sosy - 72234 przepisów (strona:897/4816)

Makaron zapiekany z mięsem pod beszamelem 204

Kolejne wielkie i smaczne gotowanie z Jamar! Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa - pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry.  Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną(...)pomidor 1 czerwona papryka 400 ml passaty, przecieru pomidorowego sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie zapiekanki: Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż

Zasmakuj Kuchni
Filety w sosie kurkowym 177

Jeżeli szukacie pomysłu na wyjątkowy obiad – oto on!:) Filety kurczaka owinięte szynką parmeńską i podane z pysznym, fantastycznym kurkowym sosem. Niebo w gębie:) Na 4 porcje: 4 małe pojedyncze piersi kurczaka 8 plasterków szynki parmeńskiej 1 cebula 250 g kurek 400-500 g kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka(...)cebula się zeszkli, dodajemy do niej kurki. Smażymy razem około 2-3 minuty. Następnie wlewamy kremówkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy solą lub pieprzem. Do sosu dodajemy zrumienione mięso i dusimy całość pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki

Smaki Na Talerzu
Cygan :) 115

wykonaniu danie, które na dobre podbiło kubki smakowe mojej rodziny. To po prostu placek ziemniaczany usmażony na całej powierzchni patelni nafaszerowany w środku ryżem, ugotowanym na sypko i polany sosem pieczarkowym. Bardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany z sosem mięsnym – przecież to placek po węgiersku, który także uwielbiam Cygan Na placek kilka(...)ziemniaków ( u mnie już młode ) 1 cebula 1 jajko 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Na sos pieczarki cebula mąka do zagęszczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy Do nadziania ryż Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni. Ryż

Pieguskowa Kuchnia
Pikantne skrzydełka 106

jest jeden z nowo nabytych przepisów od koleżanki Doroty. Skrzydełka przygotowane wg tego przepisu są bardzo pikantne i mają fantastyczną skórkę. Świetnie smakują z ryżem i odparowanym sosem. Polecam dla tych, którzy nie boją się ostrych smaków Pikantne skrzydełka skrzydełka drobiowe bez końcówek sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży ) pół kostki masła panierka: 1 szkl mąki minikosteczki:czosnek, cebula(...)pieprz Wszystkie składniki panierki wymieszać dokładnie ze sobą i grubo opanierować umyte i osuszone skrzydełka. Odczekać aż panierka obeschnie, poukładać w naczyniu żaroodpornym i zalać roztopionym masłem wymieszanym z sosem. Piec około 40 min do lekkiego zrumienienia i odparowania sosu. Artykuł Pikantne skrzydełka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak z orzechami nerkowca 128

przygotowania wyniósł tyle co ugotowanie ryżu:). Przepis zaczerpnięty stąd-klik Kurczak z orzechami nerkowca 2 piersi drobiowe 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 1 szkl orzechów nerkowca 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki cukru 4 łyżki wody ryż Cebulę pokroić na cztery części, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju(...)rozgrzanym woku. Po chwili dodać orzechy, pokrojone w kostkę mięso oraz sos chili. Gdy mięso zmieni kolor i nieco się przyrumieni dodać sos sojowy, wodę i cukier. Dusić przez 2-3 minuty. Podawać z ryżem. Artykuł Kurczak z orzechami nerkowca pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Makaron penne zapiekany z cukinią i salami 120

salami, pociętego w małe paski 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki płaskolistnej 100 g świeżo startego parmezanu masło do posmarowania formy sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Sos beszamelowy 50 g solonego masła 50 g mąki pszennej 500 ml zimnego pełnotłustego mleka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Rozgrzej oliwę na dużej patelni(...)średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem odstaw na bok. Aby przygotować sos beszamelowy, roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj je z mąką i podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 197

obiadowe, które znika błyskawicznie z talerzy. Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie może ich zabraknąć na blogu. Ulubione, zawsze smażone na rozgrzanym oleju i duszone w pomidorowym sosie z dodatkiem koperku. Takie gołąbki serwowano w mojej rodzinie, ale wiem, że sporo osób nie podsmaża kapusty. Dla mnie to konieczność, ponieważ podkreśla smak sosu. Każdy ma swój sprawdzony sposób(...)smażenia liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego Farsz 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów koperek W dużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić

