również dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych. Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak
Moje domowe kucharzeniemieszankom potrzebnym do przyrządzenia takiego pysznego kurczaka..a potrzebne jest marynata, kleiwo i panierka...a wszystko to dzięki uprzejmości Bella -Bis ..Kurczak naprawdę pyszny...a do tego jeszcze sos czosnkowy ..palce lizać.. kurczak marynata kleiwo panierka american crispy chicken Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze
Moje domowe kucharzenie84mg Miedź 0,77mg Mangan 0,93mg Jod 2,7µg Przyprawa do gulaszu to aromatyczna mieszanka nie tylko do gulaszu ale również do wszelkiego rodzaju farszy mięsnych czy sosów. Może służyć również jako marynata do mięs. Skład: sól papryka słodka czosnek cukier majeranek kolendra cząber gorczyca pieprz pieprz ziołowy rozmaryn
Moje domowe kucharzeniekurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. • Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu. • Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem
Moje domowe kucharzenieGofry..ale nie na słodko.. tym razem wytrawne..podane z sosem tysiąca wysp ..Do takich gofrów ..do ciasta możemy dodać to co lubimy lub to co mamy lodówce.. 1 szkl.mąki 1/2 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz przyprawa do pizzy dowolne dodatki: ogórek, pomidor, szynka
Moje domowe kucharzeniemini rogaliki ale z farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki 10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. ciepłej wody serek topiony kilka
Moje domowe kucharzenieProsto, szybko ..i na dodatek smacznie..Sos na bazie oleju..Oleju rzepakowego który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest używany w mojej kuchni.. mix sałat pomidor ogórek zielony rzodkiewka kilka plasterków polędwicy drobiowej 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Pomidor, ogórek, rzodkiewki i polędwicę pokroić w kostkę, dodać
Moje domowe kucharzenietakże podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol. Kulinarne zastosowanie oleju z awokado Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu
Moje domowe kucharzenieobtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę, wodę , koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby można zagęścić sosem
Moje domowe kucharzenieProsto i smacznie..Placki..dla odmiany ..a'la pizza...a do nich sos tysiąca wysp.. Zaglądajcie..i czekajcie....bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania w konkursie na blogu..jeszcze chwila..no może..dwie...i dowiecie się co będzie można wygrać.. 1/2 szkl.mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej szczypta sody oczyszczonej 2 jajka 1 papryka
Moje domowe kucharzeniezaległy przepis..podpatrzony gdzieś w necie..prawdę mówiąc tą pierś robiłam w marynacie[ przepis w następnym poście], ale jest tak smaczna, że można zjeść i taką..z jakimś sosem np.czosnkowym.. Pamiętacie o konkursie ? zapraszam.. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa udko pieczone Składniki na ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej
Moje domowe kucharzenieodcedzony makaron (może być jeszcze trochę wilgotny). Dokładnie wymieszać,dodać jajka z serem i wymieszać. Nie podgrzewać, ponieważ jajka powinny zagrzać się od makaronu (a nie ściąć) tworząc kremowy sos. Nałożyć na talerze, oprószyć pieprzem oraz pozostałym serem
Moje domowe kucharzeniektórym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki nie dawałam] . Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą skórką z cytryny [ u mnie bez skórki
Moje domowe kucharzeniepatelni rozgrzewamy olej ryżowy i po jednej łyżce nakładamy "ciasto". Smażymy z obu stron na rumiano. Najlepiej podawać bliny ze śmietaną :) Ale równie dobrze smakują z łososiem lub sosem pieczarkowym
Emcia PichciOdstawiamy na 5 minut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym sokiem i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy jogurt oraz błonnik i dokładnie mieszamy. Nakładamy nasz sos truskawkowy na makaron i wcinamy aż się uszy trzęsą
Emcia Pichci