sosy - 72234 przepisów (strona:124/4816)

Sałatka z sosem węgierskim 146

Dziś kolejna propozycja na sałatkę, którą zrobiłam do zgłoszenia w konkursie na Doradcy Smaku. Do sałatki wykorzystałam sos węgierski paprykowo - ziołowy. Robiłam na obiad akurat buraczki, więc jako jeden ze składników w sałatce wylądował właśnie on. Sałatkę spałaszowałam na śniadanie, bo robiąc ja nie jadłam jeszcze śniadania i tak zaczęło mi burczeć w brzuchu, że nie mogłam się oprzeć

Ewa w kuchni
Kurczak z brukselką w sosie serowym 268

przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować smażenie do momentu aż ser nam się ładnie rozpuści (około 8-10 min.) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone i sosem owocowym. 676

pieczenia 25 g kakao w proszku 1/2 gorzkiej czekolady ( 50 g ) Składniki na krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 1 łyżka soku   z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżem Tabliczka czekolady gorzkiej   3 łyżki śmietanki 18% na polewę.     Wykonanie: Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt

Z butelką mleczka w tle
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 324

przez ok. 45-50 min.  najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto patyczek. Jeśli wychodzi suchy to znaczy, że jest upieczone. Wykładamy na kratkę aby ostygło. Sos karmelowy: 1 szkl cukru 150 ml śmietany 36% 2-3 łyżki masła Cukier rozpuszczamy na patelni (nie mieszając). Do rozpuszczonego dodajemy śmietanę i masło, mieszamy i gotujemy ok 10 min na maleńkim ogniu

Z butelką mleczka w tle
Panna cotta z sosem truskawkowym 88

śmietany rozpuścić cukier i ziarenka wanilii. Powoli dodac żelatyne rozpuszczona w szklance wody. Resztę śmietany ubić na sztywno, wszystko wymieszać, przelać do naczyń i ostudzić w lodówce. Podawać z sosem owocowym

Smakowity Blog Kulinarny
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym - salsicia al sugo di pomodoro 189

gotować przez około 30 minut. Aby zapobiec pękaniu kiełbasy przy pomocy wykałaczki ponakłuwać kiełbasę w kilku miejscach. Tak przygotowaną kiełbasę mozna podawać jako drugie danie natomiast  sos jest pyszny w połączeniu z makaronem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym 232

czasu dietetyczne danie. SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa wołowego mielonego 1 jajko 1 sucha bułka -namoczona  sól pieprz do smaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Do sosu 2 szklanki wody 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka chrzanu szczypta cukru  WYKONANIE Cebulkę kroimy  w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa

W kuchennym oknie Ewy
Fusilli z białym sosem z boczniaków, z orzechami, aromatyzowane oliwą truflową 182

opakowaniu, skracając czas gotowania o 4 minuty. Na patelni zeszklić posiekaną szalotkę, dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty. Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły. Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku

SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 248

żółknąć i opadać, co oznaczało, że trzeba zmienić ich funkcję z dekoracyjnej na konsumpcyjną :).  Pierwsze dwa czerwone sopelki trafiły do dania z kuchni portugalskiej. Żołądki kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym to domowa, smaczna i prosta kuchnia. Moje żołądki są dość pikantne, jednak wystarczy zmniejszyć ilość papryczek, lub usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak.   Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym 214

maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Gdy woda odparuje, dodajemy żurawinę i podlewamy winem. Dusimy, aż wino odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód do smaku. Przed krojeniem odkładamy polędwiczkę na chwilę na deskę, by odpoczęła. Polędwiczka będzie idealnie krucha.  Talerz ułożyłam na płytkach cementowych . Płytki posłużyły

Aga w kuchni
776. Makaron w sosie orzechowo-dyniowym. 145

Makaron w sosie orzechowo-dyniowym*; z miodem i malinami  *masło orzechowe, pure z dyni, cynamon, słodzik, woda/mleko Nic dodać, nic ująć. A po szkole będę piec Halloween'owe ciasto do szkoły, bo po co uczyć się na sprawdziany

More food, love and dreams
POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO- KOPERKOWYM 170

minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do garnuszka, wkładamy kotlety

Z Majeczką w kuchni
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 134

oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział :  Paulina ,  Iwona , Magda , Gosia , Justyna , Ewa , Sabina

Magiczne Życie Marty
Smaczny sos paprykowo- marchewkowy 165

Podaję dziś przepis na sos do mięs , ryby, który powstał z potrzeby chwili. Jest bardzo smaczny, a połączenie marchewki, papryki, czosnku okazało się całkiem ciekawe. SKŁADNIKI: 2 marchewki 1 duża papryka 2 pomidory 3 ząbki dużego czosnku 1 cebula pół łyżki oleju sól pieprz do smaku WYKONANIE: Cebulę kroimy  w kostkę i chwilę podduszamy na oleju. Dodajemy marchewkę startą

W kuchennym oknie Ewy
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50567

startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego. Podajemy z ryżem albo z ziemniakami

Walijskie Pichcenie