sosy - 72734 przepisów (strona:514/4849)

Pizza z airfryer 134

sztuk: ciasto: 600g mąki włoskiej do pizzy typ 00 3 dag drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 300ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 200g startego sera, który dobrze się rozpuszcza(...)rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, potem wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Potem przygotowujemy sos do pizzy. Najpierw na oliwie podsmażamy passatę pomidorową, dodajemy przyprawy. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Potem ciasto dzielimy na 8 i wałkujemy niezbyt cienko każdy kawałek Zaraz potem stolnicę oprószamy

Dorota Smakuje
Łosoś pieczony z warzywami 73

chętniej się nimi delektuję. Dla mnie to mała kulinarna uczta. Na moim talerzu tym razem znalazły się pieczone ziemniaczki, marchewka, pietruszka, kalafior, cukinia, czerwona cebula oraz pieczony łosoś z sosem koperkowym. Sos świetnie pasuje i do pieczonych warzyw i do pieczonego łososia. No niebo w gębie! Uwaga! Czas pieczenia warto kontrolować na bieżąco, gdyż inna odmiana ziemniaków czy ogólnie wielkość(...)kilka różyczek kalafiora garść/dwie tartego sera cheddar przyprawa do ziemniaków 2 filety z łososia 2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego oregano olej/oliwa sól, pieprz Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu (ja daję po 1 łyżce Kielecki i Babuni) 2 łyżki posiekanego koperku przyprawa do tzatzików (u mnie 1 niepełna łyżeczka) pieprz do smaku

Smaki Na Talerzu
Sos do spaghetti 80

Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Użyłam naturalnego zagęstnika w postaci jabłka, dodałam aromatycznego, świeżego tymianku i suszonego oregano, które dopełniło  smak. Wyszło  prosto, smacznie i zdrowo, polecam 😊   Składniki: -1 kg bardzo dojrzałych pomidorów -jedna duża cebula -3 spore ząbki czosnku  -100 g dobrej szynki z tłuszczykiem -100 ml wytrawnego czerwonego wina(...)zamieszać, do lekkiego zrumienienia składników.   Zalać winem wytrawnym, zagotować, dodać pomidory i obrane, starte na tarce o drobnych oczkach jabłko. Gotować na małym ogniu do uzyskania zawiesistej konsystencji sosu. Jeżeli składniki się rozgotują, a sos jest jeszcze rzadki, gotować dalej bez przykrycia, mieszając do odparowania nadmiaru płynów. Można również połowę sosu zmiksować i wymieszać z pozostałą częścią

Kulinarne przemyslenia
Z ŁĄKI NA TALERZ: Tabasco z kwiatów nasturcji z sumakiem 82

złotem twarz. Dziś, pierwszy dzień jesieni powitał mnie deszczową aurą i męczącym przeziębieniem, dlatego na rozgrzanie przybywam do Was z buteleczką niezwykłości! Oto przed Państwem rozpalający kubeczki smakowe pikantny sos a'la Tabasco zrobiony na bazie kwiatów nasturcji, która w tym roku wyjątkowo nam obrodziła! :) Pikantne kwiaty w płomiennych odcieniach, czosnek, chili, brązowy cukier i kwaskowaty sumak - to właśnie(...)gromadka tworzy ten pyszny dodatek. Ostry sos o bardzo lekkiej konsystencji niesie w sobie nutę słodyczy i odrobinę owocowego klimatu, pochodzącego z kwiatów i sumaku, który wynosi sos na wyżyny smakowitości. Moim zdaniem to fantastyczny pomysł na przerobienie urodzaju kwiatów nasturcji i zachowania ich na dłużej oraz wspaniały sos do tostów z żółtym serem ♥ Jeśli masz w zasięgu te piękne

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ziemniaczane kluski koreańskie 162

ilości sklepów na dziale orientalnym – warto zwrócić uwagę. Bez problemu zamówicie ją także przez internet. Jeśli lubicie lekko ostre, można dodać jej mniej – pamiętajcie tylko, że smak sosu wraz z kluchami nieco złagodnieje. Z podanych ilości wyjdzie ok. 2-3 porcje, kluchy są bardzo sycące. Ja swoje podałam z gotowanymi brokułami (ostatecznie zmieszam je do środka). Ziemniaczane kluski(...)obraniu) ok. 200 g mąki/skrobi ziemniaczanej 1 lekko czubata łyżka pasty gochujang ️ 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu/syropu z agawy 1 ząbek czosnku 2 łyżki sezamu 2 dymki (sam szczypior) sól opcjonalnie do podania: gotowane brokuły, smażone pieczarki, smażone

