przepisy lubię! Po drugie: robi wrażenie. To takie proste, a takie efektowne! W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego nie jedzą na co dzień. Po trzecie: jest szybki. To przede wszystkim zasługa gotowego ciasta francuskiego. Najwięcej czasu – jak zwykle – zajmuje
Proste-przepisy.plDziś proponuję klasyczne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Szybkie i smaczne... Polecam! Składniki; 40 dag polędwiczek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 3 łyżki śmietany 18 % zielony lubczyk 3-4 łyżki oleju 1 łyżka masła Przygotowanie; Mięso myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obsmażamy na łyżce oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym
Radość kipiąca uśmiechem.żeby zasmażka nie wyszła za rzadka) i energicznie mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zasmażkę przekładamy do kapusty, dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy parę minut, aż sos lekko zgęstnieje
Kulinarne przygody Gatitydanie do niskokalorycznych nie należy ale jest smaczne i od czasu do czasu człowiek grzeszy. Makaron, nadzienie, sos i ser to uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom danie nie jest trudne do przygotowania. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidosłownie przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i zdejmujemy z ognia. Na patelnię przekładamy makaron, całość mieszamy, doprawiamy odrobiną ostrej papryki, słodkiej papryki i pieprzu cayenne . Makaron wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 15 minut. Smacznego! Tak przygotowany makaron będzie doskonale pasował zarówno na pyszny obiad, jak i kolację. Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaron gryczany, ryżowy... mamy praktycznie nieograniczone możliwości. Podczas ubiegłorocznych wakacji w Chorwacji zajadałam się tradycyjnym istryjskim makaronem z szynką dojrzewającą i rukolą. Bardzo podobało mi się, że makaron z sosem i z szynką były ciepłe, a rukola dodana na samym końcu, tuż przed podaniem była świeża i chrupiąca. Ostatnio podobne danie zrobiłam w domu - także dodając rukolę już na talerzu
Kulinarne Inspiracjeprzed zrobieniem zdjęcia. W przypadku sałatek nie mieszam składników w misce, tylko w sposób przemyślany układam w naczyniu, w którym będę je fotografować. Tuż przed zrobieniem zdjęcia polewam sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty
Chilli Czosnek i Oliwaśniadanie Składniki 1 puszka ciecierzycy 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 pomidory 1 zupka chińska szczypiorek 1 łyżka majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania Makaron z zupki … Czytaj dalej Sałatka z pomidorami i ciecierzycą
czarrna od kuchnistopni. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Mięso dobrze się przechowuje w lodówce, jeśli nie zjecie go od razu. Następnego dnia można je odgrzać w garnku z sosem z pieczenia. Tak, jak napisałam na początku, aktualnym sezonowym dodatkiem do tego królika są szparagi, np. gotowane na parze i posypane solą morską. ----- Podobne: Pieczony królik maślany Królik w piwie
Weekendy w domu i ogrodziekilku (nastu?) pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi ;) No i dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu i pobawić się w układanie na nim ulubionych składników. Zobaczymy, w którą stronę nas pociągnie - tradycyjną, klasyczną i ascetyczną, czy może fantazyjnie rozbuchaną? ;) (Mam swoje podejrzenia). PS Pamiętacie swoją pierwszą pizzę
zadanie-gotowaniektórego wam pokazałam we wcześniejszym wpisie? Ano np do pysznych tortilli, które mogą być jako kolacja albo drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Tortille nadziałam ryżem, mięsem, warzywami i sosem aioli. Wszystko razem to pyszne, syte połączenie. Spróbujcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdrowe, smaczne i proste w przyrządzaniu. Z opinii znajomych wnioskuję, że wiele osób boi się ich przygotowywania, jednak zupełnie niepotrzebnie. Według mnie najlepsze szparagi to te ugotowane, podane z sosem holenderskim czy po prostu z masłem. Sezon na szparagi zaczął się już kilka tygodni temu, a potrwa jeszcze mniej więcej miesiąc, do końca czerwca. Właśnie teraz jest okres, w którym
Kuchnia Bazyliibędzie szklista. W mleku zmiksować mascarpone z jajkami i doprawić dosyć pikantnie do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki i podsmażony boczek z cebulką. Całość zalać sosem mleczno jajecznym. Na górze posypać wiórkami masła.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra-dół i zapiekać około 30-40 minut aż ziemniaki się zrumienią. Po wyjęciu przed podaniem
Ala piecze i gotujemóc prawidłowo wysmażyć tłuszcz. Druga obowiązkowa przyprawa – hiszpańska wędzona papryka. Czy to słodka, czy półostra – wybór należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam z ostrymi sosami. Kotlety smażymy na patelni grillowej rozgrzanej do czerwoności, bez dodatkowego tłuszczu. Patelnia musi być piekielnie gorąca. Kotlet musi od razu skwierczeć i mięso musi od razu się zamknąć. Smażymy kotlety
Karo in the KitchenSkładniki dla 4 osób: - 10 dag liści rukoli - kilka plastrów fety, ok. 5 dag - 1 duża twarda gruszka - orzechy pekan lub włoskie, wystarczy jedna garść - 1 łyżka dobrego masła Sos: - 1/2 szklanki oliwy extra virgin - 3 łyżeczki soku z cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka musztardy - 2 łyżeczki miodu, dodałam spadziowy - pieprz 1. Gruszkę dobrze umyć, przeciąć wzdłuż na połowę
Apetyczna babeczka