dodatkiem pasty z tamaryndowca. Jeśli w potrawie zastosujemy pastę z tamaryndowca, to należy również dodać cukier trzcinowy, gdyż pasta jest dość cierpka i kwaśna. W wersji skróconej ze sklepowym sosem do Pad Thai bez glutaminianu sodu w skład, którego wchodzi ta pasta, również smakuje doskonale. Potrawa dla osób lubiących poznawać nowe smaki. Od dziś Pad Thai jest na pewno(...)osób) 200 g makaronu ryżowego 600 g piersi z kurczaka 180 g sera tofu 3 ząbki czosnku 1 - 2 cebule szalotki 1 cebula dymka ze szczypiorem 8 łyżek sosu do Pad Thai bez glutaminianu sodu 2 łyżki sosu rybnego 1 limonka 50 g prażonych orzeszków ziemnych 90 g kiełków fasoli Mung 1/2 łyżeczki płatków chili 4 łyżki oleju kokosowego
Kuchcik gotujepozbędziemy się ostrego smaku. Ja jak zwykle zachęcam do eksperymentów, dorzucenia kalarepki, rzodkiewki czy innych warzyw dla urozmaicenia smaku i koloru. Drukuj Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 por 1 jabłko 1/2 strąka papryki 1 średni ogórek kilka różyczek kalafiora Sos 2/3 szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania(...)Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta
Mieszam w GarnkuKurczak po włosku w sosie Marinara 2016-08-14 19:12:00 Porcje 2 Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie(...)parmezanu 60 g panko * 1 jajko Szpinak 130 g sera ricotta 120 g liści szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz biały sól Sos Marinara 200 g pomidorów krojonych z puszki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki cukru pieprz
Wędrówki po kuchniobiadowy głód. To inny, nowy sposób na wykorzystanie pysznego, wołowego steka. Wysmażony w najlepszy możliwy dla wołowiny sposób – czyli medium rare – na tej kanapce jest gwiazdą pierwszej jasności. A sos i żurawina to idealny akompaniament. Ser z niebieską pleśnią kruszymy (lub drobno kroimy) i wrzucamy do rondelka. Dodajemy do niego 2 łyżki mleka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę(...)masła. Rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy ser zacznie się gotować, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mocno pieprzymy, dokładnie razem mieszamy. Przykrywamy rondelek i zostawiamy sos w cieple. Steki osuszamy, osuszone z obu stron nacieramy przyprawą. Przyprawa ma w składzie sól – wyciągnie z mięsa wodę, ale bez obawy – stek nie będzie suchy. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy
Karo in the Kitchenpostanowiłam te kolory połączyć na talerzu. Chrupiący kalafior z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i do tego znakomity dodatek w postaci serka Apetina z bazylią i oregano. Wszystko to skropione sosem ziołowym i ozdobione zieloną pietruszką. Składniki: -mała główka kalafiora -kilka pomidorków koktajlowych -mała cukinia -serek APETINA z bazylią i oregano -natka pietruszki -sos ziołowy Kalafior dzielimy na różyczki(...)efekt makaroniku uzyskać używając obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża. Kalafior na przemian z pomidorkami i serkiem Apetina układamy na płaskim półmisku. Posypujemy cukiniowym makaronikiem i polewamy sosem. Dekorujemy natką pietruszki. Składniki na sos: -2 łyżki zimnej przegotowanej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka octu -łyżka oliwy z oliwek -drobno pokrojony ząbek czosnku
Kulinarne przemysleniawięcej zastosowań, tych na słodko jak i wytrawnie. Moją dzisiejszą propozycją są profiteroles- małe ptysiowe ciasteczka nadziane musem czekoladowym. Takie ptysie jada się widelczykiem, po uprzednim polaniu mocno czekoladowym sosem. Całość nie jest zbyt słodka, bo ciasto nie zawiera cukru, mus czekoladowy co prawda jest słodki ale za to już sos jest na bazie gorzkiej czekolady, tak więc wszystko współgra(...)około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady mlecznej na sos czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% (nie gęstej!) 150 g czekolady deserowej (lub pół na pół z gorzką) dodatkowo: cukier puder do posypania Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę przesianą przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa do ziemniaków -oliwa z oliwek Na sos: -mały kubek ( 150 g ) serka o smaku szczypiorkowym -3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -3 rzodkiewki -szczypiorek Piersi nadcinamy tak, aby powstał szeroki plaster. Lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy. Pietruszkę siekamy(...)podczas gotowania. Układamy na najniższym poziomie parowara. Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki, posypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą. Wykładamy na poziom wyższy parowaru i nastawiamy na 40 minut. Robimy sos: Serek mieszamy z jogurtem, dodajemy posiekaną drobno rzodkiewkę i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerze wykładamy mięso, ziemniaki, sos i surówkę z cukinii. Smacznego :) Surówka z cukinii
Kulinarne przemysleniagdzieś kieruje mnie myślami do dalekich krajów- ciepłych krajów, do słońca. I wymyśliłam, że zrobię pierożki ze słonecznym nadzieniem, z dużą ilością mango, serkiem Papaja Curry w ociekającym aromatem sosie z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem, na bazie cydru, polskiego miodu i oliwy z oliwek, całość dopełniła czarnuszka. Danie jest tak wyśmienite, tak zupełnie inne, zupełnie nowe smaki i aromaty. Uwielbiam eksperymentować(...)środek okręgu potem boki tworząc tak jakby muszkę do koszuli, końcówki tej muszki łączymy razem. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia i zagotowania. sos z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem i czarnuszką: - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 duże gałązki świeżego rozmarynu - 2 łyżeczki miodu - 100 ml cydru wysokiej jakości - 3-4 ząbki czosnku dodatkowo: czarnuszka
