sosy domowe - 500 przepisów (strona:22/34)

Szwedzkie klopsiki - kottbullar 344

Ikea są okrzyknięte tak gromką sławą, że skusiłam się na nie podczas którychś zakupów. Mimo że byłam nawet głodna, nie powaliły mnie smakiem. Ot, zjadliwe i tyle. Co innego domowe klopsiki na wzór tych słynnych szwedzkich kottbullar. Od znanych mi klopsików z rodzinnego domu różni je jedynie sposób podania - mama podawała je z puszystym ziemniaczanym puree i mizerią. Sięgając pamięcią(...)prawie nie różniący się od przepisu na tradycyjne mielone. I równie tradycyjnie do farszu dodaję kaszę mannę, dzięki której klopsiki są bardzo pulchne i soczyste. Można poddusić je w sosie, ja dorzuciłam garść pieczarek. Pyszne!   Szwedzkie klopsiki - kottbullar  Składniki (na 24szt.): 300g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 1 duża cebula 1 duże jajko

Obiad gotowy
Negimaki z shiitake 199

sosom, marynatom. W Azji, skąd dotarł z Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu Worcestershire. Mirin to bardzo słodkie wino, używane tylko do gotowania (nie znajdziemy go więc w sklepach monopolowych a na półkach marketów z żywnością). Zazwyczaj zawiera 13 – 14% alkoholu, który(...)japońska cieszy bogactwem egzotycznych smaków, których nie sposób spróbować gdzie indziej na świecie, co jednak wcale nie oznacza, że aby tego doświadczyć trzeba udać się do Japonii. W zaciszu domowej kuchni, po zaopatrzeniu się w oryginalne japońskie produkty oraz akcesoria , można przez chwilę poczuć namiastkę japońskiej tradycji oraz sztuki połączonej z harmonią i głębią smaków. Negimaki z shiitake zaserwowałam

mojewypiekiinietylko
Prosty dietetyczny sos czosnkowy 153

często bywa z najprostszymi przepisami, każdy ma swoje teorie. To jest moja. Najlepszy sos czosnkowy to ten oparty na jogurcie, z odrobinką majonezu* dla smaku. Sól, pieprz i mamy gotowy sos w 3-4 minuty. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:   5 minut Wartość kaloryczna:    200 kcal Składniki(...)Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Z solą uważamy, szczególnie jeśli użyliśmy jej już do rozcierania czosnku. Przepis na bataty znajdziesz tu. Smacznego! *Jeśli nie domowy, to u mnie w kuchni tylko Pegaz

Bazując na smaku
Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym. 151

Gołąbki mogłabym jeść non stop. Zdecydowanie należą do moich ulubionych dań. Teraz gdy młoda kapusta pojawiła się w sklepach nie omieszkam przygotowywać gołąbków tak często jak

Pani domowa
Surówka colesław 528

Surówka colesław - świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i ziemniakami. Pasuje zarówno na rodzinną imprezę jak i do podania na co dzień. Jej sekret tkwi w

Pani domowa
Szynka duszona z pieczarkami. 170

gorącej wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wegety na czubku łyżeczki pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego, domowego lub z kartonu trochę mąki trochę oleju Wykonanie: Szynkę pokroić na plastry. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przyprawy  wrzucić  do rondelka, dodać przecier i gorącą wodę. Wymieszać(...)pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć razem kilka minut.  Podsmażone pieczarki dodać do szynki. Dusić pod przykryciem w sumie około 1,5 godziny. W między czasie sprawdźcie jak smakuje sos, bo być może trzeba go jeszcze przyprawić. Gotowy sos można zagęścić mąką

Agusiowe smakołyki
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 241

ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu

Kuchnia Prezydentowej
Pieczeń z kukurydzą i kabanoskami - idealna przystawka na ciepł 137

