów, 3 czubate łyżeczki curry, pokrojony czosnek i pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy razem kilka minut. By sos miał bardziej kremową konsystencję możemy dodać do niego łyżkę masła klarowanego. Jeśli sos wyszedł nam zbyt wodnisty możemy

Dieta bez mleka
CANNELLONI Z WARZYWAMI 240

marchewki mały seler 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 4 liście laurowe około 1 cm świeżego imbiru  curry pieprz czarny pieprz cytrynowy sól olej np. ryżowy SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 500 g przecieru pomidorowego mała cebula pęczek świeżej bazylii świeżo mielona sól, pieprz czarny EWENTUALNE DODATKI: ulubiony ser rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na tarce na grubych(...)świeżego imbiru, doprawiamy curry, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną solą. W momencie, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną czerwoną soczewicę. Wszystko razem mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Najprostsza wersja - na patelni zeszklić cebulę, dodać przecier pomidorowy, dużo świeżej bazylii oraz do smaku sól i pieprz. Chwilę dusić pod przykryciem. Cannelloni - można faszerować na sucho, ułożyć w naczyniu

wege i kropka