sosy domowe - 500 przepisów (strona:23/34)

Paprykarz węgierski 139

kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana z mąką! :) Już w trakcie gotowania paprykarza miałam spore obawy o mój żołądek, nieprzyzwyczajony nawet(...)żołądki wyraźnie odczuwały potrawę jeszcze kilka godzin, wyraźnie więc nie jest ona lekkostrawna. Ale raz na jakiś czas dla takiego smaku można się poświęcić. ;) Wiem na pewno, że dla domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g

Kuchnia Prezydentowej
Przekąski roladki a'la pizza 113

Cześć! Te roladki z ciasta francuskiego podbiły nasze serca zresztą i nie tylko nasze. Smakowały naszym gościom, co było dla mnie szczególnym uznaniem :)  Banalne 

Pieprzyć z Fantazją
Proste czerwone curry z kurczaka 163

głodni. Ale byli głodni. Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, proste czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także(...)cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia  opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Proste czerwone curry z kurczaka - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy hummus 155

Hummus to potrawa przypominając dip wywodząca się z Egiptu i krajów arabskich. Służy do smarowania pieczywa i jest przygotowywana z przetartej ciecierzycy . Hummus staje się obecnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 180

była obróbka itd. Mamy w naszym mieście wyśmienitą, tradycyjną piekarnię, która nie używa żadnych spulchniaczy, czy konserwantów. Pieczywo jest jednym słowem naturalne. Pomimo tego czasem nas najdzie na zrobienie domowych wypieków. Dziś jest ten dzień. Czego potrzebujemy? -300 gram mąki pełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej -37 gram świeżych drożdży -400 ml maślanki; temperatura pokojowa(...)uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi. Do 1/3 porcji maślanki wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Mieszamy do jednolitej konsystencji odczekujemy pół godziny, by drożdże zaczęły pracować. Do, najlepiej szklanego naczynia, przesypujemy obie mąki

BaRepas
1486.Frużelina malinowa 174

Frużelina malinowa...pyszny dodatek do gofrów i nie tylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki.. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce)  3 łyżeczki żelatyny

Moje domowe kucharzenie
szaszłyki z kurczaka i boczku 110

składniki: ok. 400 g piersi z kurczaka 200 g boczku w plastrach, wędzonego 1-2 łyżeczki ostrej papryki, sproszkowanej 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju lub

Domowy Smak Jedzenia
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 151

Pasztet „Tymiankowy prosiak” Pasztet , szczególnie ten pieczony , zawsze jest pyszny . Uwielbiam go ,szczególnie ze świeżym pieczywem ..mniam Tymiankowy prosiak , jest inspirowany , kanapką , którą jadłam

Ogrodnik w podróży
Polędwica kebabowa 181

Pomysł na polędwicę kebabową znalazłam tutaj..dodatkowo dodałam do przyprawy soli..ale to wedle gustu ..Taka polędwica najlepiej smakuje jak dobrze ostygnie..ale ja nie

Moje domowe kucharzenie
Super pierogi z sojowym farszem. 205

Hej wszystkim w ten piękny weekend :) Dzisiaj trudniejsze weekendowe zadanie ! Robimy kolejną wersję pierogów. A raczej pierożków, bo to będą takie małe śliczniutkie pierożki. Jako niezwykli

vegetanie
Prosta pizza z szynką, papryką i pieczarkami 203

pieczarkami Lubicie pizze? My uwielbiamy w szczególności tą domową. Jej przygotowanie naprawdę jest proste. Podstawą oczywiście jest ciasto A dodatki? Te możecie dowolnie zmieniać. I to właśnie główna przewaga domowej pizzy. My niekiedy robimy pizze w kilku wariantach. Na połowie moje ulubione dodatki, a na drugiej męża Dziś jednak prosta pizza z szynką, papryką i pieczarkami. Wyszła pyszna(...)świeżych drożdży 1/4 czerwonej papryki kilka pieczarek 2 szczypty suszonej bazylii Skworcu 4-5 plasterków szynki żółty ser (polecam tu mozzarelle, ja dziś nie miałam) gęsty ketchup, sos do pizzy itp Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i całość mieszamy. Odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, szczyptę soli i szczyptę suszonej bazylii, wlewamy nasze drożdże

Słodkie okruszki
Jemy w Łodzi Food Fest - Klubopiwiarnia 113

  Od poniedziałku trwa największy łódzki festiwal kulinarny, czyli Jemy w Łodzi Food Fest 2018 i mam ogromną przyjemność być ambasadorem tego pysznego wydarzenia! 😍 To aż

Cooking Monster
Placuszki na maślance 171

Witajcie. Niedawno moje dzieci miały ochotę na racuchy. Nie miałam drożdży, ale w lodówce była jeszcze maślanka. Zrobiłam małe placuszki. Wyszły bardzo delikatne w smaku i

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane jak pizza 161

We wcześniejszym wpisie na placki ziemniaczane giganty  pisałam ,że podałam te placki inaczej..Taki pomysł podania podpatrzyłam tutaj ..Placki ziemniaczane jako blat do pizzy..prosto

Moje domowe kucharzenie
Placki z dyni 134

Cześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach.  Upiekłam ciasto z dyni  przepis  i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz :) Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)masy.  Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania