Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego(...)gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki. Smacznego
Wanilia i Kardamonwtedy jedynym sposobem, by pokonać "niemoc" jest sięgnięcie po najprostsze przepisy. Proste, szybkie i niezawodne ;-) Dziś taki dzień, w związku z czym zapraszam na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. składniki: 1 duża cebula olej do podsmażenia 1 puszka tuńczyka (ja używam w kawałkach, w sosie własnym) 200 ml śmietany kremówki duży pęczek pietruszki sól i pieprz(...)smaku 400 g makaronu (ja najbardziej lubię wstęgi - pappardelle ) wykonanie: Cebulę obieram i kroję w piórka, lekko podsmażam, tak, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję kawałki tuńczyka (bez sosu) i śmietanę. Całość duszę krótko, często mieszając. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Wszystko mieszam delikatnie i podaję. Smacznego
babka w formieSos lub koncentrat- jak kto woli. W każdym razie warto mieć w zapasie chociaż kilka słoiczków cudownie pachnących latem, nagrzanych gorącym słońcem, rumianych pomidorków :) Sos doskonale nadaje się np. do pizzy, zup, dań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima(...)cukier i sól i gotujemy ok 1 godzinę pod przykryciem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi ziołami i rozgniecionymi ząbkami czosnku i dodać do sosu. Zdjąć pokrywkę i tak długo gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Pod koniec dodajemy oliwę, mieszamy i gorące przekładamy do wyparzonych i suchych
Smakołyki Asiśrednicy 35 cm) Pizza: 350 g mąki (typ 650), 7 g drożdży instant, 1/2 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy z oliwek, 250 ml letniej wody Sos pomidorowy: 500 g przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, suszone płatki chili, świeża bazylia, świeży tymianek, świeże oregano, cukier, sól, pieprz dodatkowo: oliwki faszerowane fetą i serem mizithra, 1 bakłażan(...)zagotuj. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj dalej do zredukowania, a pod koniec dodaj świeże zioła i jeszcze chwilę pogotuj. Gotowy sos przełóż do miseczki, aby ostygnął. Gdy ciasto już wyrośnie przy pomocy piąstki odgazuj go, a następnie podziel na dwie równe części i rozłóż równomiernie na dwie blaszki do pieczenia wysmarowane
Plate of Joysmakują tysiąc razy lepiej niż te z paczki. Spróbujcie a przekonacie się, że już zawsze będziecie kupować ziemniaki a nie frytki :) Składniki: ziemniaki papryka słodka sól olej sos czosnkowy: jogurt naturalny 370 g (duże opakowanie) majonez 2 duże łyżki czosnek granulowany niecała 1 łyżeczka vegeta ok 1 łyżeczki pieprz koperek Ziemniaki obieram i kroję w paski. Do nagrzanego(...)razu przyprawiam solą i papryką słodką. Równie dobrze można posypać ziemniaki papryką przed smażeniem (ja tego nie zrobiłam bo bym miała we frytkownicy olej o smaku paprykowym :) ). Sos czosnkowy robię w międzyczasie choć najlepiej jest go zrobić troszkę wcześniej (smakuje dużo lepiej). Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszam. I gotowe :) Smacznego
Kuchnia VikiJako dziecko nie tknęłam niczego, co było polane sosem. Z wiekiem trochę mi to przeszło, ale nadal pozostał jakiś niesmak. Wczoraj po raz pierwszy od bardzo dawna przygotowałam sos tkemali - jest to przepis kuchni gruzińskiej. Oryginalnie przygotowuje się go z lokalnych śliwek tkemali, ale mirabelki również się sprawdzają. Muszą być niedojrzałe, zielone, takie jakie właśnie teraz wiszą na drzewach(...)Sos jest traktowany przez Gruzinów podobnie jak ketchup przez Amerykanów. Przeważnie robi się go z dodatkiem ostrych przypraw, ale ja zdecydowałam się na wersję łagodną. Czytaj więcej
Kasia Sarnaszklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki. W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos. 3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką(...)rosołową. Całość gotujemy z 20-30 min. 4. Pod sam koniec gotowania dodajemy zahartowana śmietankę ( mieszamy śmietankę z gorącym płynem z graczka ) Całość gotujemy jeszcze z 5 min. Jeśli sos wydaje nam się nadal za rzadki możemy go zagęścić jeszcze odrobina maki ziemniaczanej. Ja podałam mój sos z makaronem :) Smacznego
Gotowanie...to proste !pożywnie. Polecam ! Składniki : 2 podwójne piersi z kurczaka sól 3 ząbki czosnku słodka mielona papryka Do gotowania: woda ziele angielskie liść laurowy kmin rzymski Sos koperkowy: 1 cebula 1/2 szklanki wywaru z kurczaka 1 pełna łyżka masła 400 ml śmietany 30% sól gałka muszkatołowa 1 duży pęczek koperku Dodatkowo: 400 g kaszy gryczanej Wykonanie: Kaszę(...)drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję, aż całkowicie zmięknie, następnie dodaję słodką śmietankę i gotuję ok 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut. Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko
