sosy - 72734 przepisów (strona:475/4849)

SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ 359

Aromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku.   Składniki:   3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo świeżej(...)godz. Możemy ten proces przyśpieszyć wlewając przecier partiami na szeroką teflonową patelnie i mieszać aż przecier zgęstnieje. Na oleju bądź oliwie podsmażyć przeciśnięty czosnek,dodać zioła i wylać do sosu,doprawić solą,pieprzem oraz papryką.Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać 1/2 łyżeczki cukru.Całość gotować jeszcze ok 20 min. Moje pomidorki są tak słodkie,że cukru nie potrzebowały

Niespełnione zdolności kulinarne
Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym 167

Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym   Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Składniki: 80 dkg filetów matjasów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku  mały jogurt naturalny 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier mała łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki posiekanej cebulki zielonej  kilka jajek przepiórczych  Wykonanie: Płaty śledziowe opłukać i pokroić(...)małe kawałki.  Śledzie ułożyć a naczyniu i oprószyć pokrojoną w piórka cebulą.  Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, dodać przyprawy w tym odrobinkę cukru, koperek, zieloną cebulkę, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.  Tak przygotowanym sosem czosnkowym zalać śledzie i odstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc. Po tym czasie śledzie

Aromatyczne Podróże
Marynowana polędwiczka nadziewana porem 210

chrupki i nadaje aromatu całej roladzie. Jeśli lubicie tego typu warzywa, które po obróbce termicznej wciąż są al dente, to na pewno ta polędwiczka Wam posmakuje :) Do marynaty użyłam sosu teriyaki, który otrzymałam od firmy DeCare . TUTAJ dowiecie się więcej o tym sosie. Ten sos wspaniale sprawdził się jako marynata do mięsa. Latem na pewno upiekłabym na grillu mięso(...)takiej marynacie, ale teraz musi mi wystarczyć piekarnik. Sos ma dość słodki smak i głęboki ciemny kolor. Odkryłam też, że świetnie smakuje dolany do rosołu nadając mu orientalny smak i pogłębia jego kolor. Buteleczka ma bardzo praktyczny i dobrze wyprofilowany otwór, z którego nie kapie po buteleczce. To duża zaleta. Nie lubię pojemników, na których już po pierwszym użyciu robią

Posadzone i zjedzone
Jajka w sosie pieczarkowo – porowym 175

jajkami w roli głównej. Po szybkim przejrzeniu zeszytu z przepisami znalazłam coś, co mnie bardzo zainteresowało. Posłużyło mi to jako inspiracja i w ten sposób powstały jajka w sosie, lecz nie koperkowym lub musztardowym, ale w sosie z dużą ilością pora i pieczarek. Ważny w tym przepisie jest czas i sposób gotowania jajek*. Polecam ten przepis! Tym bardziej, że sosu(...)wychodzi sporo i można go wykorzystać na obiad następnego dnia. Następnym razem pokażę Wam w jaki sposób użyłam pozostały sos od jajek. Jajka w sosie pieczarkowo – porowym jajka – 3 porcje, sos – około 6 porcji 6 jajek ugotowanych na półtwardo* i obranych 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 średni por (tylko biała część) 0,5 szkl wody 0,5 szkl

Posadzone i zjedzone
Makaron z ziołowo - śmietanowym sosem 149

Dzisiaj szybciutko podaję przepis na wykorzystanie wspomnianej TUTAJ reszty obiadowego sosu. Ugotowałam makaron, a w czasie jak się gotował, wrzuciłam do sosu pokrojoną zieleninę i podgrzałam całość. Tym sposobem obiad powstał w 10 minut. Tak jakoś z wiosną mi się skojarzył... :) Makaron z ziołowo - śmietanowym sosem 3 porcje reszta sosu z pieczarkami i porem (czyli pół porcji z TEGO przepisu(...)natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duża garść posiekanej roszponki 1 garść porwanej cykorii radicchio (dla koloru), może być więcej roszponki w zamian sól, pieprz Ugotować dowolny makaron. Sos podgrzać w garnku tak, aby było mocno ciepły. Zdjąć z palnika i dodać wszystkie składniki. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem

Posadzone i zjedzone
Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin. 182

Witajcie  :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego sosu słodko- kwaśnego. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs oraz wędlin. Taki sos często używam np : do gulaszu , danie wtedy smakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 kg pomidorów lima 1 kg jabłek najlepiej papierówek 1 kg śliwek(...)ćwiartki. Jabłka, paprykę, papryczkę chili i śliwki myjemy i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki. Wszystko przekładamy do garnka i dusimy kilka minut, gdy pojawi się sok dodajemy przyprawy. Sos smażymy tak długo aż zgęstnieje.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku : solą, pieprzem, cukrem lub chili, w zależności jak lubicie , słono czy bardziej słodko. Wszystko można jeszcze zmiksować blenderem

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak w sosie marchewkowym 215

Rewelacyjne w smaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki(...)masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki) 500 ml bulionu 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso

O kuchni z uczuciem
Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym 234

goryczkę rukoli. Nie sądziłam, że brzoskwinia i maliny tak dobrze skomponują się z zieleniną. W sałatce są pomidorki, mozzarella i ogórki. Jeśli chcecie trochę mocniejszy smak, dodajcie cebulę czerwoną. Sos to mieszanka musztardy, miodu, oliwy i octu balsamicznego. Polecam mieszać składniki w słoiczku poprzez potrząsanie i dodać oliwę jako ostatni składnik, dzięki czemu otrzymamy gładki, jedwabisty sosik. Następnym razem dodam(...)szybkie w przygotowaniu i sycące. Można je jeść jako przystawkę czy z grzankami jako danie na obiad lub kolację. Drukuj Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 5 łyżek oliwy sól, pieprz Sałata Garść rukoli 1/3 główki sałaty masłowej

Mieszam w Garnku
Kurczak po tajsku – tajskie kokosowe curry z kurczakiem 292

oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier i połowę drobno pokrojonej chili. Wsypujemy zielony groszek. Do sosu w rondlu wkładamy kawałki kurczaka, skórką do góry, lekko polewamy kurczaka(...)wierzchu sosem i wstawiamy całość do piekarnika. Pieczemy 40 minut. Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania zawiesisty sos. Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną w Tajlandii pastę curry oraz liście limonki kaffir dostaniecie między innymi w Piotrze i Pawle

Karo in the Kitchen
Koktajl krewetkowy 220

składniki ( 2 duże lub 4 małe porcje) ok 200 g koktajlowych krewetek ( gotowanych, obranych) 1/2 awokado 2 liście sałaty płatki papryki  garść świeżej kolendry sok z cytryny sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire  1/2 łyżeczki harissy sól, pieprz przygotowanie  Krewetki rozmrozić, najlepiej w lodówce, po rozmrożeniu(...)osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać składniki sosu. Doprawić do smaku. Z awokado usunąć skórę, pokroić na cienkie plastry, skropić cytryną. Odłożyć 1/4 krewetek, pozostałe wymieszać z sosem. W naczynkach lub kielichach przygotować przystawki. Z boku ułożyć liść sałaty, obok plastry awokado, ułożyć krewetki wymieszane z sosem, posypać krewetkami bez sosu, płatkami papryki, kolendrą. Przed podaniem dobrze schłodzić

Stare Gary
Sos cygański do słoików na zimę 510

Sos cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli nic. Ciekawostką jest, że niemiecka społeczność romska parę lat temu zagroziła bojkotem i zażądała zmiany nazwy tego sosu. Tak żeby już nie był "cygański". Uważają bowiem to słowo(...)rasistowski wierszyk. Po pierwsze występuje tam "obraźliwe" słowo murzyn, a po drugie biedny Bambo fika i bryka koziołki niczym małpa jakaś. Eehh, jedzenie łagodzi obyczaje zatem przejdźmy do naszego sosu cygańskiego. Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych.       Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą

Marder&Marder Manufacture
PAVLOVA Z FIGAMI, MASCARPONE I SOSEM KARMELOWYM 253

królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek świeżych, soczystych fig i polana pysznym sosem karmelowym...  Beza nie jest trudna do wykonania, jeśli będziecie się trzymać dokładnie przepisu - najważniejsze jest tu długie ubijanie białek po każdej dodanej porcji cukru. Całość zajmuje kilkanaście minut(...)spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM: 150 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (dobrze schłodzonej) 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru DODATKOWO: 4 - 5 świeżych fig SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY: 4 łyżki brązowego cukru 1 pełna łyżka masła 3 łyżki śmietany kremówki (plus 1 -2 łyżki w zależności od konsystencji sosu) WYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki i lekki obiad. 329

Dziś zapraszam Was na pyszny, ale zarazem lekki obiad. Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym, to idealna propozycja dla wielbicieli warzywnych smaków, lekkich makaronów i szybkich obiadów, przy których nie trzeba długo stać. Spróbujcie. Ja uwielbiam to połączenie. Ten sos wykonywałam już nie raz, ale przyznam szczerze, że w połączeniu z lekkim makaronem ryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował(...)przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz i bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do naszego sosu dodajemy łyżkę śmietanki 30%, aby złagodzić smak i nadać kremowej konsystencji, całość szybko mieszamy. Sos podajemy

Słodkie okruszki
Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki i lekki obiad. 278

Dziś zapraszam Was na pyszny, ale zarazem lekki obiad. Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym, to idealna propozycja dla wielbicieli warzywnych smaków, lekkich makaronów i szybkich obiadów, przy których nie trzeba długo stać. Spróbujcie. Ja uwielbiam to połączenie. Ten sos wykonywałam już nie raz, ale przyznam szczerze, że w połączeniu z lekkim makaronem ryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował(...)przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz i bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do naszego sosu dodajemy łyżkę śmietanki 30%, aby złagodzić smak i nadać kremowej konsystencji, całość szybko mieszamy. Sos podajemy

Słodkie okruszki
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts 336

patelni. Polecam! Scroll down for English Piersi kacze w azjatyckiej glazurze (2-3 porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki 1 szklanka sake 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1/3 szklanki posiekanej dymki Przygotowanie: Natnij skórkę na piersiach w 1 cm kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. Ułóż piersi skórą do dołu na patelni(...)talerz. Zlej tłuszcz do słoiczka do ewentualnego wykorzystania w późniejszym czasie. Do patelni wlej sake i wmieszaj cukier, gotuj do rozpuszczenia cukru i gdy 1/4 płynu odparuje dodaj sos sojowy i sok pomarańczowy. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku dolej wody, gdy za mało dodaj więcej sosu sojowego. Włóż piersi kacze tym razem mięsną stroną do dołu i gotuj

karmelowy