Bajecznie pyszna zapiekana z makaronu spaghetti, sosu pomidorowego, mielonego mięsa kurczaka oraz serka mascarpone. Z grubą warstwą parmezanu na wierzchu i świeżymi listkami oregano. Chrupiąca na zewnątrz - miękka i soczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z wołowiną, wieprzowiną(...)cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa kurczaka lub indyka, które ugotuje się w ekspresowym tempie 10 minut. Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą. SKŁADNIKI / 4 porcje
cool and mintyCzekoladowe ciasto last minute, idealne dla niespodziewanych gości. Delikatne, puszyste i wilgotne, z chrupiącą czekoladową skorupką na zewnątrz. Po upieczeniu oprószyłam je cukrem pudrem i podałam z ciepłym sosem waniliowym. Myśle, że dobrze jest serwować je także z powidłami śliwkowymi lub domową konfiturą. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam dużo czasu. Nie wymaga ucierania masła, czy ubijania białek. Nie trzeba nawet(...)gorzkiej czekolady 3 jajka 200 ml mleka (3/4 szklanki) 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru SOS WANILIOWY 80 g masła 80 g cukru 150 ml śmietanki 30% ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii (laskę pozostałą po wyjęciu nasion zachowujemy) DO PODANIA: cukier puder, powidła śliwkowe WYKONANIE
cool and mintyDelikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać(...)patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka 100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez
cool and mintyDuże kawałki kurczaka marynowane w jogurcie naturalnymi i orientalnych przyprawach, a następnie krótko obsmażone na dużym ogniu i ugotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Przygotowanie dania możecie rozłożyć w czasie i zamarynować mięso dzień wcześniej. W kolejnym dniu obsmażyć je i ugotować w gęstym sosie pomidorowo-kokosowym. Najlepiej smakuje z ugotowanym białym ryżem i mięciutkim chlebkiem(...)jogurtu naturalnego lub mizerią. Nie bez znaczenia jest jakość pomidorów jakich użyjecie. Nie powinny być kwaśne i wodniste. Kurczaka możecie zastąpić indykiem i odpowiednio wydłużyć czas gotowania w sosie ( do około 30 minut). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy
cool and mintySos barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej, w połączeniu z mięsem a tym razem padło na kurczaka, smakuje rewelacyjnie. Sos można przygotować samodzielnie a mięso w nim pieczone jest kruche, soczyste i wręcz przepyszne, polecam(...)Sos : 6 łyżek pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka cukru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliCannelloni nadziewane szpinakiem i serem to pyszne danie makaronowe. Zapieczone z sosem beszamelowym i posypane parmezanem zasmakuje nie jednej osobie która nie przepada za szpinakiem(...)Sos beszamelowy : 2 szklanki pełnego mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła naturalnego 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku listki bazylii do dekoracji parmezan do posypania
Kulinarne Fantazje MarioliMakaron spaghetti można przygotować na wiele sposobów i z wieloma sosami. Dzisiaj pomysł na pyszne połączenie sosu pomidorowego z pieczarkami, małżami i serem feta. Polecam zwolennikom owoców morza i nie tylko(...)gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Pieczarki i cebulę szatkujemy, przekładamy do garnka łącznie z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Następnie dodajemy pomidory i bulion. Chwilkę prużymy, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Często mieszamy, kiedy znacznie się zredukuje dodajemy małże. Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy
Kulinarne Fantazje Mariolizimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem. Sernik na zimno Składniki: 1 duży sernik (foremka o średnicy 25 cm) lub 6 małych (metalowe obręcze o średnicy 12 cm) Spód na sernik 150 g zmielonych digestive 50 g rozpuszczonego(...)cytryny skórka otarta z jednej cytryny Dodatkowo 450 g sezonowych owoców 4 łyżki cukru 1 listek żelatyny Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut , również żelatynę na owocowy sos. Digestive ciastka zmiksuj lub pokrusz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Ustaw metalowe obręcze na równej desce wyłożonej aluminiową folią. Napełnij je równomiernie pokruszonymi ciastkami lekko dociskając. Wstaw
codojedzeniaPołączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie miodu i musztardy. Wyszło coś wspaniałego! Polędwiczki były bardzo mięciutkie, soczyste, a ich smak po prostu zachwycał. W kolejny raz upewniłem się, że takie połączenie smaku (miód+musztarda+mięso) smakuje w każdym wydaniu(...)Sos miodowo-musztardowy wyszedł także wspaniale, dzięki dodaniu do cebulki octu balsamicznego, oraz słodkiej czerwonej papryki w proszku miał bardzo przyjemny kolorek i wspaniale podkreślał łagodność polędwiczek. Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym - przepis: Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 350 g każda) 1 średnia cebula 1 łyżka octu balsamicznego 100 g łagodnej musztardy 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki słodkiej
Kuchnia Łukaszaklopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki: 350 g mieszanego mięsa mielonego 1/2 bułki(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 mała papryczka chili olej bułka tarta Wykonanie: cebulę i czosnek obrać i zeszklić na oleju. Łyżkę cebuli zużyć do klopsików, resztę odłożyć do sosu. Bułeczkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mielone mięso wymieszać z bułką, cebulką, żółtkiem. Dodać pokrojone listki oregano, sól i pieprz. Uformować 10 klopsików i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują się z przekładanym wytrawnym sosem. Wieżyczki zwieńcza delikatny sos a’la beszamel – na bazie masła z nerkowców i natki pietruszki. I niech Cię nie przeraża cała konstrukcja – całość naprawdę bardzo dobrze się układa, ale idealnie(...)koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Na koniec wlej na patelnię wino i podgrzewając całość jeszcze 1 minutę, dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Aby przygotować sos a’la beszamel do małego rondla wrzuć masło, zalej wodą i wstaw na średni ogień. Cały czas mieszając podgrzewaj do momentu, aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje. Zdejmij
Roślinna - blog wegańskiwyrabiamy i dzielimy na 2 części. Na blaszce lekko podsypanej mąką formujemy z niego koło rozciągając je od środka do zewnątrz. Z podanej ilości wychodzą 2 duże pizze. Sos pomidorowy: ok. 0,5 l passaty pomidorowej 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ok. 0,5 łyżeczki cukru sól i pieprz oliwa z oliwek(...)cebulkę i smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek. Wszystko smażymy chwilę, a następnie wlewamy passatę. Całość zagotowujemy, doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli wolicie, gdy sos jest jednolity możecie go zblendować. Z podanej ilości sosu wystarczy na 2 pizze. Dodatki: ok. 150 g mozzarelli w wiórkach ok. 50 g startego cheddara szynka konserwowa salami ananas
Cooking Monsterpatelni obracając ją w dłoni. Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Naleśniki układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników. Sos serowy: 650 ml aromatyzowanego mleka (przepis TUTAJ ) 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 50 g startego cheddara (lub innego sera żółtego) szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć) szczypta chilli pieprz(...)smażymy na wolnym ogniu ok. 2 minut i ciągle mieszamy aż masa będzie się pienić i stanie się jaśniejsza. Po tym czasie stopniowo dolewamy mleko nadal energicznie mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową, chilli oraz pieprzem
Cooking Monstermoja ostatnia szparagowa uczta w tym sezonie. Szparagi wylądowały na pizzy. Ciasto i sos pomidorowy zrobiłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego który fajnie komponował się ze smakiem szparagów. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego dodatki 1 pęczek zielonych szparagów(...)pomidory 2 kulki mozzarelli ser żółty do posypania, u mnie mieszanka goudy i cheddara sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju czosnek niedźwiedzi sól,pieprz cukier Przygotować dodatki. Szparagi umyć, odkroić lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, solą
Monia miesza i gotujeZostało Wam trochę ryżu po wczorajszym obiedzie? A może kawałki kurczaka a’la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć wraz z moją dzisiejszą propozycją – domowymi pitami! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ , oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/ . Lista zakupów: Ciasto(...)parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak do calzone polecam delikatnie zwiększyć tę ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pikantny, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Ulubione dodatki lub składniki, które zostały nam z ostatniego obiadu, np.: Kawałki kurczaka Cebula Papryka Ryż listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowe
Proste-przepisy.pl