Bea(u)ty kitchenDuszona cukinia w sosie śmietanowym Prosty , a jak smaczny przepis . Teraz, kiedy cukinia jest u większości posiadaczy ogródków w nadmiarze, często klasyczne placki , kotlety itp już się przejadły . Szukając nowych pomysłów , warto wypróbować , ten poniżej . Niektórzy ,pewnie będą marudzić ,że użyłam śmietanki 30 % , że masło … ale uwierzcie mi na słowo, bez tych dwóch składników, ciężko wydobyć delikatny smak sosu(...)wrzenia , sypiemy posiekanym koperkiem , zdejmujemy z gazu i ponownie przykrywamy pokrywką na kilka minut ,żeby koperek uwolnił swój aromat . Gotowe – można podawać . Smacznego Post Duszona cukinia w sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżycukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 jajek 120 g sera żółtego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 2 łyżki oliwy na sos 200 g pieczarek 1 cebula sól pieprz tłuszcz do smażenia śmietanka 22% ok 300 ml Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem(...)drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy wyłożonej papierem i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok 40 min w temp 200 st. Przygotowujemy sos Pieczarki drobno kroimy i przysmażamy razem z cebulą w rondelku, następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku
Gotowanie jest łatweWykonanie: Ogórki umyłam, namoczyłam w zimnej wodzie, potem pokroiłam w grube plasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Wszystko posypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę. Zrobiłam sos: W rondlu wymieszałam keczup, przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wstawiłam na gaz na dosłownie chwilę, żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ogórki odcedziłam z soli(...)zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę. Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około 15-20 minut. Słoiczki dokręciłam i... gotowe. Jeśli lubicie sałatkę z ogórków to polecam taką właśnie w słodko - kwaśnym sosie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiJeśli macie ochotę na dietetyczny obiad, to zapraszam na antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym i warzywami Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam(...)gotowania na około 1 godzinę. Kiedy mięso było już miękkie wyjęłam je razem z warzywami. A wywar przecedziłam. Taki wywar można wykorzystać jako bazę do wielu zup lub sosów. Natomiast mięso przeznaczyłam do obiadu na drugie danie. Z wywaru zrobiłam smaczny sos musztardowy , a całość podałam z warzywami. Polecam ten smaczny dietetyczny obiad każdemu i życzę SMACZNEGO
Kuchnia u KrysiDzisiaj mam dla Was przepis na kolejny smaczny sos, który podaję do pieczeni, do zimnego mięsa i wędlin. Składniki: 1-2 owoce mango 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki octu winnego ½ otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru(...)zredukował. Mango odkroiłam od pestki i obrałam ze skórki. Pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do rondelka. Gotowałam na małym gazie jeszcze około 5 minut, nie przerywając mieszania. Sos już gotowy. Po przestudzeniu można przełożyć go do słoiczka. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Ale póki co, najlepiej podać go np. do pieczeni na gorąco
Kuchnia u Krysiwieprzowe 50 dag, ryż ugotowany 4 woreczki, jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej(...)przelać do mniejszego garnka do wywaru wsypać zmielone grzyby, wlać przyprawę w płynie i gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną do ziemniaków, pieczywa lub same - gołąbki są aromatyczne, delikatne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętaki zestaw. Ja, w każdym razie, bardzo lubię to danie, chociaż wcale nie przepadam za tym, by robić coś jak wszyscy ;) A może lubię potrawę za ten śmietankowy sos, który łączy wszystkie elementy tak idealnie, gładko i jedwabiście? Tak, zdecydowanie - śmietanka to jest to! 30 albo i więcej grzesznych %. No ale dosyć żartów - sezon kurkowy w pełni, śpieszmy więc(...)wykorzystać! Z całym przekonaniem uważam, że taki sos, to jeden z najlepszych sposobów na pieprznika jadalnego ( Cantharelus cibarius ). Te niewielkie grzyby nie zawsze traktujemy z należnym szacunkiem. Na grzybobraniu z moimi dzieciakami zawsze przyznawaliśmy sobie tylko jeden punkt za kurkę (nie zgadniecie, który gatunek miał punktów najwięcej). Nieładnie. Kurki są aromatyczne, chrupkie i bardzo smaczne. Niepodobne do innych grzybów
zadanie-gotowanie