sosy - 72734 przepisów (strona:522/4849)

CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 180

wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na słodko 😉 Składniki(...)Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki masła szczypta soli Nadzienie: 500 g truskawek Sos: 150 ml śmietanki 30% ok. 350 g truskawek cukier puder (do smaku) Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy kakao, sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy

Kuchnia MagdaLeny
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 180

wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na słodko 😉 Składniki(...)Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki masła szczypta soli Nadzienie: 500 g truskawek Sos: 150 ml śmietanki 30% ok. 350 g truskawek cukier puder (do smaku) Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy kakao, sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy

Kuchnia MagdaLeny
Pieczony kurczak z kremowym sosem ,cebulowo czosnkowym 133

Pieczony kurczak z kremowym sosem , cebulowo czosnkowym Pieczony kurczak , to chyba jedno z dań które mojej rodzince nigdy się nie znudzi . Zdecydowany faworyt szczególnie serwowany z sosem cebulowo czosnkowym . Kremowym i bardzo aromatycznym..No i oczywiście makaron .. Genialny obiad , a do tego prosty w wykonaniu , w zasadzie poza makaronem wszystko piecze się razem . Takie rozwiązania oszczędzają nam czas , gdyż jest(...)duże cebule 1 główka czosnku 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 kostki masła sól , pieprz do smaku mąka pszenna rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu 1/2 szklanki słodkiej śmietany Kurczaka rozcinamy od strony pleców i rozkładamy . Od spodu nacieramy solą , pieprzem , estragonem i czosnkiem niedźwiedzim . Pod skórę wkładamy plastry masła , gdzie tylko się da , na piersiach

Ogrodnik w podróży
Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Krok po kroku. 244

piersi z kurczaka 2 pomidory 1 kulka mozzarelli w zalewie (100 g) 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz czarny garść listków bazylii sos do kurczaka z papryką (ja wybrałem ten od  Roleskiego )   Przygotowanie:   Mięso nasmaruj połową oliwy z oliwek, dopraw szczodrze solą i czarnym pieprzem. Odstaw(...)podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja wybrałem ryż i surówkę z młodej kapusty z koperkiem, ogórkiem i pomidorem. Jako dodatek smakowy postawiłem na  sos do kurczaka z papryką .         Danie dla wszystkich zapracowanych     Jak widzicie pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą

kuron.com.pl
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem 233

Potrawka z kurczaka ze szpinakiem to błyskawiczny i bardzo zdrowy obiad. Możecie go podać zarówno z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną albo ryżem. Do tego dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z marynowanego kurczaka z porem 193

może być przepełnione smakiem ziół, może być pikantne albo delikatne w smaku dzięki użyciu np. jogurtu. Marynata , w której zamarynowałam kurczaka powstała z połączenia jogurtu właśnie u mnie z sosem sojowym i masłem orzechowym. Kurczak po usmażeniu był delikatny i bardzo soczysty. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kurczaka i pora. 70 dkg piersi z kurczaka 1 duży por (30 dkg) puszka kukurydzy (28 dkg) mały pęczek świeżego koperku Sos: 6 łyżek jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczka soli 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego Jak przygotować sałatkę

mecooks
Zielony sos w trzech odsłonach 206

nowalijek? Chyba nie 🥗👌 To jest najlepszy czas, aby w naturalny sposób dostarczyć organizmowi cenne minerały i witaminy. Więc wykorzystujmy wszystkie zielone liście z własnego ogródka używając do swoich potraw. Sos ten jest moim pysznym  eksperymentem 🙂  Składniki: -1 cebula ok.130 g -pęczek liści rzodkiewki ok.150 g -świeże liście oregano ok.200 g -3-4 liście młodego chrzanu -mała gałązka lubczyku(...)dodajemy 50 ml przegotowanej wody (niekoniecznie) i miksujemy na krem. Przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, solimy i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy. W takiej postaci sos podajemy na ciepło do mięs, np. smażonej czy pieczonej piersi z kurczaka. Po wystudzeniu do sosu można dodać majonez w proporcji: 3 łyżki sosu + 2 łyżki majonezu. W takim wydaniu

Kulinarne przemyslenia
WEGAŃSKI GULASZ BOURGUIGNON Z PIECZARKAMI I CZERWONYM WINEM 363

marynowanych cebulek ze słoiczka 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego ( lub 25 g masła + 1 łyżka oleju) 150 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml bulionu lub wody np. z sosem sojowym 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + 3 łyżki zimnej wody przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 2 listki laurowe kilka(...)Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.  Na patelni mocno rozgrzewamy masło i dorzucamy pieczarki. Smażymy 3 minuty, często mieszając, aż się zrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Odstawiamy z ognia. Marchewkę kroimy w grube plastry, czosnek w plasterki, a ziemniaki w dużą kostkę. W szerokim rondlu, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy

cool and minty
Pieczony łosoś z miodowej marynacie 208

się cukier zawarty w miodzie. Do tak przygotowanego łososia możecie podać dowolne dodatki. Gotowane warzywa, albo słodkiego pieczonego batata . Składniki filet z łososia sok z 1/2 cytryny 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu Pieczony łosoś z miodowej marynacie – przepis Filet z łososia dokładnie myjemy i osuszamy. W misce mieszamy sos z cytryny, sos sojowy oraz miód. Przygotowaną marynatą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MINI PIZZE NA BIAŁYM WINIE 165

szklanki ciepłej wody 8 g drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kula mozzarelli 9-10 pomidorków koktajlowych świeże listki oregano Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże. Mieszamy. Następnie wlewamy białe(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-50 min., aż urośnie. Dodatki: Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy na cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Sos: Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
MINI PIZZE NA BIAŁYM WINIE 165

szklanki ciepłej wody 8 g drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kula mozzarelli 9-10 pomidorków koktajlowych świeże listki oregano Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże. Mieszamy. Następnie wlewamy białe(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-50 min., aż urośnie. Dodatki: Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy na cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Sos: Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Sosy do pieczonych warzyw, mięs i grilla 181

grille i rozpoczynamy sezon przysmaków z ruszta. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, ryby, warzywa i owoce... Sam ketchup i musztarda może nie wystarczyć;)  Do takich dań również warto przygotować odpowiednie sosy. Poniżej podaję kilka przepisów na sosy, pasujące do pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Można nimi również doprawiać sałatki, dzięki czemu będą bardziej sycące i treściwe.  Normal 0 21 false(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sos grecki jogurtowy 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz opcjonalnie: mięta  Czosnek przecisnąć przez

Obiad gotowy
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym. Rządzi w te święta [PRZEPIS] 167

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to nasz wielkanocny hit. Zrobisz ją łatwo i zachwycisz wszystkich przy świątecznym stole. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym Składniki: 5 surowych białych kiełbas, cebula, łyżka masła, kopiasta łyżka mąki pszennej, około 2 szklanek mleka, 2-3 łyżeczki startego chrzanu, sól, pieprz. Zrób tak: w garnku rozgrzej masło i przesmaż(...)posiekaną cebulę, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, zasmażając, następnie stopniowo wlewaj mleko i prawie cały czas mieszając rózgą, zagotuj. Sos zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję budyniu. Dodaj chrzan, dopraw. Na dno żaroodpornego naczynia równomiernie wylej sos, na którym połóż kiełbasy. Piecz w temp. 180 stopni przez około 45 minut. Rada: tak zrobiona biała kiełbasa świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno

Kulinarna Polska
Pieczeń wołowa starym sposobem. Aromatyczny sos i mięso, które rozpływa się w ustach [PRZEPIS] 216

starszych książkach kucharskich z kuchnią polską i europejską można znaleźć przepis na tradycyjną pieczeń wołową długo duszoną w aromatycznym sosie z winem i warzywami. Mało co może się z nią równać. W ten sposób wołowinę przyrządzano już przed wiekami. Kluczowy jest odpowiedni dobór mięsa. Ostatnio udało nam się kupić goleń wołową wraz z kością. Można trafić na nią w niektórych(...)sklepach mięsnych, a niekiedy nawet w supermarketach. Gruba kość ze szpikiem sprawi, że sos będzie niezwykle aromatyczny. Sam szpik to również nie lada przysmak. Pieczeń możecie też przyrządzić z pręgi, łopatki lub karkówki wołowej. To nie jest obiad w kwadrans. Mięso będzie rozpływać się w ustach, ale potrzebuje czasu. Ta pieczeń jest jednak tego warta. Przepis na pieczeń wołową starym

Kulinarna Polska