SMYKWKUCHNIpyszne placki z cukinii w wydaniu dla osób które nie tolerują glutenu ale polecam je również dla osób które tolerują gluten bo są bardzo smaczne. Dodatkowo zrobiłam do placków sos który idealnie pasuje do placków z cukinii. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków z cukinii będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 16 placków 3 cukinie (około(...)około 70 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 35 g) 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków mięty – opcjonalnie do smaku sól, pieprz olej do smażenia na sos: 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżka usiekanej mięty 1 łyżka usiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek
Uwaga Babcia GotujeDietetyczny makaron z sosem bolońskim to dużo zdrowsza wersja tradycyjnego spaghetti. Myślę, że tak przygotowany makaron będzie także pokusą dla wszystkich chcących zdrowo się odżywiać i będących na diecie. Przygotowanie jest bardzo proste, a jeśli zamiast tradycyjnego makaronu spaghetti użyjecie np. makaronu rurki, albo świderki to dużo łatwiej będzie Wam zabrać to danie do pracy :) Dietetyczny makaron z sosem bolońskim(...)mięso zmieni kolor dodajemy passatę pomidorową , oregano, bazylię i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Makaron mieszamy z sosem i podajemy posypane odrobiną drobno startego parmezanu . Smacznego! Post Dietetyczny makaron z sosem bolońskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osób które chcą zgubić parę kilogramów ale przede wszystkim jest przepyszna! Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli pół sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory sos z jogurtu naturalnego: jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta pieprz bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa(...)gyrosa, papryka słodka Na początek robię sos, nie ma nic prostszego :) wszystkie składniki mieszam (sos najlepiej jak postoi trochę, wtedy wszystkie składniki się ''przegryzą'' i sos jest smaczniejszy). Gdy sos gotowy, kroję pierś z kurczaka jak na kotlety (wzdłuż) rozbijam je tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem. Patelnie z olejem kokosowy rozgrzewam. Pierś najpierw obtaczam w bułce tartej później
Kuchnia Vikicukinii/kabaczka 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki owsianej (mielone płatki owsiane) 1 szklanka mielonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej 3 łyżki sosu sojowego - koniecznie użyjcie porządnego sosu, ten najtańszy może zepsuć cały smak pieprz do smaku (soli już nie dodajemy, wystarczy słony sos sojowy) Sos miodowo-musztardowy (wszystkie składniki wymieszaj w małym(...)duś kolejnych kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. 3. W dużej misce wymieszaj mąkę i słonecznik. Dodaj smażone warzywa, odciskając z nich nadmiar wody. Wlej sos sojowy, dopraw pieprzem i papryką, dokładnie wymieszaj. 4. Podziel masę na 9 części - jeśli się lepi, włóż ją na kilka minut do zamrażarki lub zwilżaj dłonie zimną wodą. Każdą kulkę wykładaj
Powiedz dietom nieroku robiłam już 2 razy gołąbki w piekarniku i już na pewno w garnku ich robić nie będę :) W smaku przepyszne- wystarczy tylko ułożyć na blaszce, zalać sosem i piec 1,5 godziny :) Polecam też moje gołąbki bez zawijania- z kapustą w środku Składniki: 1,4 kg mięsa mielonego, 2 woreczki ryżu (po 100g), 1 młoda kapusta, 2 jajka(...)duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz. sos: 2 x sos pomidorowy Passata 500g- kupiony tutaj w Biogo.pl , 1-2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie, sól, pieprz. Przygotowanie: Z kapusty młodej wycinamy ostrym nożem głąb. Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i obgotowujemy, przekręcając- tak by liście ładnie odchodziły. Ściągamy po kolei
Aga w kuchnimojej wersji na zdjęciu. Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony boczek pomidorki koktajlowe szczypiorek sos kremowo-serowy (przepis na końcu) Dodatkowo: olej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki(...)rumiano. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie plasterki boczku. Gorące placki posypać startym serem (aby się rozpuścił) i kolejno ułożyć pieczarki oraz bekon. Placki polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i poukładać na nich pokrojone pomidorki. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu. Sos kremowo-serowy. Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać ze startym (na drobnych oczkach tarki) serem. Mieszając
Di gotujesera ricotta -200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek) -1 jajko -1 ząbek czosnku -sól i pieprz -łyżka oleju -60g tartego parmezanu Sos pomidorowy: -600g pomidorów z puszki -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżeczka bazylii -1 łyżeczka ostrej papryki -2 łyżki(...)oliwek -sól i pieprz Beszamel: -3 łyżki masła -3 łyżki mąki -250 ml mleka -gałka muszkatołowa -sól i pieprz Wykonanie: Sos pomidorowy.: Na głęboka patelnie, lub garnek z grubym dnem wlewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, i pomidory. Dodajemy przyprawy
Smakuj życie!