sosy - 72234 przepisów (strona:1099/4816)

Poniedziałek: Kurczak alla cacciatora 138

Wolno duszony kurczak w sosie pomidorowym, mięciutki, aromatyczny i bardzo łatwy do przyrządzenia. Czas przygotowania: Godzina Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Klasyk włoskiej, wiejskiej kuchni, typowy szczególnie dla Toskanii. Nazwa „Pollo alla cacciatora” czasem tłumaczona jest jako kurczak po myśliwsku, bo „cacciatore” to po włosku myśliwy. Właściwsza jest jednak nazwa kurczak żony myśliwego(...)bardzo różne i na liście można znaleźć marchew, seler, paprykę, anchois i kapary. My proponujemy wersję pollo alla cacciatore bardzo prostą, bez specjalnych dodatków, bo i tak najważniejszy jest sos pomidorowy oraz przyprawy: rozmaryn i jałowiec, które nadają kurczakowi leśnego, „myśliwskiego” smaku. Najlepiej użyć świeżego rozmarynu, ale jeśli go nie macie, dodajcie suszony, wcześniej utarty na proszek w moździerzu

Niedzielny kucharz
Makaron z cukinii, steki i zielony sos – obiad w 20 minut! 177

zakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie to główne źródło białka a sos – mocno ziołowy, pikantny i odrobinę tłusty – idealnie spaja całość. Obiad w 20 minut – czas start! Stek ogrzewamy do temperatury pokojowej – wyjmijcie go z lodówki odpowiednio wcześniej. Cukinie myjemy i pozostawiamy(...)płatki chili, oberwane listki natki pietruszki i porwane w dłoniach listki bazylii. Wlewamy sok cytrynowy i oliwę z oliwek i miksujemy (lub ucieramy w moździerzu) wszystko razem na gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i zaczynamy smażyć stek – przed samym smażeniem osolony i posypany grubo mielonym pieprzem (steki nauczycie się smażyć TUTAJ

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe z piekarnika 172

Witajcie,  polędwiczki wieprzowe to chyba moje ulubione mięso. W sosie musztardowym, z pieczarkami, a nawet w sosie własnym... Uwielbiam :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nową odsłonę polędwiczek, prosto z pieca.  Polędwiczki wieprzowe z piekarnika 2 polędwiczki, 3 cebule, połowa papryki zielonej/ czerwonej 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju,  pieprz, sól Cebule i czosnek obieramy, kroimy w talarki. Paprykę(...)polędwiczki, a następnie posypujemy je cebulą.  Polędwiczki pieczemy w piekarniku przez około 45 min w temperaturze 200 stopni.  Co jakiś czas obracałam polędwiczki i podlewałam je powstałym sosem

Kuchnia moimi oczami
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 150

oliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli Dodatkowo: kilka listków sałaty karbowanej lub rzymskiej pomidory 150-200 g boczku w plastrach kawałek parmezanu lub grana padano Sos: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier W małej miseczce umieszczamy(...)minut (do zrumienienia). Warzywa myjemy. Pomidory kroimy na plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Ser kroimy na cienkie plastry (przyda się np obieraczka do warzyw). Składniki na sos łączymy razem. Dodajemy startego na drobnych oczkach tarki ogórka. Bułki kroimy na pół, smarujemy sosem, kładziemy listek sałaty, plasterki pomidora po 1 lub po 2 plasterki boczku oraz ser. Przykrywamy drugą

Smaki Na Talerzu
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami 220

suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych” jajek z majonezem. Jajka podajemy z sosem majonezowo- musztardowym . Poniżej znajdziecie listę składników i przepis. Składniki 6 jajek 120g sera feta 8 suszonych pomidorów sól pieprz Składniki na sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka jogurtu(...)żółtko. Żółtko przekładamy do miseczki, dodajemy fetę i wszystko rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojone bardzo drobno pomidory suszone, szczyptę soli, pieprzu i mieszamy. Białka faszerujemy przygotowanym farszem. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nim jajka. Najlepiej to zrobić chwilę przed podaniem. Smacznego! Artykuł Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone żeberka Korsarza 101

