sosy - 72734 przepisów (strona:3290/4849)

Kurczak w pomidorach z puszki 428

puszki (i opcjonalnie suszone), doprawić świeżymi i suszonymi przyprawami. Dusić pod przykryciem około 20 minut. *aby smak był łagodniejszy można dodać odrobinę jogurtu naturalnego (uważaj aby nie zważyć sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
10 rzeczy, których nie wiedziałeś o owocach 235

możemy cieszyć się ich najsmaczniejszą wersją. Obowiązkowy dodatek większości deserów, słodkich wypieków, galaretek czy lodów. Co ciekawe, dobrze komponują się również w potrawach wytrawnych, sprawdzając się w sałatkach, mięsnych sosach czy zapiekankach. Sprawdź swoją wiedzę i dowiedz się, czy wiesz już wszystko o owocach. Na początek  maliny , te drobne czerwonawe owoce to przede wszystkim bogactwo  antyoksydantów , pektyn

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz piwny 290

Wywar zagotowujemy i podgrzewamy bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier oraz passatę i ponownie całośc zagotowujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Do mięsa i sosu dosypujemy wszystkie przyprawy i zioła oraz cukier, mieszamy, a następnie wsypujemy warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko na małym ogniu przez

Cooking Monster
Kotlety z kalafiora 156

kotlety naprawdę są dobre. Dowód na to że mój mąż sam się do nich dobrał i jadł je z nami przez 2 dni. Oczywiście on dodał sobie do nich sos jogurtowy, my z córką zjadłyśmy z dodatkiem tylko pomidorów. Tak więc polecam, bo to szybkie, proste danie, idealne dla całej rodziny, szczególnie niejadków lub osób na diecie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty 180

przykład marchewkę. Bazą jest zawsze kasza jaglana, u mnie dzisiaj pod postacią błyskawicznych płatków, które akurat miałam pod ręką.  Do tych kotlecików najsmaczniejsze są surówki i pikantne sosy na bazie naturalnego jogurtu. Warto poeksperymentować ze smakami, żeby znaleźć najlepsze dla siebie. Składniki: 200 g błyskawicznych płatków jaglanych 3 średnie buraczki 1 większa cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z młodej kapusty z chrzanem 196

kapustę odciskamy Ogórka i marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Warzywa (ewentualnie kukurydzę również ) mieszamy z posiekanym szczypiorem, a jogurt z majonezem i chrzanem. Polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy

Proste Potrawy
Kurki, magiczna fasola, musztarda i miód - taki mały "cud", Arla Apetina 166

harmonię smaku, ma być delikatne, kremowe ale wyraziste w smaku. I tak prezentuje przed Wami mój zdecydowany numer jeden na pastę (makaron) z kurkami i magiczną fasolą w kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina.  Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem czy już Wam zdradzać sekret

SMYKWKUCHNI
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 373

Sałatkę przygotowałam z ryżu który został mi z obiadu, wyszła bardzo smaczna. Polecam na kolację lub przyjęcie rodzinne. Składniki: 1 torebka ryżu długo ziarnistego 1 puszka tuńczyka sosie własnym 1 żółta papryka mała puszka groszku zielonego Bonduelle pół pęczka szczypiorku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 197

zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut. Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy  posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i  nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Sałatka a'la Cezar 242

oczyścić i pokroić w szerokie pasy. Przełożyć do plastikowego pojemnika, dodać tymianek, sól, pieprz, słodką paprykę, olej. Dokładnie wetrzeć marynatę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Składniki na sos: -2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy - ząbek czosnku - pieprz do smaku Przygotowanie: 1.  Wszystkie składniki razem wymieszać. Składniki na grzanki

Coś z niczego
Kluski śląskie 183

Mimo, iż jest to przepis tradycyjnie śląski, wiele osób go bardzo dobrze zna. Idealnie pasują podawane z pieczeniami, ciemnymi sosami , a przede wszystkim są bardzo proste w wykonaniu. Smacznego! ;) Kluski śląskie Składniki: 0,5 kg ziemniaków jajko mąka ziemniaczana sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przeciskamy przez praskę.  Ziemniaki wkładamy do miski i dzielimy

Smaki Natalii
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 190

Szybka i sycąca sałatka na zaspokojenie głodu. Polecam! ; ) Sałatka z ryżem i tuńczykiem Składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3-4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 łyżka posiekanych kaparów(opcjonalnie) 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy  świeże zioła(np.koperek/szczypiorek) sól,pieprz Sposób wykonania: Ryż przekładamy do głębokiej miski, dodajemy tuńczyka. Ogórki

Smaki Natalii
Pikantna sałatka z ryżem 168

dłużej miski. Cebulę, paprykę i ogórka kroimy kostkę i dodajemy do   ryżu. W osobnej misce mieszamy majonez, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany szczypiorek. Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy. Można doprawić solą i pieprzem według uznania.Wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smaki Natalii
Lekka sałatka z tuńczykiem 197

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Lekka sałatka z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 torebka ugotowanego brązowego ryżu ½ puszki kukurydzy 3 jajka 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób wykonania: W dużej misce łączymy tuńczyka, ryż

Smaki Natalii
Jajka faszerowane pastą z tuńczyka 152

Idealne zastąpienie zwykłego i monotonnego podawania jajek.  Zachęcam do wypróbowania :) Jajka faszerowane pastą z tuńczyka Składniki: 6 ugotowanych jajek 1/2 puszki tunczyka w sosie własnym 1 łyżka kaparów 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól,pieprz Sposób wykonania: Ugotowane jajka przekrawamy na pól, wydrążamy żółtka i wrzucamy do dużej miski. Do żółtek dodajemy tuńczyka, kapary, majonez, musztardę oraz sól

Smaki Natalii