jednego przepisu :) pyszne i pulchne, ja do swoich dodałam jeszcze żurawinę, wyszły super:) Nadają się na obiad a także do kawy. Moi domownicy jedli je z sosem jagodowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych szczypta soli 1 - 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka
Sama słodycz i szczypta chilistopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem przekłuwamy wykałaczką i dekorujemy jedną czarną oliwką. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Świetnie pasują do nich ostre sosy orientalne. Fanom brokuł polecam także przepis na kremową zupę z prażonymi migdałami . W tym poście można także przeczytać o właściwościach brokuł
My Chcemy Jeśćoglądać. Potem zaczęłam piec jasny żytni chleb, na którym podaje się klasyczną kanapkę Pastrami Reuben. Temat trochę mi się pokomplikował, bo w żadnym z okolicznych sklepów nie było sosu Worchestershire, który potrzebny był mi do dressingu rosyjskiego, z którym podaje się Pastrami Reuben, ale poradziłam sobie, komponując równie smaczny lecz trochę inny dressing. Przygotowałam trzy rodzaje kanapek. Tak więc degustację
Blondynka GotujePyszny, niedrogi i szybki w wykonaniu obiad. Zajmie ci nie dłużej niż 30 minut! Przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym Surówka z kiszonej kapusty Jako dodatek polecam kaszę gryczaną, jęczmienną, orkiszową.... Praktycznie każda idealnie pasuje
Tradycyjna Kuchniaselera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie) 1-2 łyżki oliwy 1 litr wody Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w garnku i odstawiamy na kilka ładnych godzin. Najlepiej zalać
Bananowe PoleOboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale jak już ugotujemy to przeważnie
Szybko Tanio Smacznieporcje 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 brokuł 1 średnia cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek płaska łyżeczka kurkumy papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Wykonanie: 1. Ok. 1/2 szkl. Kaszy jaglanej upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki
Kubki smakuJajka na śniadanie, kolację lub przekąskę. Szybkie w przygotowaniu choć z sardynkami z puszki to smaczne. Użyłam tu sardynek w sosie paprykowym. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninajedzony (choć oczywiście zjadłby więcej)! :) Dzisiejsza wersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa! Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w rozkłóconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor
Bajeczna Kuchniacytryny – mieszamy, aby jabłko nie ściemniało. Do jabłka dodajemy odsączoną cebulę, śmietanę, musztardę, różową sól himalajską, świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy śledzie. Mogą być ukośnie pokrojone na kawałki lub całe filety (jeżeli nie są duże). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na dobę do lodówki. Podajemy przybrane ćwiartkami jajka na twardo
mojewypiekiinietylkoprzepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej. Składniki 12 jajek 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey ) 1 łyżka brązowego cukru opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej ( dodałam skórkę z całej pomarańczy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światataka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny, a najlepiej przez kilka dni. Bigos z biegiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Serek mascarpone zazwyczaj używamy do kremów i słodkich wypieków. Warto pamiętać o nim również przy obiedzie, zwłaszcza makaronach, bo np. sosy z jego udziałem są bardzo smaczne. :-) Tutaj jest jeszcze prościej, bo cały obiad mamy w kilkanaście minut. Zapraszam na makaron penne z mascarpone i mielonym mięsem. Pychota! 500g mięsa mielonego 300g makaronu penne 200g żółtego sera 2 cebule 200g
Szefowa kuchnilistek bazylii, zwijamy roladkę i spinamy wykałaczkami - tak postępujemy z każdą roladką - roladek nie solimy ponieważ ser feta jest słony, oliwki też, salami jest bardzo aromatyczne, więc doprawimy tylko sos pod którym będziemy je zapiekać - naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie masłem, ułóż roladki - śmietanę wymieszaj z musztardą i 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj odrobinę soli i pieprzu, Polej roladki
SMYKWKUCHNI