Korsarza Pieczone żeberka są zawsze genialne . Ja uwielbiam tą część mięsa wieprzowego najbardziej ze wszystkiego Moje chłopaki także nie gardzą , a już szczególnie jeśli jest do nich jakiś ciekawy sos . Poniższy przepis jest moim wytworem . Uwielbiam bawić się w kuchni różnymi przyprawami i składnikami . A jeszcze bardziej lubię gdy efekt tej zabawy powoduje zachwyt domowników Nie ma nic przyjemniejszego(...)wyjmujemy z piekarnika , ostrożnie otwieramy woreczek . Żeberka układamy na desce do krojenia , a resztę zawartości woreczka przelewamy do rondelka . Jeśli wywaru jest mało , dolewamy trochę wody . Blendujemy na gładki sos wywar razem z cebulą , pieczonym czosnkiem ,ewentualnie doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku . Żeberka kroimy w paski , układamy na talerzach i obficie polewamy sosem . Podajemy na gorąco z dowolnymi

Ogrodnik w podróży
Pyszny kurczak w czosnku – marynata czosnkowa do kurczaka 139

domowa. W celu zrobienia marynaty należy połączyć 12 łyżek wybranej oliwy z pięcioma ząbkami obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Następnie należy dodać łyżkę musztardy oraz dwie łyżki jasnego sosu sojowego. Na koniec sos trzeba przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Wystarczy odczekać około 10 minut, aby marynata czosnkowa do kurczaka nadawała się natarcia mięsa. Tak przyrządzony kurczak z pewnością będzie doskonałym

sierotka maRysia w kuchni
Tartaletki z mięsem mielonym, oliwkami i kaparami 104

sztuk Składniki: 500 g mięsa mielonego, u mnie 300 g indyczego, reszta wieprzowo-wołowe 4 suszone pomidory posiekane 195 g czarnych oliwek 3 łyżeczki kaparów słoik 550 g sosu słodko-kwaśnego z ananasem Dawtona kilka łyżek oleju 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka, oregano tarty twardy ser, u mnie grana padano Przygotowanie: Na kilku łyżkach(...)oleju przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekane pomidory suszone, kapary i oliwki przekrojone na pół. Mieszam, smażę 2 minuty. Dodaję sos, przyprawiam. Smażę kilka minut często mieszając. Smażę mięsny farsz z sosem, oliwkami i kaparami Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki, kroję na kawałki i wykładam nim foremki silikonowe na muffinki. Brzegi ładnie kształtuję. Wypełniam farszem. Ciasto kroję

Zasmakuj Kuchni
Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem 127

przepis nasunął mi się podczas przygotowywania jednej z moich ulubionych buddha bowl .  Boczniaki usmażone z sosem sojowym, imbirem oraz czosnkiem są jednak tak dobre, że mógłbym przygotowywać je solo. Lubię posypywać je hojnie sezamem, natką pietruszki lub kolendrą i pałaszować same lub z chrupiącymi warzywami: ogórkiem czy rzodkiewka, udając, że to sałatka. Oczywiście możecie bardziej pokombinować, np. z kaszą(...)gryczaną czy z dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 500 g boczniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka octu ryżowego szczypta płatków chili ½ łyżeczki mielonego imbiru (lub 1 łyżeczka świeżo startego) 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego 1 łyżka siekanej natki pietruszki kilka