Pieguskowa Kuchnia
Koperkowe roladki 137

kurczaka (bez kości) farsz: 150 g mięsa drobiowego 100 g mięsa wieprzowego np. podgardla, łopatki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli papryka słodka mielona sos koperkowy: 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki posiekanego koperku pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso dorbiowe (oprócz udek) i wieprzowe mielimy z czosnkiem(...)cienką warstwę farszu i zawijamy w rulon. Każdą z roladek zawijamy szczelnie w folię spożywczą i tak przygotowane gotujemy w wodzie okolo 30 minut. Przed podaniem wyjmujemy z folii. sos: 3/4 szklanki bulionu podgrzewamy, resztę mieszamy ze śmietaną oraz mąką. Do gotującego się bulionu wlewamy mieszankę z mąką. Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą

Bon appetit mon amie
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 175

Przepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L ) Przepis postanowiłam wypróbować i zobaczyć efekty. Wyszło bardzo(...)otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii) 150g wędzonego łososia (1 ½ opakowania) 5 suszonych pomidorów Na sos beszamelowy: Szklanka mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej Łyżka masła Przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa, W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki na naleśniki i wyrabiamy robotem kuchennym jednolite ciasto

Kolizje Smaków
Sałatka z bobu, fety i jajka 193

bobu w łupinkach 2 jajka 1/2 kostki półtłustego sera feta (tłusty się kruszy) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku garść rukoli sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Bób ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić i obrać(...)łupinek. Groszek ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ser, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Składniki na sos połączyć ze sobą, czosnek należy przecisnąć przez praskę. Na dno płaskiego naczynia ułożyć bób wymieszany z rukolą. Bób można lekko posolić i popieprzyć ponieważ gotowany w łupinach będzie mało słony. Na to nałożyć cząstki jajka, pomidorów, sera i ogórka

Jadło i czytadło
Pizza z kolorową cukinią 105

dwie porcje z jednego ciasta. Znalazłam po raz pierwszy na moim osiedlu żółtą cukinię, która tak pięknie komponuje się z kolorem czerwonym i zielonym. Pizza z cukinią, cebulą, aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, taka prosta i taka pyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać! Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze Składniki: ciasto na pizzę(...)linkiem w składnikach. Do garnka przelewamy pomidory z puszki. Dodajemy obrane i pokrojone na grube plastry ząbki czosnku. Dusimy, aż pomidory rozpadną się. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos. Dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku, mieszamy. Po 5 minutach sos jest gotowy. Cukinię myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki. Zieloną kroimy na półplasterki, a żółtą na plasterki. Cebulę obieramy

Moja smaczna kuchnia
Pyszna kaszka kuskus z cukinią i tuńczykiem – smaczna i zdrowa 203

czerwona papryka (około 200 g) 1 żółta papryka (około 200 g) 1 cebula czerwona 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 łyżka usiekanej natki pietruszki olej do smażenia na sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania : Kaszka kuskus z cukinią(...)Cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Teraz na patelni, na rozgrzanym oleju smażę cebulę, paprykę, cukinię, przez około 15 minut, do miękkości warzyw i odstawiam do przestudzenia. Przygotowanie sosu: Czosnek drobniutko kroję i daję do filiżanki, do czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę, paprykę słodką, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie

Uwaga Babcia Gotuje
Tuńczyk w sosie teriyaki 218

ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach.  Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym nie uwierzyć. Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki(...)tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn świeży (ostrożnie z ilością, dosłownie kilka igiełek)  pieprz świeżo mielony 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę. Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy

Czerwona Porzeczka
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 240

bakteriami i grzybami oraz wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Osoby dbające o sylwetkę ucieszą się z faktu, że gorczyca spala tłuszcz, a musztarda jest najmniej kalorycznym z sosów. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości musztardy wystarczy dodawać ją „przy okazji” do codziennych potraw. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie(...)jest idealny także do posiłków w plenerze. Warzywa i mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą

Słodkie okruszki
zapiekanka a'la bolognese (na chlebie tostowym) 133

Miałam robić spaghetti ale nie chciało mi się znowu to samo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację(...)może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba a na niej sos. Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. Całość posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania