Pyszne chrupiące ciepłe pierożki z pieca w dwóch smakach: ze szpinakiem i serem feta oraz kurczakiem w curry, żółtym serem i suszonymi pomidorami, a to wszystko polane ciepłym sosem koperkowo- czosnkowym Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki (np. pełnoziarnistej) 1 jajko 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła 1 mała łyżeczka soli 1 mała(...)liścia pory curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto ponieważ trochę będzie nam musiało poleżeć. Dlatego zaczynamy
W Moim Magicznym Domuprosta zapiekanka to prawdziwy comfort food – mielone mięso z jarzynami w gęstym i aromatycznym sosie, zapiekane pod leciutką pierzyną ziemniaczanego purée . Czym się różni shepherd’s pie od cottage pie? Mięsem – zapiekanka pasterska powstaje z jagnięciny, czyli najczęściej występującego na Wyspach Brytyjskich mięsa, a cottage pie robi się z wołowiny. Nazwy jednak przez ponad 100 lat były i w dalszym(...)były daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek
Karo in the KitchenŚmietanowy sos grzybowy to idealna propozycja obiadu po grzybobraniu. Przygotowuje się go bardzo łatwo i każdy z Was jest w stanie go zrobić Wystarczy oczyścić, podsmażyć grzybki i doprawić. Swój śmietanowy sos grzybowy podałam razem z ugotowanymi ziemniakami. Śmiało możecie sos serwować również do upieczonych mięs czy placków ziemniaczanych. Zapraszam serdecznie na przepis! Przepis na śmietanowy sos grzybowy Drukuj przepis(...)Składniki 400 g świeżych grzybów (użyłam prawdziwków i podgrzybków) średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oleju rzepakowego szklanka wody liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego śmietanka do sosów 12% - 250 ml sól i pieprz natka pietruszki Przepis 1 Grzyby oczyszczamy, delikatnie płuczemy, aby pozbyć się pozostałych zanieczyszczeń i odkładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Kroimy w plastry
Kuchnia Bazyliicayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidor(...)smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania
Pomysłowa kuchniaSzukając sposobu na zużycie zapasów sosu sojowego przetestowałam kolejny przepis z Tesco Inspiracji. Gotowany dorsz w towarzystwie warzyw, czyli w sam raz na lekkostrawny obiad. W moim domu wszystkim smakowało, mimo że do niedawna wszyscy byli przeciwni potrawom z pikantną nutką. A jak to byłoby u Was? :) Skladniki -4 filety z dorsza -marchewka -1 mały por -kawałek świeżego imbiru(...)łyżeczka sproszkowanego -1/2 szklanki wody -przyprawy: sól na sos: (proponuję dobrać ilość tak na 'oko' biorąc pod uwagę masę ryby. Moje filety były tak duże, że sos robiłam z potrójnej porcji ;-)) -1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -1/2 strączka papryczki chilli -1/2 filiżanki wody Przygotowanie Do szerokiego rondla włożyć rybę i wlać
Zielona Kuchniacukrem bądź z cukrem i śmietaną- taka wersja niskokaloryczna heheheh. WIĘCEJ 3. MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie(...)rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ 7. SPAGHETTI IDEALNE ;-) Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc
SMYKWKUCHNIłyżeczki cynamonu pół łyżeczki ostrej papryki w proszku ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut) 1/3 szklanki ziaren sezamu Na sos pomidorowy: kartonik sosu pomidorowego lub passaty (ok 400 g) mała cebula posiekana w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki oregano Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka(...)ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok oliwa do skropienia Przepis na cukinię panierowaną z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym Zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę podsmażamy. Dodajemy sos pomidorowy i czosnek. Smażymy aż sos zgęstnieje. W tym czasie kroimy młode cukinie na ćwiartki lub ósemki. Przygotowujemy sobie
Ugotowane pozamiataneDelikatna polędwica smażona w glazurze z jeżyn i podana z sosem z tych samych owoców. Soczysta, z lekko kwaśnym sosem, takie połączenia moja rodzina uwielbia. Jeżyny ekologiczne, od mojej cioci więc tym bardziej cieszy mnie taki prezent. 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej rzepakowy sos: 30 dkg jeżyn 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka sosu(...)umyte jeżyny, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko i przelewam z powrotem sok do garnka, dodaję wino, sos balsamico i redukuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem. Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Jak się zarumienią smaruję je sosem jeżynowym
