Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2(...)patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe.Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
kulinarnyJatrzecim palniku zaczęłam podgrzewać zawartość rondelka, czyli ocet i mus, mieszając od czasu do czasu. W między czasie przekręciłam wątróbki na drugą stronę, oraz ser halloumi. Cały czas kontrolując sos. Wszystko robi się jednocześnie, wtedy jest wszystko ciepłe,a i tak wyszło szybciej. Na talerz wyłożyłam osuszoną rukolę,na nią wątróbki, które po usmażeniu delikatnie opruszyłam świeżo zmieloną solą morską(...)Obok wątróbek ułożyłam plastry sera, całość polałam sosem balsamicznym malinowo- figowym i posypałam owocami.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)* kremowy ocet balsamiczny figowy - jest łagodniejszy od zwykłego balsamicznego, ma lekki posmak fig, można użyć zwykłego octu balsamicznego, ale wtedy ja dodałabym z jedną łyżkę syropu klonowego, albo golden syrup
Blondynka GotujeTrafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć
Anioły w kuchniplastry. Masło stopić, dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć 3-4 minuty.Pierożki wrzucać do wrzącej ,osolonej wody, ugotowane delikatnie wyjmować łyżką cedzakową.Gorące pierożki podawać z sosem pomarańczowo orzechowym
Kulinarny karnet Christopheramarcepan, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Na sam koniec wrzucić jabłka i kawałki migdałów. Wszystko wymieszać. Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos marcepanowy : - mleko roślinne - kawałek marcepanu Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem. Całość powinna mieć lejącą konsystencję. Po chwili zrobi się z tego coś w stylu pianki
Szybko Tanio Smacznieosolonej wodzie ok. 2-3 minutki). Po ok. 10 minutach zalewamy całość kremówką i gotujemy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem, suszonymi pomidorami i bazylią. Makaron polewamy gorącym sosem i układamy na nim plasterki sera korycińskiego. Smacznego
Aga w kuchnibyć aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego
kulinarnyJabędzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę
Czerwień i błękitKurkuma - naturalny żółty barwnik . Składniki : Mielone,wysuszone kłącza Kurkumy Opis i zastosowanie : KURKUMA - uprawiana jest głównie we Wschodnich Indiach,Chinach, Japonii i w Ameryce Środkowej. Posiada
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj nie było zupy. Jakoś tak się złożyło, że zakupy zostały poczynione tejże nie przewidując. Za to zaplanowałam obiady jak się okazało w nadmiarze.Te kolorowe, pyszne
Dzieje kuchennej WiewióryKotlety i pieczenie z mielonego mięsa są nam bardzo bliskie. Wszelkich klopsów i pulpetów zrobiłam setki. Pieczeń rzymska robiłam również kilka razy. A co z Polpetone
Dzieje kuchennej WiewióryPyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka
Dzieje kuchennej WiewióryDziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove
Z Kuchni Do Kuchnibędzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie. Skorzystałam z przepisu ze strony Bon Appetitskładniki (3 kanapki)sos Mornay1 i 1/2 łyżki masła1 i 1/2 łyżki mąki pszennej1(...)szklanki pełnego mleka1 liść laurowy1/2 szklanki drobno startego parmezanuSzczypta świeżo startej gałki muszkatołowejostry sos chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego
Stare Gary