Poezja smaku
Sos tatarski 128

majonezowy sos jest idealny do ryby oraz innych dań. Nie wyobrażam sobie na przykład ryby z frytkami bez jego dodatku, bo to właśnie te ciekawe dodatki w majonezie robią ten świetny smak całego dania. Ja sos tatarski lubię dodawać także na kanapki z wędliną czy z tuńczykiem, obowiązkowo podaję go także do kotletów serowych oraz czasem do dań mięsnych. Następnym(...)razem nie kupuj w sklepie gotowego sosu tatarskiego, tylko zrób go w domu! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin:0 0}.sr-only{position:absolute;width:1px;height:1px;padding:0;margin:-1px;overflow

nietylkopasta.pl
Cukinia w panko i pecorino 131

Chrupiące plastry cukinii w panko i pecorino , to danie które nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Smażoną na oleju, panierowaną w panko i pecorino cukinię podaję z dodatkiem szybkiego sosu pomidorowego . Całość smakuje obłędnie. Panko , czyli japońska bułka tarta, którą robi się z gotowanego na parze pieczywa bez skórki. Kolejno, pieczywo rozdrabniane jest na płatki i suszone. Jest to zdecydowana różnica(...)głównie dlatego, iż parmezan dojrzewa nieco dłużej. Dodatek sera do panierki sprawia, iż cukinia nabiera wyraźnego, intensywnego i serowego smaku oraz aromatu. To proste danie z cukinii podaję z sosem pomidorowym, który robię z pomidorów w puszce , bazylii oraz przepraw. Pomidory w puszce kupuję już pokrojone, dzięki czemu nie muszę spędzać dodatkowego czasu na ich krojenie bądź rozdrabnianie. Tak przygotowana

MeCooks
Dressing koperkowy do sałatki 130

Dressing koperkowy do sałatki to kremowy, orzeźwiający i aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z różnorodnymi rodzajami sałatek. Ten pyszny dressing jest w stanie podkreślić smak świeżych warzyw i dodać im wyjątkowego charakteru. Użyłam go do sałatki z ogórka, mieszanej sałaty dębolistnej, czerwonej cebuli i edamame . Aby przygotować dressing koperkowy, potrzebujesz kilku prostych składników. Na początek, będziesz potrzebować świeżego koperku(...)czosnek. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz również dodać odrobinę miodu, który podkreśli naturalną słodycz sałatki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w miseczce za pomocą łyżki. Jeśli wolisz jednolity sos zmiksuj go w blenderze. Gotowy dressing koperkowy można przechowywać w lodówce przez kilka dni, dzięki czemu mam go pod ręką, gdy zechcę dodać wyjątkowego smaku mojej sałatce. Przed podaniem sałatki, polewam

codojedzenia
Majonez curry 121

więcej niż 10 minut. Taki domowy majonez pasuje do jajek, kanapek, frytek, sałatek, mięsa z grilla i wielu innych dań. Przepis na tradycyjny domowy majonez znajdziesz w artykule Sosy do jajek na zimno . Natomiast na  końcu tego artykułu zamieściłam też przepis na sos majonezowy z curry. Domowy majonez z przyprawą curry do jajek i pieczonego mięsa lub mięsa(...)odpowiada, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub jogurt i ponownie krótko zmiksuj. 4. Domowy majonez curry możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiczku do 7 dni.  Sos majonezowy z curry przepis  wersja ekspresowa dla leniwych i zabieganych  1 szklanka dobrej jakości majonezu,  pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka stołowa przyprawy curry w proszku

Cztery Fajery
Wegańskie placki z soczewicą i manną wg Weganona 115

grysikowe placki z soczewicą, za którą przepadam. Weganon wzorował swoje placki na przepisie podlaskim. Placki są bardzo aromatyczne i bogate w smaku, choć - pamiętając poczęstunek Pawła - dodałam więcej sosu sojowego i czosnku niż oryginalny przepis z książki. Placki podaje się tradycyjnie z kapustą kiszoną lub kiszonymi ogórkami, ale u mnie już ich nie ma w piwnicy 😔, więc podałam dla koloru(...)surówką z buraka . Składniki (na 12 placków): 100 g kaszy manny 300 g zielonej soczewicy 3 łyżki sosu sojowego 2 duże cebule 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Soczewicę wypłukać, zalać 450 ml wody i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać szczyptę soli. Odstawić do wystudzenia, a potem

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos czosnkowy z koperkiem do sałatek 101

Sos czosnkowy z koperkiem do sałatek Do miseczki włożyć majonez, jogurt, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Koperek umyć, osuszyć, drobno pokroić, dodać do sosu i wymieszać. Notes ** Sos jest bardzo szybki w przygotowaniu, zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę. Doskonale pasuje do różnego rodzaju sałatek. Świetnie sprawdzi się(...)kotletów ziemniaczanych, frytek , ziemniaków pieczonych, a nawet pizzy czy też gyrosa. Dzięki temu, iż głównym składnikiem jest jogurt jest on lekki i delikatny, o wiele lepszy od gotowych sosów jakie można dostać na sklepowej półce. Artykuł Sos czosnkowy z koperkiem do sałatek pochodzi z serwisu emame kitchen

ememe kitchen
Tatar z tuńczyka i awokado 141

prostu na wyjątkową okazję. Tatar z tuńczyka i awokado (4 porcje): 300 g świeżego tuńczyka (najlepiej klasy sushi/sashimi) 3-4 cm kawałek pora (z białej części) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka pasty lub proszku wasabi 1 niepełna łyżka soku wyciśniętego z limonki 1 łyżka czarnego sezamu 1 duże, dojrzałe awokado(...)łyżki soku z cytryny świeży ogórek szczypta soli Przygotowujemy sos. W miseczce łączymy sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, wasabi, sok z limonki oraz sezam. Mieszamy do połączenia. Pora kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dorzucamy do sosu. Tuńczyka kroimy w małą (ale nie drobną) kostkę. Jeśli ma białe błony – wykrawamy je. Zalewamy sosem, dokładnie, ale delikatnie mieszamy

Poezja smaku
Sos pieczarkowy 122

Okropna niesprawiedliwość mnie dzisiaj spotkała. Byłem w supermarkecie kupić pieczarki na sos, który miałem zamiar zrobić nazajutrz, tak żeby nowy przepis wpadł na bloga. 10 minut do zamknięcia, więc tylko jedna kasa czynna. Już tylko jeden facet przede mną, więc zaraz pik-pik-pik-pik i do domu. Nagle wpada wyraźnie rozgorączkowany typ i podchodzi prosto do kasy od przodu(...)żeby dzisiaj kupić, bo jutro już by promocji nie było) i poszedłem do domu. Widzicie jak ja się muszę poświęcać żeby te wszystkie przepisy dla Was przygotowywać? PRZEPIS NA SOS PIECZARKOWY Sos pieczarkowy – składniki: 500 g pieczarek 2 średnie cebule lub 1 duża (w sumie jakieś 250 g) 2 łyżki masła 200 g śmietany (co najmniej 18%) 2 ząbki czosnku

Marder&Marder Manufacture
Sałatka brokułowa z wędzonym kurczakiem 187

nigdzie indziej! Teraz chcę się z Wami podzielić jednym przepisem z Ebooka na moją ulubioną sałatkę. Jest to sałatka z brokułem, jajkami, kurczakiem wędzonym oraz serem feta, podana z sosem czosnkowym. Prosta i pyszna! Tylko 4 główne składniki + sos, a jej przygotowanie to maksymalnie 15-20 minut. Świetnie sprawdzi się na kolację lub do lunchboxa, do pracy. I na koniec(...)NIESPODZIANKA! - KONKURS dla moich wiernych czytelników ❤ Więcej szczegółów pod przepisem ⬇ Składniki: 1 brokuł 3-4 jajka 200 g kurczaka wędzonego 150 g sera feta garść ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 7-8 min. Odcedzamy

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka brokułowa z wędzonym kurczakiem 187

nigdzie indziej! Teraz chcę się z Wami podzielić jednym przepisem z Ebooka na moją ulubioną sałatkę. Jest to sałatka z brokułem, jajkami, kurczakiem wędzonym oraz serem feta, podana z sosem czosnkowym. Prosta i pyszna! Tylko 4 główne składniki + sos, a jej przygotowanie to maksymalnie 15-20 minut. Świetnie sprawdzi się na kolację lub do lunchboxa, do pracy. I na koniec(...)NIESPODZIANKA! - KONKURS dla moich wiernych czytelników ❤ Więcej szczegółów pod przepisem ⬇ Składniki: 1 brokuł 3-4 jajka 200 g kurczaka wędzonego 150 g sera feta garść ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 7-8 min. Odcedzamy

Kuchnia MagdaLeny