Chipsy boczkowe, chipsy mięsne w dwóch smakach, jerky classic oraz mini kabanoski i mini paróweczki z sosem – to oferta mięsnych przekąsek od Henryka Kani, która wchodzi na sklepowe półki. Spółka szybko chce nią zdobywać rynkowe udziały. A narzędzie ma ku temu idealne, bo większości produktów z oferty przekąskowej Kani, nie ma w swoim portfolio żaden inny producent w Polsce oraz(...)przekąsek: Syta i smaczna przystawka z wykorzystaniem kabanosów. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W środku żółty ser i słodka kukurydza, które jeszcze wzbogaciły smak. Polecam na domowe obiady lub rodzinne spotkania.  500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża biała cebula 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 10 mini kabanosów klasycznych  Maestro Henryk Kania ½ puszki

VioletoweKucharzenie
Szybki, łatwy i tani obiad. Najlepsze przepisy! 583

pomidorowym sosie. Jednogarnkowe Risotto PRZEPIS TUTAJ Szybki, tani oraz bardzo smaczny obiad jednogarnkowy ryżem w roli głównej. Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem PRZEPIS TUTAJ klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem. Bardzo smaczny, szybki i pożywny obiad z jednego gara 😉 Leczo z mięsem mielonym PRZEPIS TUTAJ Gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli smakowite i treściwe(...)rodziny! Filet z kurczaka w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ Kruche i soczyste mięso z kurczaka smażone w cieście serowym to pomysł na prosty, tani, szybki i bardzo smaczny obiad! Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami PRZEPIS TUTAJ Smaczne i szybkie danie które sprawdzi się na obiad, kolacje a nawet imprezę. Jeżeli zależy nam na czasie to możemy użyć gotowych, kupnych

Blog z Apetytem
Currywurst 225

Będąc w Berlinie nie można nie spróbować tamtejszego przysmaku w postaci currywursta. W końcu mało które danie na świecie doczekało się zarówno patentu, jak i własnego

Fabryka pomysłów
Risotto ze szparagami 245

będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki są one w dobrej(...)składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki tartego parmezanu + do posypania 1 łyżka zimnego masła sól morska świeżo mielony pieprz kilka listów rukoli lub rukwi

Poezja smaku
Babeczki ze snickersami i karmelową polewą 184

Bardzo smaczne babeczki, pięknie wyrastają. Nie są zbyt słodkie, jak mogłoby się wydawać ;) Znikają w mgnieniu oka. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: 225 g mąki pszennej

Domowa cukiernia Ewy
Masło z orzechów: Masło orzechowe czyli zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych 137

który trafił do Holandii z azjatyckich kolonii i używany jest do mięsa, ryżu, ale przede wszystkim do frytek. W jego skład wchodzi oczywiście masło orzechowe, ale też sos sojowy, pikantne przyprawy: imbir, sambal, czosnek. Można do niego dołożyć też smażoną cebulkę, sezam, kiełki soi, mleczko kokosowe. Niektórym Polakom smakuje takie połączenie od pierwszego razu, inni nie mogą się przełamać. Warto(...)zdrową żywnością. Najczęściej w formie całych orzeszków razem ze skorupkami. I nie trzeba do produkcji masła mieć specjalnych urządzeń, wystarczy mocny blender i spora porcja dobrej jakości fistaszków. Zrób domowe masło orzechowe >> Masło można dosłodzić lub posolić, jednak neutralne będzie bardziej uniwersalne i oczywiście zdrowsze. Jeśli jednak chcemy je podać dzieciom jako zamiennik niezdrowych kremów, możemy dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)? 163

wpisie pokażę Wam jak robię szakszukę ( shakshukę ), chyba najbardziej znaną tunezyjską potrawę. Szczególnie, że mój Mąż stwierdził, że jest genialna :) Shakshuka (lub shakshouka ) to jajka gotowane w aromatycznym, pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, papryki i przypraw. Pochodzi z Tunezji, ale dużą popularność zyskała również w innych krajach północnej Afryki i w Izraelu. Szakszuka to potrawa pożywna i zdrowa. Poleca(...)dynią makaronową oraz szakszukę kalafiorową .  Tunezyjska szakszuka ( shakshuka ) Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski 2 łyżeczki pasty harissa ( domowej lub ze sklepu) - można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 4 ząbki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania