ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka . Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego . Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą. Na koniec Robert
Pasja Smakugoryczki. Następnie dokładnie płuczę. Pomidory odcedzam, rozgniatam widelcem wraz z serkiem i posiekanymi ziołami oraz pieprzem. Solę nieznacznie, gdyż wcześniej bakłażan był solą nacierany. Układam plastry bakłażana, zalewam powstałym sosem. Na wierzchu układam ser, a całość wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach przez 30-35 min. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKarkówka z grilla, niby nic specjalnego, poniekąd to już taki Polski grillowy standard tym bardziej że już prawie w każdym markecie można kupić już gotową w
Mechanik grillujeJeden z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi się znudził. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZłociste mięsne kuleczki z orzeźwiającym dipem ogórkowym to dobry pomysł na kolację, czy też jako danie na imprezę. Wystarczy wbić w nie wykałaczki, a łatwiej będzie je zanurzać w sosie. Składniki Mięso wołowo-wieprzowe 500g Bułka tarta Olej Ogórek 1 świeży ogórek Gęsty jogurt 300ml Czosnek 2 ząbki Sól szczypta Mięta kilka listków świeżej mięty Wykonanie: […] The post Mięsne
Kulinarne Przebojegrypy. Ma ona właściwości napotne, a także działa przeciwskurczowo i uspokajająco, dzięki czemu stosowana jest przy bezsenności i migrenie. Lipa jest również świetnym składnikiem, który aromatyzuje potrawy takie jak sosy, czy desery. Również nadaje się do robienia nalewek. Poniżej mam dla Was przepis […] The post Syrop z kwiatów lipy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzyjemnie jak przebiega ich zbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw
Symfonia SmakówByła malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram
OstryKęsrozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojone w małą kostkę pomidory. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Pomidory po kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty
Pasja Smakuładnie układamy na talerzu. Jaja kroimy na pół lub na ćwiartki. Oliwę z oliwek, miód, sok z połowy limonki i sól dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką, aż powstanie gęsty dressing. Sosem polewamy sałatkę i gotowe
Mango PapajaBaryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania . Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :) Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje
Smaczna Pyzadodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Na talerz wykładamy makaron (żytni pasuje idealnie) na to sos, można posypać startym serem. Niesamowicie proste i bardzo dobre
Brzuszki Łakomczuszkidowolne ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem (lazur, który zaraz dodamy jest słony). Na cieście wykładamy szpinak i zalewamy śmietankowo-serowym sosem i układamy pokruszony lazur. Całość wsadzamy do piekarnika na (180st) 15-25min, obserwując czy jest już gotowe. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipowstało dzisiejsze śniadanie. Składniki: bułka jajko troszkę masła podsmażona wędlina kurki pomidory z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu Odkrawamy "wieczko" bułki i wydrążamy środek. Na dno położyłam sos pomidorowo-paprykowo-czosnkowy, który został mi z wcześniej przygotowanej pizzy co nadało fajnej ostrości. Następnie dodałam podsmażone kawałki wędliny (notabene będącej na granicy zepsucie, stąd decyzja o zesmażeniu), kilka kurek, troszkę
Brzuszki Łakomczuszkiogniu dusimy (niestety nie miałam kratki aby na niej położyć mięso i strasznie przylegało do dna garnka). Moje mięsko dusiło się 3h, a nie wszystkie kawałki były mięciutki. Gdy sos dość znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy
Brzuszki Łakomczuszki