lubię je zarówno zbierać jak i jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad dla całej rodziny. 0 false
Smaczny zeszytprzeciśnięty przez praskę czosnek. Na dnie natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego poukładać pokrojone w grubsze plastry ziemniaki, na nich wędlinę, następnie różyczki brokuła i paprykę. Na wierzch wylać sos śmietanowy. Piec ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, następnie na podpieczony sos rozsypać starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Podpiekać kolejne 7-10 minut
Simply Fooddziadek, który za twardym i suchym mięsem nie przepada, zjadł wszystko z apetytem. Jakiś czas temu na blogu Marty Langier trafiłam na bardzo fajny przepis na polędwiczki w sosie śmietanowym. Ja w taki sposób przygotowałam właśnie schab pokrojony na plastry. Polędwiczki (lub schab) w sosie śmietanowo-porowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, łyżkę, głęboką patelnię z pokrywką
blog.moje-pasje.infoPolędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym
Ugotowaćszpinak się skurczy i zmięknie. Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć chwilę, do lekkiego zrumienienia ok minuty. Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Gotować krótko, ok. 30 sekund. Sos śmietanowy szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka. Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką
Moja DelicjaDania z królika pojawiają się w mojej kuchni od czasu, do czasu. Czasami jest to pasztet, innym razem danie obiadowe.Dzisiaj polecam królika w sosie śmietanowym. Jest on mięciutki i smaczny. SKŁADNIKI 1 królik (o. 1,5 kg. 2 łyżki sosu sojowego zioła do drobiu mała śmietana ( dałam 18%) WYKONANIE Królika przygotowujemy dzień wcześniej. Robimy
W kuchennym oknie Ewywybrać nią ciepły sos prosto z patelni. Oto sos kurkowy. Najprostszy. Doprawiony tylko solą i pieprzem, ponieważ smak kurek niczego więcej nie potrzebuje. 36-procentowa śmietanka dodaje słodkości i idealnie zagęszcza. Taki sos jest idealny do makaronu, do kasz, do różnych mięs, czy właśnie do samego chleba. Trochę kojarzy mi się z sosem śmietanowym, który robiła moja babcia
bistro mamaKURCZAKIEM I OSCYPKIEM CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA CEZAR SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM CARPACCIO Z POLĘDWICY Z CZOSNKOWĄ BAGIETKĄ MAKARONY SPAGHETTI Z KREWETKAMI SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM MAKARON PENNE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ DANIA GŁÓWNE SZAKSZUKA Z KURKAMI BOEUF STROGONOW NAJLEPSZY DOMOWY CHEESEBURGER KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ PIZZA Z PATELNI MAŁŻE W BIAŁYM WINIE KANAPKA ZE STEKIEM
nietylkopasta.plswoje specyficzne zastosowanie, jednak tak naprawdę można je wykorzystywać na wiele sposobów. Do sosów, mięs, zup, kanapek. Koniecznie kupcie czubricę i wypróbujcie. Namawiam Was dzisiaj na aromatyczne pulpety w śmietanowym sosie, w towarzystwie koperku i czubricy zielonej. Czytaj więcej
Pichceniomaniarozgotowały by się. Można też szparagi gotować w wysokim garnku na stojąco. związane nitką, tak aby wierzchołki wystawały nad poziom wody. Ugotowane szparagi przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Dodajemy do sosu śmietanowego. Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest bardzo gęsty i zostało go bardzo mało wtedy możemy dolać około pół
Radość kipiąca uśmiechem.wtedy jedynym sposobem, by pokonać "niemoc" jest sięgnięcie po najprostsze przepisy. Proste, szybkie i niezawodne ;-) Dziś taki dzień, w związku z czym zapraszam na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. składniki: 1 duża cebula olej do podsmażenia 1 puszka tuńczyka (ja używam w kawałkach, w sosie własnym) 200 ml śmietany kremówki duży pęczek pietruszki sól i pieprz
babka w formieMajonez, śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy w kubeczku. Śledzia kroimy w wąskie paski, układamy go na talerzu, na nim układamy cebulę. Cebulę polewamy łyżko sosu śmietanowego. Buraka i ugotowane jajko ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Na cebuli układamy starte jajko, polewamy sosem, a na koniec układamy starego buraka i te ż polewamy sosem. Odstawiamy
Kulinarne przygody GatityPenne, mój ulubiony rodzaj makaronu, czasem zdarza się, że podany zbyt rozgotowany, przez co zwiększa się jego indeks glikemiczny i automatycznie dostarcza więcej kalorii, otulony jest niezwykle dobrze skomponowanym sosem śmietanowym z moją ulubioną gorgonzolą. No dobra, czepiam się tej kaloryczności makaronu, by odpokutować wystarczająco kaloryczny sos. Tak, czy siak trzy składniki, a kolokwialnie niebo w gębie. Da się
BaRepasSzpinak makaron, mięsko i grzybki to wszystko za czym przepadam. Danie niezwykle proste i pyszne. Mięso pokroić w cienkie paseczki 0,5×0,5 cmx
Kuchnia PokoleńPulpeciki w dość słodkim, kremowym( bo śmietanowym sosie). Z żurawiną która przełamuje słodycz. Danie najlepiej podawać z ryżem. na pulpety: 400 g mielonego mięsa sól pieprz ( dużo) na sos: 250 ml śmietanki 30 250 g konfitury żurawinowej kminek mielony pieprz sól olej do smażenia Z mięsa soli i pieprzu ulepić małe pulpety. Usmażyć je na oleju. Następnie zalać
cukrem pudrem posypane