szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * woda gazowana – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 1 łyżka * sól – 1 szczypta * olej – 2 łyżki SOS WIŚNIOWY: * wiśnie w syropie – 3/4 szkl *syrop z wiśni – 0,5 szkl * cukier – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * kakao – 1 czubata łyżka * masło – 2 łyżki * cukier – 1 łyżka(...)DODATKOWO: * lody Carte D’or Chocolate Brownie – 2 porcje SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIESZKI KOKOSOWE: Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy, smażymy 2 duże naleśniki. SOS WIŚNIOWY: Do garnka wkładamy wiśnie, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem wiśniowym, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: W kąpieli wodnej! ( koniecznie! ) rozpuszczamy kakao z masłem i cukrem na gładki krem
Ostra na Słodkozatem wykorzystać je w całości i upiec z dodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół(...)ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podawać gorące. ------- Podobne
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na ten sos przywiozła kiedyś z praktyk siostra nr 3. Od tamtej pory robimy go co roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut
sierotka maRysia w kuchniZapiekana kasza jaglana w sosie dyniowym z masłem orzechowym; śliwki Uwielbiam sobotnie poranki ^^ Lecę do książek,bo po południu trochę przyjemności i odpoczynku < 3 Przepis: ok.60g kaszy jaglanej + szklanka wody ok.100-150g pure z dyni hokkaido duża łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleka roślinnego cynamon coś do posłodzenia +ew. kilka łyżek z dyni do przełożenia(...)coś do osłodzenia Kaszę lekko podrażamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Lekko studzimy. W innej miseczce łączymy dynię, masło, mleko oraz słodzidło. Kasze mieszamy z 2/3 części sosu. Połowę masy przekładamy do kokilki, przekładamy samym pure, kładzaimy resztę kaszy i zalewamy resztą sosu. Pieczemy ok.35-40min. ---------------------- dziwnie mi tak ostatnio, jakaś chandra, jakieś takie zachwianie, bezradność, jakaś niepewność
More food, love and dreamsbiałych papryk 2 piersi z kurczaka sól pieprz oregano ćwierć łyżeczki cynamonu 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonej chili 1 jajko na sos 2 łyżki nadzienia od papryczek pół szkl soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól pieprz Papryczki umyć, odciąć korzonek i oczyścić środek z gniazd nasiennych. Filety z kurczaka posiekać drobno, dodać przyprawy, drobno(...)odciętym krążkiem z korzonkiem i ułożyć w brytfance. Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 min w temp 180 st. Jeśli zostało troszkę nadzienia, przyda się do sosu. W rondelku rozgrzać łyżkę tłuszczu, dodać mięso podsmażyć, dodać pół szkl wody, sok pomidorowy i koncentrat, pogotować ok 10 min. Sos zmiksować blenderem i nastawić jeszcze raz na ogień, przyprawić
Gotowanie jest łatwepokroić na plasterki niezbyt drobne. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przesmażyć lekko mięso , dodać czosnek , podlać ok 3/4 szl wywaru z gotowania i dodać przyprawy, poddusić sos ok 20 min, Na koniec dodać pokrojoną marchewkę która ugotowała się z sercami i śmietaną wymieszaną z mąką i zagęścić sos. Litr wywaru z serc zagotować, dodać suszone ogórki kiszone(...)jeden ogórek kiszony starty na tarce. Wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć i pozostawić pod przykryciem ok pół godziny. Kaszę podawać z sosem , dodatkowo z ogórkiem kiszonym. Opublikowany
Gotowanie jest łatweSchab lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Na patelni rozgrzać smalec, schab przyrumienić z obu stron, rosół rozmieszać z konfiturą z żurawiny, dodać do mięsa, redukować sos na średnim ogniu od czasu do czasu polewając mięso sosem, mięso można obrócić. Kiedy sos będzie gęstniał nie pozostawiać go juz bez kontroli. Podawać z sałatą i frytkami
Gotowanie jest łatweszkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl mleka 2,5 łyżki mąki Liście z kapusty(...)porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony(...)rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki
Gotowanie jest łatwesłoiczek konfitury z żurawiny pół cebuli garść suszonej żurawiny tłuszcz do smażenia sól pieprz cukier 1 łyżeczka sosu sojowego woda 1 łyżka mąki Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać konfiturę podlać wodą, zagotować, dodać jeszcze wody , w sumie ok 1 szkl do reszty wody dodać mąkę i rozmieszać. Sos doprawić do smaku solą cukrem pieprzem i sosem sojowym, zmiksować blenderem
Gotowanie jest łatweplacki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć(...)tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić do lodówki. Mięso uduszone wyjąć, pokroić w plastry i odstawić pod przykryciem, sos zredukować, dodać śmietanę (można zagęścić mąką kukurydzianą lub żółtkiem. Przed podaniem smażyć placki i podawać na gorąco z plastrami mięsa , polane sosem
Gotowanie jest łatwełyżki sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka) 3 szkl wody sól 1 pierś z kurczaka 200 g grzybów leśnych mrożonych 1 cebula pół marchewki sól pieprz majeranek bazylia na sos 200 ml śmietanki 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli tłuszcz do smażenia Wodę zagotować, dodać przyprawy i masło, Wsypać kaszę kukurydzianą i mieszać aż kasza wchłonie cały płyn(...)plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku, smażyć przez 10 min i dodać grzyby i odparować. Przygotować sos; W małym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulką, dodać sproszkowane grzyby a na koniec śmietanę i sos dobrze wymieszać , pogotować kilka minut. Przyprawić do smaku Polentę przed podaniem wyjąć foremek
Gotowanie jest łatwepolędwiczka słodka ok 300 g 1 serek gruszkowo jabłkowy świeży majeranek świeży hyzop sól pieprz ziołowy pieprz czarny oliwa sos 3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego 2-3 łyżki mleka 1 żółtko 1 łyżeczka masła sól pieprz ziemniak olej gruszka cebula 1 łyżka masła łyżka wina 1 łyżka cukru brązowego Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć(...)grube plastry i podzielić na krążki. Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 15-17 min. Przygotować sos. Serek wymieszać z mlekiem, dodać żółtko, dobrze wymieszać , dodać masło i wstawić na mały ogień, ciągle mieszając ogrzewać uważając by sos się nie zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda
Gotowanie jest łatwesos 500 g ugotowanych maślaków 1 szkl mleka 1 szkl śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku tłuszcz do smażenia placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień(...)Mleko, śmietanę i mąkę wymieszać. Kiedy grzyby zaczną się dusić dodać mleko i śmietanę, ciągle mieszając zagotować. Dodać przyprawy i gotować kilka minut, w razie potrzeby dodać mleka by sos nie był za gęsty. Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać i smażyć duże placki na rozgrzanym oleju. Podać placki z sosem i pomidorkiem
Gotowanie jest łatweefekt przeszedł moje oczekiwania - sałatka pychota:) 200g wędzonego łososia pół zielonego ogórka pół dojrzałego, miękkiego awokado Dresing * 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu sojowego "light" 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 mała czerwona papryczka chilli 2 łyżeczki brązowego cukru W pierwszej kolejności przygotować dresing - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, łącznie z drobniutko posiekaną(...)papryczką chilli. Odstawić na około godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił. Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem. *Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem sojowym ponieważ jest on bardzo słony
Codzienne Gotowanie