sosy - 72734 przepisów (strona:483/4849)

Warstwowa sałatka z białą kaszą gryczaną, fasolką, jajkiem i suszonymi pomidorami. 212

pyszna, jeśli ktoś lubi kasze to polecam bo są zdrowe a tak mało ich jemy. A kto powiedział że na Święta zawsze musi być tradycyjna jarzynowa :)Do sałatki użyłam sosu FolWark i fasolki Bonduelle. Mam nadzieję że sałatka przypadnie Wam do gustu :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonej fasolki na parze Bonduelle 270 g suszonych pomidorów(...)oleju 2 woreczki kaszy białej gryczanej Majonezowy sos chrzanowy FolWark Pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Wykonanie : Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i wyciągamy z woreczka. Jajka kroimy w kostkę, pomidory w cienkie paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Warstwy: Połowa kaszy,odrobina sosu chrzanowego, pomidory, 4 jajka pokrojone w kostkę, lekko posolić i popieprzyć,odrobina sosu chrzanowego, fasolka,sos chrzanowy

Sama słodycz i szczypta chili
Kanapka z wołowiną i pikantnym sosem 233

Pyszna propozycja na obiad lub kolację , kanapka z wołowiną i pikantnym sosem. Podstawą kanapki jest dobrze przyrządzona wołowina. Może to być polędwica wołowa ale również i stek. Krucha i soczysta, mocno różowa w środku. Pieczona na ruszcie, w piekarniku lub na patelni. Jeśli się uda ją przyrządzić tak jak potrzeba to kanapka z wołowiną będzie najsmaczniejszym kulinarnym doznaniem. Kanapka(...)wołowiną Składniki: 2 kanapki 2 bułki, u mnie pszenne grahamki 200 g upieczonej wołowiny, zobacz porady 3 liście rzymskiej sałaty kilka krążków czerwonej cebuli Sos pikantny 3 łyżki majonezu, tutaj przepis 100 ml ubitej śmietanki 1 ½ łyżeczki sambaleolek sól do smaku 1 łyżeczka soku z limonki Dodatkowo frytki z batatów , kliknij W małej miseczce wymieszaj składniki na sos. Przekrój bułki

codojedzenia
Schab w sosie barbecue 550

Sos barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek a także do mięs. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Pierwszy raz zapiekałam go z mięsem, efekt końcowy rewelacyjny. 6 plastrów schabu 3 cebule 7 łyżek cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka(...)gałki muszkatołowej 100ml sosu sojowego odrobina pieprzu 2 łyżeczki ostrej musztardy 200ml łagodnego keczupu 1. Plastry schabu dość cienko rozbijamy. Każdy plaster przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie plastry. 2. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka  sekund

Szefowa kuchni
Kurczak z chimichurri 174

Sos chimichurri pochodzi z kuchni argentyńskiej i jest tam podawany do grillowanych mięs lub służy jako marynata. Jest bardo aromatyczny i stanowi fajny dodatek nie tylko do dań z grilla, ale też np. kasz czy makaronu. Może też być alternatywą dla zwykłej musztardy. Dzisiaj wykorzystałam go do podania trzeciej wersji filetu z kurczaka.  Trzeba tego spróbować KURCZAK Z SOSEM(...)CHIMICHURRI   Składniki:   1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku sól i pieprz oliwa do smażenia kasza bulgur do podania na sos: pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli  1 łyżka octu winnego 1/2 szklanki oliwy  sól i pieprz Przygotowanie: Filet oczyszczamy, kroimy i nacieramy czosnkiem oraz solą i pieprzem. Smażymy

Bon appetit mon amie
Brokuły z lekkim sosem czosnkowym 242

tracą swoje cenne właściwości. Aby wspomóc działanie antynowotworowe brokułów, zaleca się ich jedzenie z pomidorami lub warzywami kapustnymi czy rzodkiewkami. Dzisiaj u nas gotowane na parze brokuły, z lekkim sosem czosnkowym. Jeśli jesteś na diecie, to doskonałe danie dla Ciebie. Oczywiście, sos na bazie jogurtu jest lekki i ma delikatny smak. Jeśli mają go jeść panowie, polecam dodać 1 łyżkę(...)majonezu lub choćby śmietany, dla podkręcenia intensywności smaku sosu. Drukuj Brokuły z lekkim sosem czosnkowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 brokuł mały kubek gęstego jogurtu naturalnego szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta kurkumy i imbiru 2 ząbki czosnku Wykonanie Brokuł gotujemy na parze. Jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy przeciśnięty czosnek. Podajemy brokuły polane sosem jogurtowym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/brokuly-sosem-czosnkowym/ BosowKuchni

Mieszam w Garnku
Imprezowe skrzydełka z dipem 253

Składniki: 30 skrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli ; 1/2 łyżeczki soli. Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia: 1/2 szklanki masła; 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu. Dip do skrzydełek: 1 szklanka majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany(...)przyprawami i dokładnie wymieszać, tak aby każda część skrzydełek była pokryta mąką z przyprawami. Przykryć folią alumniową/spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę 30 minut. Przygotować sos do smarowania skrzydełek podczas pieczenia w piekarniku. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać ostry sos i wymieszać. Przygotować dip do skrzydełek. Do miseczki wlać majonez i śmietanę. Dodać przyprawy i dokładnie

