wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła,wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia [ można również od razu rozwałkować ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo tylko odrobina ketchupu] .Ułożyć dowolne dodatki .Posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika .Piec 15-20 minut.Można również wzdłuż dłuższego boku ułożyć
Moje domowe kucharzeniemąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką), nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca
Moje domowe kucharzenierównomierne nawilżenie potrawy.. Szklane ryfle , które zapobiegają przywieraniu potraw... Naczynie żaroodporne ..wykorzystane .. Do gotowania: Na sam początek eksperymentów z naczyniem był szybki obiad...biała kiełbasa gotowana ..w sosie pomidorowym.. Do pieczenia: Następnie był chlebek ..piekłam go w naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania: Pyszna zapiekanka ..z makaronu , brokuła... Zapiekane naleśniki
Moje domowe kucharzenieUdka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając kurczaka i polewać sosem [ można wlać trochę wody
Moje domowe kucharzenieSmakowita Pajda z ziołami [olej] . Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozłożyć ciasto. Posypać przyprawą do pizzy, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Rozłożyć dowolne dodatki. Zetrzeć ser żółty. Posypać oregano. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniedodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniesmakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa
Moje domowe kucharzeniePomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów
Moje domowe kucharzeniemocno rozgrzanym oleju. Rewelacyjna, oparta na staropolskiej recepturze przyprawa myśliwska. Mieszanka najwyższej jakości przypraw i ziół idealnie się nadaje do wszelkiego rodzaju potraw myśliwskich, korytek góralskich, dziczyzny, baraniny, sosów. Przyprawa myśliwska ma niepowtarzalny aromat i smak. Skład:sól,bazylia,cebula,gałka muszkatołowa,goździk,imbir,ziele angielskie,rozmaryn,gorczyca,pieprz czarny,jałowiec,lubczyk. Olej z ryżu Zawiera korzystny skład
Moje domowe kucharzeniepowodzeniem w styczniu.. Mięsko na kanapki Sałatka z tortellini Sałatka z makaronem Sałatka z kaszą kuskus Mielonka na kanapki Pączki bez jajek na gazowanej wodzie Serca drobiowe w sosie Sałatka z makaronem Mielonka na kanapki Proste i szybkie ciasto kakaowe
Moje domowe kucharzenietylko do pieczenia pizzy.. 0,5 kg mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolne dodatki sos curry salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać serem .Piec
Moje domowe kucharzenieużywania na wszystkich rodzajach kuchenek, łącznie z indukcyjnymi i ceramicznymi. Patelnia od razu poszła w ruch...do smażenia mięsa..miały być co prawda kotlety schabowe, ale zrobiłam bitki w sosie pomidorowym..Na początek na patelni podsmażyłam plastry mięsa..potem dodałam pozostałe składniki..nakryłam pokrywą....i gotowe..Mięsko dusimy prawie bez zaglądania i bez obawy, że coś tam się przypali..wiadomo
Moje domowe kucharzenieniedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów. Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzeniekolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Lubczyk
Moje domowe kucharzenierumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej : sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenie