sera żółtego startego na dużych oczkach 2 cebule pokrojone w drobną kostkę ok 6-7 średniej wielkości ogórków konserwowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek ugotowanych na twardo majonez ( wg uznania ) u mnie dużooooo :-) sól, pieprz Sposób przyrządzenia; Dno blaszki lub kwadratowej miski wyłożyć krakersami. Majonez wymieszać z serem żółtym i wyłożyć masą
pieprzny smaczekbyć dla niektórych kłopot z kupieniem creme fraiche bo tej chyba w polskich sklepach nie ma. Ale i na to jest sposób więc nie ma wymówek - robimy śledzie w sosie śmietowo-musztardowym! Dobry śledź jest zawsze dobry a ten przepis przypasował mi bardzo więc i Was zachęcam do wypróbowania. Myślę, że sprawdzi się nie tylko podczas Świąt, ale też
Smaczna Pyzaprażonym posmakiem oraz delikatnym i soczystym w środku mięsem. Kurczaka przygotowałam w jednoporcjowe kąski, takie akurat na imprezę, które wystarczy ułożyć na paterze i podać z dodatkiem ulubionego sosu , ale równie dobrze, można zaserwować w całości np. na obiad- jak Ilona z bloga Słodko-Słony Świat Ilony , od której zaczerpnęłam pomysł :) Porcja dla 2 osób * pierś
Kraina Miodem Płynącamanny. Delikatne, mięciutkie, z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Takie kluseczki są świetnym pomysłem na samodzielne drugie danie albo też jako dodatek do zupy! Idealnie smakują z masłem albo sosem śmietanowym. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza manna – 1 szkl * mąka pszenna – 4-5 łyżek * cebula -1 szt * natka
Ostra na Słodkosmażenia nawet mimo chwilowej niesprawności nadgarstka. Jest na tyle duża i wysoka, że można przygotować w niej naprawdę sporą ilość jedzenia (dziś np. zmieściło się w niej 10 gołąbków + sos). Dotychczas trafiały mi się patelnie, które nie do końca spełniały moje oczekiwania. Jedna była zbyt płytka, inna szybko się rysowała, kolejna z kolei zbyt lekka a teraz w końcu mogę
Szefowa kuchnisposób podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga wraz z kośćmi i skórą) 150 g szpinaku, np. mrożonego w liściach
Ugotowaćpotrzeba można dodać ciut wody. Następnie z kawałków ciasta wałkujemy rulon i kroimy kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z sosem u mnie pieczarkowo-jarmużowy
Łycha smakówposypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Przecier pomidorowy doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, bazylią świeżą, oregano oraz dodajemy aby go zagęścić płatki drożdżowe. Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym. Zapiekamy w 200 st. przez 45 min. Zdjęcie zrobiłam na drugi dzień
Łycha smakówoliwie, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i dusimy. Po ok. 7 min dodajemy grzybki (namoczone wcześniej), kiełki, starty imbir, bambus oraz przyprawę chińską, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze przez
Łycha smakówPulpety zrobiłam w dwóch wersjach: bezglutenowa z makaronem ryżowym i ajvarem, a drugie dla małżonka z makaronem pszennym i sosem pomidorowym
Łycha smakówkroimy w paseczki, dodajemy do nich pokrojony por w półksiężyce, szczypiorek, ogórki w talarki oraz jabłko w kosteczkę. Jogurt mieszamy z musztardą, dodajemy pieprz, gorczycę. Śledzie zalewamy sosem jogurtowo-musztardowym
Łycha smakówsztuka. Sztuką jest zrobić coś z niczego! Wystarczy odrobina wyobraźni i kilka minut i gotowe! Sery doskonale współgrają smakowo z żurawiną, czy to w postaci suszonej czy w formie sosu ze świeżych owoców. Żurawina świetnie smakuje z mięsami i pasztetami, a klasyka chyba każdemu z nas znana to oscypki grillowane podawane z żurawiną właśnie. Kilka dni temu otrzymałam kilka
Moja smaczna kuchniaborówek. Ot i nieznajomość rzeczy, ważne że borówka jest pyszna, zdrowa, idealna do mięs ale i do deserów, polecam. Ciasto z czerwoną borówką i sosem jogurtowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietradycji i już dziś prezentuję nowy przepis. Jest to pomysł na zagospodarowanie poświątecznych pierniczków. Ja zawsze piekę ich dużo więcej niż potrzeba by potem mieć do deserów, sosów i na spody do ciast. Czytaj więcej
Wiem co jemprzepis który już robiłam (ale teraz zmodyfikowałam go po swojemu) ja jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę i takie połączenie idealnie pasuje do ostrości i kwaskowatości sosu w którym się dusi kurczak, złagodzone przez słodkość batatów i znów się zaostrzone smakiem winegretu w sałatce po prostu idealne połączenie dla mnie. Składniki (dla 2-3 osób) 5 pałek
Piekielna Kuchnia Pati