Gospodyni Miejska
Saszetki indyka nadziewane porem i sosem 170

Idealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można podawać dodatkowo z dowolną sałatką. Przygotowanie nadzienia – pora dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez(...)nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć saszetki z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli chcecie zrobić je bez sosu to smażyć je trochę dłużej, żeby mięso się przesmażyło. Druga wersja z sosem – po obsmażeniu saszetek zdjąć je z ognia i odstawić na bok. Na patelnię na której smażyło

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym 268

POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Jeśli chodzi o mięso, to polędwiczki wieprzowe należą zdecydowanie do moich ulubionych. Delikatne i miękkie mięso, otulone tym wspaniałym sosem to z pewnością dobry pomysł na obiad - nie tylko niedzielny :) Przygotowanie tego dania nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a smakowo może zaskoczyć niejednego znawcę kuchni.  SKŁADNIKI (4 porcje) ok. 800 g – 900 g polędwiczek(...)wieprzowych 3 duże łyżki musztardy delikatesowej łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy pół szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego śmietanka kremówka 30 % masło klarowane do smażenia sól, pieprz WYKONANIE: Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Nakłute widelcem mięso marynować minimum 2 godziny w lodówce

Calzonella.com
Orientalna sałatka z ryżem i tuńczykiem 192

octowej zalewie, którego często używa się do sushi. W sałatce znajdziecie też całe mnóstwo innych dodatków: czerwoną paprykę, papryczkę chilli, natkę pietruszki, trochę świeżego majeranku, a także sporo przypraw: sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Bardzo ważne przy przygotowywaniu tej sałatki jest to, aby wszystkie składniki bardzo drobno posiekać, by były podobnej wielkości. Jeśli(...)porcji): 200 g suchego białego ryżu 2 puszki tuńczyka w oleju 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli (bez pestek) pęczek natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka marynowanego różowego imbiru (w zalewie) 1 płaska łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu

MyCookBook.pl
Ramen wołowina/ indyk 188

ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy lub miód) 5 łyżek sosu sojowego + 3-4 łyżki do doprawienia 2-3 gałązki rozmarynu 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 5 cm imbiru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sambal oelek(...)omlet z dwóch jaj, smażony i zwinięty w rulon, pokrojony w plastry kilka grzybów mun (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut) wołowina oraz indyk z wywaru marynowany w sosie sojowym i przesmażone na patelni* 5-6 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki i marynowanych w sosie sojowym, następnie przesmażonych przez 3-4 minuty na patelni makaron do ramen przygotowany według przepisu

Mango Papaja
Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką w sosie musztardowym 204

Polędwica wieprzowa ach ta polędwica ... chciałem ją zrobić tylko w sosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie. Składniki (polędwica) : 1 polędwica wieprzowa kilka śliwek kalifornijskich sól, pieprz, papryka ostra łyżka masła klarowanego Składniki (marynata) : 150 ml oleju rzepakowego ( polecam ten ) łyżka musztardy d'jon łyżka miodu łyżeczka przyprawa(...)wieprzowiny Składniki (sos): 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy łyżka musztardy francuskiej 3-4 łyżki słodkiej śmietany kostka rosołowa drobiowa sól (morska) 2 łyżki kaparów Przygotowanie : Oczyszczoną z błon polędwicę rozetnij rozwijając na duży płat ( patrz zdjęcie poniżej ) i pobij lekko trzonkiem noża przez folię, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół śliwki

Mechanik w kuchni
SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA 179

wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych. Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka! Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszedł mi sklep Gustus(...)wyżej małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej. Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem. SKŁADNIKI: * filet z indyka – 300 g * czerwona pasta curry – 50 g * mleczko kokosowe – 250 ml * limonka – 1 szt * cukier trzcinowy – 1 łyżka * orzeszki ziemne

Ostra na Słodko
Pomidory w sosie z fety 256

Pomidory w sosie z fety... Ósemki soczystych, czerwonych pomidorów. Oblane sosem czosnkowym na bazie fety. Posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny dodatek nie tylko na imprezy! Polecam! Składniki: 3 średnie pomidory; 1/2 pęczka szczypiorku; Sos na bazie fety: Opakowanie sera feta (waga netto, po odcedzeniu z zalewy 275 g); 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Ser feta odcedzić z zalewy i rozgnieść widelcem. Do rozgniecionej fety dodać śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszać - powinien powstać gęsty sos. Tak przygotowany sosem równomiernie polać ułożone w salaterce pomidory, a po wierzchu posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sałatka idealnie nadaje się na grilla. Pysznie smakuje też z pieczywem czosnkowym

Gospodyni Miejska
Żeberka w sosie własnym 343

kiszonej  Składniki 1 kg  żeberek wieprzowych 1 duża cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną(...)mięsem. Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie to trwało około 50 minut. Na koniec dodać sos sojowy. Sos można zagęścić , roztrzepać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu po czym sos ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. żeberka w sosie własnym

O kuchni z uczuciem
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 281

najbardziej rozpoznawalne specjały amerykańskiej kuchni. Oba wszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z pieca wyjechał klasyczny makaron z serem – zapiekany w kremowym, mocno serowym sosie, z dodatkiem gotowanej szynki. Prosto, szybko i pysznie! Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż osiągnie stan al dente , po czym dokładnie odcedzamy go z wody(...)czas mieszając masę trzepaczką balonową, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Wlewamy całe mleko, podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Powinien powstać dość rzadki beszamel. Do jasnego sosu wsypujemy ¾ startych serów (resztę zostawiamy do posypania zapiekanki), wrzucamy pokrojoną szynkę, mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia serów. Beszamel przestanie być rzadki, zacznie być mocno serowy i lekko ciągnący. Próbujemy

Karo in the Kitchen