Królowa jesiennych warzyw - dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodziele danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego lub rybnego posiłku. Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny - tak smakuje jesień! Polecam wypróbowanie przepisu! Składniki: 250-300 g podgrzybków 1 kubek żurawiny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doprawiam solą, pieprzem i gotuję do miękkości mięsa około 1 i 1/2 godz (mięsko wtedy wręcz się rozpada). 3. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i gotuje do zgęstnienia/odparowania sosu. Podaje z ziemniaczkami bądź kopytkami <-- klik oproszonymi natka pietruszki i obowiązkowo z kiszonym ogórkiem <--klik ;) Smacznego
Gotowanie...to proste !cytryny (do smaku) 1/2 łyżki miodu, lub więcej do smaku szczypta soli 1/2 łyżki płatków chilli-dodajcie więcej lub mniej jak lubicie. Wszystkie składniki na sos włóżcie do słoiczka i potrząsając zmieszajcie dokładnie. Pamiętajcie że ser gorgonzola jest intensywny w smaku i dość słony. Wykonanie: Sałatę przełóżcie do miski. Figi pokrójcie na grubsze kawałki- mogą być ósemki. Pokruszcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzwalonym, spróchniałym pniu znaleźliśmy grzybnię kurek! Te znają chyba wszyscy; bez wahania więc nazbieraliśmy całkiem pokaźną ilość. Są to zdecydowanie moje ulubione grzyby; będzie tarta, albo zupa, albo sos... A może wszystkiego po trochu...? Jeszcze się nie zdecydowaliśmy... Tymczasem z trudem nazbieranych owoców czarnego bzu, przygotowałam syrop. Robi się go szybko i prosto, a jedynym składnikiem, którego zdobycie może nastręczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybka w przygotowaniu. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 500 g ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 marchewki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 0,5 szklanki śmietany 18% do zup i sosów sól, pieprz Przygotowanie: do garnka wlej 1 l wody i włącz pod nim ogień włóż do niego umyte kurze nogi oraz liść laurowy i ziele angielskie gotuj na małym ogniu
Oka w rosole czyli KaFka gotujeopis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapewno chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. A co tyczy się dodatków to już sprawa indywidualna, jedni lubią ze śmietaną inni natomiast z samym cukrem. My uwielbiamy z sosem czosnkowym i tym samym polecam w ten sposób placuszki również wam. Moja wersja placków nie zawiera jaj, są całkowicie wegańskie, tak na prawdę zastanawiam się
Mój pomysł nawykorzystać od razu wtedy placuszki będą miały piękny jasny kolor w środku natomiast jak zostawimy je na później będą ciemne i brzydkie. Podawać na gorąco z cukrem, śmietaną, sosem lub jak jak na zimno jako przystawka z białym serkiem, łososiem, cytryną i koperkiem
pieprzny smaczekgrzybami i nie macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawałki i porządnie suszymy. Osobno gatunkami (bo mają różne aromaty
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki i cukier,całość zagotować. 5.Przygotowany sos zmieszać z makaronem i przełożyć do pojemnika żaroodpornego 6.Wierzch wyłożyć serem żółtym, startym na tarce lub pokrojonym na paski. 7.Całość zapiec 25-30 minut w temp.180
Dziś Ja gotujeTakie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz
Bajeczna Kuchniarozpuścicie do płynnego brązowego karmelu - ale nie spalonego, dodajemy masło (roztopione łatwiej się łączy z cukrem), następnie dodajemy 1 śmietankę 36% i powoli mieszamy aż połączy się w jednolity sos karmelowy.Dodajemy do niego 2 garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru
Kuba Gotujełyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie ale z białej czekolady. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy
Kuba Gotujeolej i smażyć cienkie naleśniki układając masę na patelni kolistym ruchem. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z nadzieniem np z sera białego lub jabłek z cynamonem i sosem ze śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Smacznego
cukrem pudrem posypaneLasagne to danie przygotowywane na bazie prostokątnych płatów makaronu. Najbardziej znaną jest chyba wersja z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i mozzarellą. Korzystając z sezonu grzybowego można taką "zapiekankę" dla odmiany zrobić z pachnącymi grzybami leśnymi. W październiku mamy Światowy Dzień Makaronu, więc może moja propozycja zainspiruje Was do stworzenia tego pysznego dania np. na obiad tego dnia
Bon appetit mon amie