Food Square
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku. 121

ręce, pomyślałem że świetnie się sprawdzi jako farsz który wypełni gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. W połączeniu z sosem grzybowym danie to istna kwintesencja dania sezonowego.   Oczywiście Dania Babci Zosi występują w różnych wariantach ale o tym najlepiej przeczytać na stronie DANIA BABCI ZOSI (link(...)przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie.   W tym czasie przygotuj sos grzybowy.   Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli dodaj grzyby, pokrojone w plastry. Podsmaż aż grzyby zmiękną

kuron.com.pl
” Francuskie ” roladki z łopatki 126

Francuskie” roladki z łopatki Roladki francuskie z łopatki , to taki typowo jesienny przepis . Pyszne mięso z łopatki , nadziewane gruszką i musztarda . Całość otulona wspaniałym śmietankowym sosem z białym słodkim winem.. Poezja . Do tego kieliszek dobrego czerwonego wina i można powiedzieć ,że sezon jesienny uważam za otwarty Wyjątkowo lubię tę porę roku , tak dokładnie , nie lubię lata -za gorąco(...)czasu ,żeby mięso się nie przypaliło jak wino odparuje , można dolać następną szklankę . Jak roladki będą miękkie , wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze około dziesięciu minut . Wyjmujemy roladki z sosu , blendujemy go żeby uzyskać gładką masę . Czosnek i cebula powinny dać odpowiednią aksamitną konsystencję , jeśli użyliście kremówki . Gorące roladki układamy na talerzu , polewamy obficie sosem i serwujemy . Doskonale pasują podsmażane kopytka

Ogrodnik w podróży
Placuszki cukiniowo-gryczane z sosem brokułowym 149

Pewnie większości z Was kasza gryczana nie kojarzy się najlepiej i z reguły podawana była w całości z jakimś mięsem i sosem. Ja też byłam do takiej przyzwyczajona, ale wpadłyśmy na pomysł aby trochę inaczej ją podać. Tak powstały pyszne i zdrowe placuszki, które mimo, że bez dodatku mięsa, zadowolą nie jedno podniebienie. Składniki na 3-4 porcje (mniej więcej(...)sera twarogowego półtłustego 2 jajka łyżka bułki tartej łyżka mąki mała garść/ pół pęczku pietruszki 1,5-2 łyżki oleju/oliwy ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Sos 1/3 brokuła ok. 100-150 ml śmietanki 30% 1-2 garście parmezanu mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowaną kaszę, cukinię oraz resztę składników miksujemy na prawie gładką

Pyszny Duet
Sos pomidorowy do spaghetti 59

Pani mama A. od mojego lubego robi niesamowity sos pomidorowy do spaghetti. Mamy to szczęście że od czasu do czasu dostajemy w darze jakiś tam słoiczek ;) Wystarczy tylko ugotować makaron (ja akurat miałam kolorowy) i jak ktoś lubi zetrzeć na tace ser żółty do posypania. Jak zrobić taki wyśmienity sos – mam przepis. Składniki 30 […] Artykuł Sos pomidorowy

Pink Envelope
Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo-słonecznikowym 116

Sałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Sałatka jest delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad Składniki: garść rukoli około 20 g kiełków jarmużu 1/2 dojrzałego awokado 2 małe ogórki gruntowe 1 jajko Sos jogurtowo-słonecznikowy: 1 łyżka słonecznika 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku(...)Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Delikatnie wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko. Sos jogurtowo-słonecznikowy: Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i szczyptę cukru. Wymieszać. Doprawić solą

Oryginalny smak
PULPETY W SOSIE Z WARZYWAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 134

ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki na pulpety: około 50 dag mięsa mielonego, jajko, wcześniej namoczona i odciśnięta kajzerka, sól, pieprz, majeranek, bazylia, słodka papryka, bułka tarta. Składniki na sos: większa marchewka, nieduża pietruszka, 2 duże pieczarki, 300 ml bulionu, 50 ml śmietanki 30%, łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku, łyżka oleju, łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia(...)sosu. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę z jajkiem, odciśniętą bułką, odrobiną bułki tartej i przyprawami, formuję pulpeciki. Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplastry. Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia. Do garnka z mięsem wrzucam warzywa, całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie dodaję słodką śmietankę, gotuję razem jeszcze

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania