okrasy maślanej . Też bardzo łatwe i absolutnie fenomenalne w smaku. Polecam szczególnie na chłodne dni. No i owoce morza! Uwielbiam je wszystkie a ten makaron z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi powalił nas na kolana:) No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna margherita zawsze się sprawdzi
karmelowyswojego łagodnego aromatu, tak bardzo uniwersalnego dla większości potraw. Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy
A to pestkaszklankę bulionu (może być ten sam w którym gotują się pulpety). Mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy składniki się połączą dodajemy ok 150 ml śmietany (jeżeli wolicie bardziej śmietanowy sos można dodać więcej). Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek. Pulpety podajemy z sosem i ziemniakami lub z kaszą. Smacznego. Pulpety w sosie koperkowym
Pyza i Surówkawszystkim, którzy wspierali mnie kiedy miałam chwile zwątpienia, ale i tym którzy byli moim jury kiedy coś gotowałam! :) Dziękuję Wam! A dziś kolejny przepis! Wstążki z łososiem w delikatnym sosie śmietanowym 150 g makaronu wstążki 150g świeżego łososia 4 łyżki śmietany 1 cebula 3 ząbki czosnku masło koper sól, pieprz 5 pomidorów koktajlowych przyprawa do ryb Makaron gotujemy
Kuchnia moimi oczamiWykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 260*C. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i bazylią. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy warstwę chleba na to wylewamy troszkę sosu śmietanowego. Układamy szynkę i żółty ser. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i wykładamy wszystko aż powstaną 3 warstwy. Na wierzch ostatniej układamy oliwki, plasterki pomidora, paprykę, plastry cebulki i plastry mozzarelli
Podróż w kulinariasię równać z drożdżami piekarskimi. Oprócz wielu cennych mikroelementów, zawierają sporo jodu. Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propzycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Składniki na naleśniki ( 8 dużych) : 150 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody mineralnej + trochę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzień dobry :-) Ostatnio naszła nas straszna ochota na placki ziemniaczane. Same chłopakom tak nie bardzo smakują więc zrobiliśmy z kurkami i sosem śmietanowym z koperkiem. Wyszło super smacznie, placki robię z przepisu Magdy Gessler, które bardzo wszystkim smakują. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka M 2-3 łyżki mąki
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj szybka propozycja na obiad, pod warunkiem, że lubicie ryby ;-). My bardzo i tym razem zrobiliśmy łososia z żurawiną, suszonym pomidorem i orzechami włoskimi, do tego sos śmietanowy i wyszło pysznie. Danie szybkie, proste i bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: około 300 g filetu z łososia kilka suszonych pomidorów 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki
kruche babeczkiConchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze Zapraszam na prosty i szybki sposób przygotowania dania z mulami. Tym razem są to mule mrożone, co ułatwia nam pracę jak i skraca czas przyrządzenia uwielbianych przez nas pachnących morzem małży. Jedyne, na co musimy zwrócić uwagę to bardzo krótki czas na przygotowanie sosu i ugotowanie makaronu Conchiglie al dente
Wino Francja KuchniaNajprostsze dania to najsmaczniejsze dania, wie o tym każdy gotujący. :-) Taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czy jest tu ktoś, kto nie kocha śmietanowych sosów? Ja raz na jakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie. 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 30% 6 dużych pieczarek 3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie
Szefowa kuchnipracy ( tak wiem, dużo coś tych przerw miałam 😃😃😃 ), tęsknym okiem spoglądał na mnie wędzony łosoś... 😉 Dlatego w dosłownie 10 minut przygotowałam przepyszny obiad - makaron z łososiem w sosie śmietanowym... 💗 W czasie kiedy gotowałam makaron - (wybrałam pappardelle, czyli grube wstążki, bo tak mi się najbardziej włosko kojarzyło to danie) - podsmażyłam na oliwie cebulę z czosnkiem, dodałam łososia, śmietanę
Słodko-Słony Świat Ilonynimi zapełniają. A kto las ma nie po drodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały. Składniki na ok 4-5 porcji : roladki: 0,5 kg schabu
Moniki Smakołykikażdej strony (przewracamy je potrzącając patelnią, lub pojedynczo, drewnianymy szczypcami. Inaczej puszczą soki i zaczną się gotować. Bez obaw, kawałki mogą w środku być delikatnie surowe, dojdą w sosie śmietanowym i będą bardzo soczyste). Kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki
Cook&LovePyszne i proste danie..jajka w sosie śmietanowym z dodatkiem zieleniny... u mnie akurat skończył się zapas mrożonego koperku, więc dałam natkę pietruszki i szczypiorek. jajka woda przyprawa do rosołu Rafex śmietana mąki pszenna koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Jajka ugotować.Wodę z przyprawą do rosołu i zieleniną zagotować. Rozrobić mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos . Chwilkę gotować
Moje domowe kucharzenieSezon na kurki jest zdecydowanie za krótki. Lubię je przede wszystkim w klasycznym wydaniu z makaronem w sosie śmietanowym, ale tym razem postanowiłam trochę z nimi pokombinować. Postawiłam na kaszę. Wyszło z tego proste i pyszne danie w sam raz do zabrania także na wynos. Składniki na 4 porcje: 200g kaszy bulgur 800g kurek 600g filetu z indyka 1 duża
Fabryka pomysłówDziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków z tuńczyka -250 g mrożonych borowików -1 cebula -mały pojemnik śmietany 18% -łyżka masła -garść rukoli -sól, pieprz -olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną
Kulinarne przemyslenia