Dziś zapraszam Was do spróbowania specjału kuchni szwedzkiej. Mimo licznych opinii przeciw, jestem zdania, że kuchnia ta zasługuje na szansę. Kottbullar, czyli klopsiki, są bardzo delikatne i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny. Potrzebne(...)sosu:- 50 dag mielonego mięsa mieszanego - 12 dag kwaśnej śmietany- cebula
W poszukiwaniu inspiracjizapadł mi w pamięci na długie jesienne dni. A dziś, zaciekawiona do granic możliwości, postanowiłam sprostać wyzwaniu. Dlatego też mam zaszczyt przedstawić camembert z pysznym boczkiem i słodko-kwaśnym sosem malinowym. Potrzebne nam (na 4 porcje):- 2 krążki sera camembert- 250 g świeżych lub mrożonych malin- 12 plastrów boczku- 3-4 łyżki cukruPrzygotowanie: Każdy krążek sera kroimy(...)międzyczasie płuczemy maliny i razem z cukrem wrzucamy do blendera. Zmiksowane wstawiamy do lodówki. Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy blaszkę i zapiekamy ser przez 15 minut. Pod koniec zapiekania, sos przelewamy do rondla i podgotowujemy. Gotowe trójkąciki wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem malinowym
W poszukiwaniu inspiracjipiątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz, słodka i ostra papryka olej rydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie: Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy ok 20 minut(...)minutach od rozpoczecia pieczenia skrapiamy olejem rydzowym, zeby nie było suche. Do garnuszka wlewamy smietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy aż sos zg,ęstnie je często mieszając . Podajemy rybę na sosie . Do przygotowania tej ryby użyłam oleju tłoczonego na zimno- rydzowego.Posiada on jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach, który bardzo mi się spodobał. Zawiera wielką
Z Majeczką w kuchnisię oprzeć, aby czegoś z niego nie wyczarować. I proszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka(...)wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.Ugotowane spaghetti dodajemy do sosu, mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy starymi płatkami grana padano. Smacznego
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów)Koszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree(...)dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień
kulinarnyJaSłoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12(...)kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy boczek pokrojony w paseczki. Przesmażamy. Dorzucamy pokrojone w plastry czarne oliwki. Wszystko zalewamy zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Sos smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8 min.Ugotowany makaron przekładamy do sosu i dodajemy świeżo posiekana bazylię. Mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy bazylią. Smacznego
kulinarnyJaskładników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć 1 łyżkę masła i roztopić je. Na roztopione masło wrzucić cebulę(...)podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby. Całość jeszcze przesmażyć przez chwilę. Na koniec zaprawić grzyby śmietanką. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety można tuż przed podaniem, przełożyć na blaszkę i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C. Kotlety wyłożyć na talerz i polać sosem grzybowym.Źródło
Świat Domowej Kuchniposprzątać :) Zawsze jest to doskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion(...)pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki 30% (do sosu) świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu
Delicious Titbitspomidory świeże nie smakują jak dla mnie tak dobrze. Takie obiady przygotowuję kiedy mam mało czasu a chce zjeść coś domowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja na 2 porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka (ok 260-280g) 1 puszka pomidorów bez skórki(...)miksujemy na gładki krem, wlewamy na patelnię oraz dodajemy pokrojone na paseczki suszone pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy kilka minut, mieszamy z posiekaną drobno natką pietruszki. Sos z mięsem podajemy z makaronem. Z szerokiej gamy makaronów z oferty firmy Czaniecki dziś do przygotowania dania wybrałam świderki z mąki z pełnego przemiału. Takie pełnoziarniste makarony właśnie dzięki ziarnom
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijestem specjalistką od sosów, bo rzadko je przygotowuję. Ten jest tym jednym z nielicznych, który w miarę systematycznie się u Nas pojawia. Jest prosty do przygotowania i pasuje zarówno do ziemniaków jak i do kasz czy makaronów. Sos pieczarkowy na mleku SKŁADNIKI: 0,5 kg pieczarek 2 szklanki mleka 3.2% 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSoczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można(...)wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia
Moja DelicjaKlopsy robi się szybko, aby było jeszcze wygodniej, grzyby ugotowałam w szybkowarze. Można je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4 porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego(...)ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Można sos doprawić na koniec śmietaną, ale taki czysty grzybowy bardzo nam smakował, więc my zjedliśmy bez doprawiania. Smacznego
Stare Garyprzypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób : Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i przegotowujemy go z kawałkiem suchego chleba lub surowym ziemniakiem. Następnie chleb czy ziemniak wyrzucamy. Natomiast jeśli chcemy, aby nasz sos był bardziej aromatyczny możemy dodać do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarnemałym ogniu aż cukinia będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić skrobią kukurydzianą (przed dodaniem rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody) lub kleikiem ryżowym dla niemowląt (można wsypać bezpośrednio do sosu i wymieszać aby nie było grudek). Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami
głodny alergikczasie wstawiamy makaron do gotowania.Do zeszklonej cebuli dodajemy masło i wino. Następnie dorzucamy pokrojone szparagi i brokuły. Podsmażamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko redukujemy, aż sos zgęstnieje.Na końcu doprawiamy świeżo posiekaną bazylią i szczypiorkiem.Ugotowany makaron łączymy z sosem i możemy serwować. Smacznego
kulinarnyJa