sosy - 72734 przepisów (strona:2897/4849)

Sałatka ogórkowa z gorczycą 142

pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn z ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, gorczycę, ocet i cukier. Wymieszać. Ogórki wraz z wytworzonym sosem przełożyć do słoików (z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć

królestwo garów
Gulasz z cukinią 197

pokrojoną w kostkę cukinię, lubczyk, chilli i ewentualnie doprawić sola oraz pieprzem. Nadal dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso i cukinia będą miękkie. Na koniec można zaciągnąć sos odrobiną mąki, żeby był gęstszy. Gulasz podawać na ciepło, posypany posiekaną natką pietruszki, na przykład z kaszą gryczaną

Simply Food
SAŁATKA Z POMIDORÓW Z FETĄ 179

ulubiony Wykonanie: Pomidory kroimy w duże kostki, cebulę drobno kroimy w półpiórka. Pomidory mieszamy z cebulą, posiekaną natką i fetą. W szklance do oleju dodajemy pieprz, sól, mieszamy, przygotowanym sosem polewamy surówkę

Z Majeczką w kuchni
ŚMIETANOWY MROŻONY DESER Z MALINAMI 162

cytryny, cukier puder do smaku. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy na ok godzinę do zamrażarki, aby się dobrze schłodziło. sos: 20 dag świeżych malin cukier puder do smaku listki mięty Wykonanie: Maliny blendujemy ( odkładamy kilkanaście sztuk do dekoracji), powstały mus podgrzewamy, dosładzamy do smaku. Gotowy schłodzony deser kroimy w plastry, nakładamy

Z Majeczką w kuchni
LegendarnY z ogrodka, przetrwał dżumę : ocet czterech złodziei 187

szklanki octu, a na górze przefiltrowaną wodę. Spryskaj skórę, ubrania itp., Aby odstraszać brzydkie robale. Przyprawa - u żywaj jako przyprawy d o duszonych mięs i warzyw lub przygotuj sos winegret na sałatki. we ź łyżeczkę kilka razy dziennie, aby zapobiec przeziębieniom / grypie. "Najbardziej znan ą i interesującą historią uzdrowienia wynikającą z wielkiej plagi Czarnej Śmierci była historia czterech złodziei

w mojej kuchni
Curry z brokułem i serem halloumi 195

było okazji podzielić się przepisem. Dziś w końcu postanowiłam to zmienić i tak prezentuję pyszne, wegetariańskie curry. Curry z brokułem i halloumi jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a sos zagęszczony orzechami nerkowca jest po prostu rewelacyjny. Jestem pewna, że to danie zasmakuje każdemu. Zdecydowanie polecam. Curry  z brokułem i serem halloumi Składniki: opakowanie sera halloumi

Codzienne Gotowanie
Schab z kością duszony w mleku 148

osobnym garnku wlałem mleko, dodałem zmiażdżony czosnek i inne przyprawy, zagotowałem. Mięso oprószyłem solą i pieprzem. Do gotującego się mleka włożyłem obsmażony schab. Dusiłem pod przykryciem ok. 2 godzin. Sos odparowałem, aż zrobił się zawiesisty i gęsty. Doprawiłem do smaku przyprawami

R'n'G Kitchen
Piątek: Ravioli w błyskawicznym kremie pomidorowym 186

jednego z nowojorskich kucharzy, który w serwisie Seriouseat.com opisał testy nad najlepszym kremem pomidorowym. Po wypróbowaniu różnych sposobów okazało się, że najlepszy efekt daje połączenie gotowanego na małym ogniu sosu pomidorowego, który pod wpływem temperatury karmelizuje się i nabiera głębi ze świeżymi pomidorami, wnoszącymi kwiatowy, lekki armat. Wszystko to znajduje potwierdzenie w naszej zupie, która składa się z trzech składników

Niedzielny kucharz
LANGOSZE Z ZIEMNIAKAMI 165

złoty kolor (olej ma sięgać do połowy patelni).  Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy według własnego gustu. Ja jadłam z serem i keczupem. Można polać śmietaną, zjeść z sosem czosnkowym lub gulaszem :) Przepis na ten węgierski specjał znalazłam na wspaniałym blogu  FACETNATALERZU

Pani na deser
KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM 193

garnka dodajemy pomidory, fasolę razem z zalewą oraz kukurydzę, mieszamy do zagotowania. Gotujemy bez przykrycia ok.15 minut, co jakiś czas mieszając. Aż kasza pęczak zmięknie i powstanie gęsty sos. Podajemy z awokado, posypane obficie świeżą kolendrą... mniam... Można także posypać tartym serem lub polać kwaśną śmietaną. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Jak suszyć pomidory? – 3 sprawdzone sposoby 180

oregano i bazylię . Całość wystarczy dokładnie wymieszać, a słoiki szczelnie zamknąć. Olej, w którym przechowywano suszone pomidory, można bez obaw wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych potraw. Będzie świetną bazą do sosów lub dressingów, ale przyda się również do smażenia. Im dłużej będą moczyły się w nim pomidory, czosnek oraz wybrane przyprawy, tym olej będzie miał bogatszy smak i aromat! (function(){ iy2k

codojedzenia
Kotlet z indyka po zbójnicku 194

Zwykły kotlet wcale nie musi być nudny, pomysłowa panierka , aromatyczna marynata czy sos sprawiają, że nawet najzwyklejsze mięso nabiera innego smaku , polecam na pyszny codzienny,  pożywny obiad. W ten sam sposób można zrobić kotlety schabowe czy fileta z kurczaka. Składniki: 1 kg fileta z indyka 3 jajka 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu pikantnego

Wanilia i Kardamon
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 160

mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się   pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym. Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków   ½ szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 suszone pomidory z zalewy

Wanilia i Kardamon
Białe kiełbaski z fasolką szparagową, papryką, marchewką i cukinią 196

kiełbaski ładnie się nam zarumienią a warzywa będą miękkie. 4. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, całość mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.  Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami, sosem. Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z żółtej cukinii i rzodkiewki z dressingiem ziołowym 164

składniki się połączyły. Dressing odkładamy na kilka minut. W dużej misce dokładnie mieszamy cukinię z rzodkiewką, polewamy je dressingiem i ponownie mieszamy tak aby warzywa były dokładnie pokryte sosem. Smacznego

Życie ze smakiem