wesoła kuchniapodrobienia. Nigdy przenigdy nie próbowałam dorównać temu ideałowi i smakowi zapamiętanemu z dzieciństwa, bo i po co mi rozczarowanie. Może sekret tkwił w sposobie zagęszczania sosu? może w ilości użytej cebuli? nie wiem tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś(...)Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam chlebem, takim pieczonym w domu. Piernikowy Konkurs Kopernika poddał mi nowy sposób na podanie wołowiny. Moje ulubione pierniczki czyli Katarzynki potraktowałam tak jak to czyniono w kuchni staropolskiej czyli jako przyprawę i dorzuciłam je do sosu. Efekt? Sos gęsty i kremowy, i korzenny zapach w całym domu, co najważniejsze
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż pomysł na obiad , może łosoś po toskańsku? Bardzo często jemy łososia na obiad, więc staram się za każdym razem przyrządzać go inaczej. Łosoś po toskańsku to ryba w sosie winnym z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się uda. Poza(...)Rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory, czosnek, philadephia, parmezan i bulion. Mieszaj do rozpuszczenia serka. Następnie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Opłukaj szpinak, osusz i dodaj do sosu. Gotuj sos powoli aż szpinak lekko “zwiędnie”. Oprósz łososia solą i pieprzem
codojedzeniaFasolakia lathera czyli zielona fasolka gotowana w sosie z oliwy, świeżych pomidorów, cebuli i natki pietruszki. To jedno z moich ulubionych greckich dań - proste, sycące i naprawdę przepyszne. Należy do całej rodziny dań o nazwie " lathera ", odnoszącej się do potraw gotowanych w sosie na bazie oliwy (czyli „ lathi ” w języku greckim). To tajna broń greckiej diety i jeden(...)sprytnych sposobów na przemycenie do codziennego jadłospisu dużej ilości warzyw. Grecy w sosie z oliwy i pomidorów przygotowują przeróżne warzywa, zależnie od sezonowości. Moja ulubiona to lathera z zielonej fasolki, przy czym najchętniej sięgam po odmianę mamut, o dużych i mięsistych strąkach. Bardzo smakuje mi także lathera z okry, którą miałam okazję jeść w czasie pobytu na Krecie. Jest
Chilli Czosnek i Oliwadoskonałą alternatywę. Zamiast ziemniaków bazą jest ser, a by knedle zyskały na smaku zostały przeze mnie uperfumowane odrobiną ekstraktu migdałowego, jeśli nie macie zastąpcie go tradycyjnym olejkiem (aromatem). Sos, bez niego kluski nie funkcjonują. Dzisiaj prosty i niezwykle aromatyczny sos z pieczonych brzoskwiń. Macie dzieci, to koniecznie musicie zaserwować im takie danie a na pewno zyskacie uznanie u waszych pociech(...)kuchni... \ Składniki : Na ciasto 250 g chudego twarogu 40 g mąki kokosowej 60 g mąki pszennej 1 jajko (L) szczypta soli 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego Na sos: 3 duże brzoskwinie 3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu amaretto 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie : 1.Twaróg miksujemy z jajkiem oraz mąką zwykłą oraz kokosową
vaniliowoczekoladowadługim weekendzie zdecydowanie mam ochotę na coś lżejszego. Dzisiaj zapraszam na rolowaną lazanię ze szpinakiem, ricottą i karczochami. Wszystko to zapieczone w sosie pomidorowym. Lekko, wiosennie i smacznie. Zamiast ricotty można użyć twarożku z wiaderka, a szpinak polecam mrożony (trzeba go dobrze odcisnąć z nadmiaru wody) . Taka zapiekanka jest świetną propozycją na imprezkę – można ją zrolować dzień prędzej(...)czosnku op. mrożonego szpinaku 1 słoiczek marynowanych karczochów 1/4 szkl parmezanu 1/4 łyżeczki suszonej bazylii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryki słodkiej op. tartej mozzarelli sól, pieprz SOS POMIDOROWY 2 puszki pomidorów w kawałkach 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru masło do wysmarowania naczynia do zapiekania Makaron ugotować al dente w dużej
Pieguskowa Kuchniateraz z domu to i tak czuję się jakbym była na urlopie. Nie mówiąc już o letnich przepisach, które wciąż ukazują się na blogu, choćby ziemniaki w mundurkach z sosem winegret. Najwięcej ziemniaków gotuję latem, bo mają najwięcej walorów smakowych. Latem też są to u mnie najczęściej ziemniaki w mundurkach, gotowane czy pieczone nie ma znaczenia. Młode ziemniaki w mundurkach(...)pyszne w każde postaci. Świetnie pasują z sosem winegret. Szczerze przyznam, że tak przyrządzone ziemniaki mogę jeść na około nawet bez mięsiwa! Ziemniaki w mundurkach Składniki: na 4 porcje 6 ziemniaków średniej wielkości 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku ¼ czerwonej cebuli 1 łyżka kaparów w zalewie Sos winegret 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka
codojedzeniadrewniany patyczek. Dopełnieniem dania jest makaron z fasoli Mung, który nie wymaga gotowania, i spaghetti z cukinii. Kropką nad i jest słodko-ostry sos ze świeżego imbiru i żółtych śliwek. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu sojowego – 3 cukinie zielone(...)paczka makaronu z fasoli Mung Sos imbirowo-śliwkowy – 4 duże żółte śliwki – kawałek imbiru, ok. 4 cm – 1 sztuka trawy cytrynowej – 2 łyżki cukru – 100 ml octu winnego – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Piersi z kurczaka pociąć na paski, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. – Marynować ok. 30 minut w lodówce
To co kocham