Cóż tu dużo pisać...makaron palce lizać. Kurczak oblany sosem śmietanowym ,do tego różyczki kalafiora...na dokładkę świeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy! Składniki 250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny) 400 g filetów z kurczaka 300 g różyczek kalafiora 1 duża cebula 200 ml bulionu warzywnego 300 ml śmietany 36% łyżka mąki pęczek natki pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie(...)koniec smażenia oprószamy mąką. Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym ogniu 10 min. Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować). Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę razem z sosem. Garnek zestawiamy z ognia ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenCzarny makaron (barwiony sepią, czyli barwnikiem z mątwy) doskonale smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza. Dzisiaj przygotowałam go z sosem śmietanowym i filetem z łososia, który idealnie pasuje do tego makaronu. Danie charakteryzuje niepowtarzalny smak… Polecam Składniki na 4 porcje: 4 kawałki łososia bez ości (po 150 g) 250 g czarnego makaronu (barwionego sepią) 100 g śmietany(...)około 8-10 minut. Gotowego łososia wyjąć i trzymać w cieple (można zawinąć w folię aluminiową). Do patelni po łososiu wlać obie śmietanki, zamieszać i gotować przez chwilę, aż sos trochę się zredukuje. Doprawić solą i białym pieprzem. Makaron wymieszać z sosem i mieszając chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze, a na wierzch położyć łososia. Smacznego
Oryginalny smakJest kilka potraw, do których często wracamy. Taka potrawka od zawsze kojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy. Składniki 500 g pieczonego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 słoika selera konserwowego 1 szklanka mrożonego groszku 1/3 kalafiora 3 łyżki oleju rzepakowego(...)smażymy, zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok, paprykę. Dusimy bez przykrycia przez około 30 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy
R'n'G KitchenBanalnie prosty i treściwy obiad, idealny dla fanów dań z makaronem. Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu ze świeżym szpinakiem i kremowym sosem śmietanowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ok 350 gram makaronu, mogą być rurki lub świderki 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 ml śmietany 12 lub 18% ser grana(...)minuty, następnie dodajemy szpinak, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2-3 minuty w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy ugotowany makaron łączymy z sosem, całość dokładnie mieszamy, podajemy ze startym serem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLpropozycja jest dla zabieganych do zrobienia w kilka chwil, to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki, a jednocześnie smaczny obiad, kremowy sos śmietanowy o wyraźnym smaku sera pleśniowego , ulubiony makaron i duża ilość natki pietruszki, czegoż chcieć więcej? Składniki: 30 dag makaronu spaghetti ½ kg mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka słodkiej(...)mięso będzie miękkie, zalać słodką śmietaną, dodać pokruszony ser pleśniowy, mieszać do rozpuszczenia, zagotować., zestawić z ognia, posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Makaron ugotować w osolonej wodzie, wymieszać z sosem i podawać. Smacznego
Wanilia i Kardamonśmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień
Kuchnia MagdaLenyśmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień
Kuchnia MagdaLenyMłoda kapusta duszona z cebulą i kawałkami indyka w sosie śmietanowym. Pyszne danie jednogarnkowe, w którym króluje przede wszystkim młoda kapusta i koperek. Pyszne, polecam! 1 udziec z indyka 1 główka kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 szklanki wody 200 g śmietanki 30% 50 g masła(...)godziny pod przykryciem. Gdyby woda się wygotowała należy ją uzupełnić. Kapustę posiekać i wrzucić do garnka razem z przyprawami. Dusić jeszcze 20 min. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć masło z mąką i stale mieszając dolewać śmietankę. Zagotować i wlać do duszonego mięsa z kapustą. Gulasz doprawić pieprzem, ewentualnie solą i dodać posiekany koperek. Podawać gorący z ziemniakami
https:KKuchniaMniammamy wielu zagranicznych czytelników. Nie pozostaje nam nic innego, jak wyjść im naprzeciw i pisać w języku Szekspira. A co do pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami w sosie śmietanowym - chyba nie musimy Was zachęcać do wypróbowania? :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 200 - 250 g suchego makaronu pappardelle 1 mała cebula 50 g boczku 30 g suszonych(...)dodajemy łyżkę oleju ), a gdy się lekko zarumieni dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy. 5. Na patelnię dodajemy grzyby, chwilkę smażymy, po czym całość zalewamy śmietaną. Odparowujemy nadmiar płynu, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. 6. Przekładamy na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego
W kuchni KatieCześć. Dziś mam dla Ciebie tacos w wersji wege – z wędzoną ciecierzycą, salsą pomidorową, czerwoną fasolą i łagodnym sosem śmietanowym z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Lubisz dobre przekąski ? Masz dosyć chipsów i paluszków ? Zrób tacos ! Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie(...)pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry sok z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz Sos: 3 czubate łyżki kwaśniej śmietany 1 łyżka posiekanych liści kolendry sok z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Przygotuj wędzoną ciecierzycę. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej
Moja pasja smakuZastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów(...)kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z czym nam fantazja podpowie: z pikantnym sosem lub tylko ze śmietaną, z cebulką i skwareczkami lub z roztopionym masłem. Doskonale smakują z kubkiem czystej zupy. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennażadnym stopniu mdła. Przygotowuje się ją dość szybko. Z pewnością będę jeszcze wracała do tego przepisu w różnych wariacjach. Pytanie tylko - kiedy? :< PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM NADZIEWANA PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - garść pieczarek - kilka suszonych pomidoroów - 1 jajko - 6 łyżek masła - 6 łyżek śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki czyścimy(...)spali). Na drugiem patelni rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z palnika i przestudzamy. Dodajemy śmietany i mieszamy za pomocą trzepaczki. Znowu umieszczamy na palniku, doprawiamy całość pieprzem i solą Wkładamy do sosu piersi i dusimy je na małym ogniu przez około 20 minut. Dobrze pasuje do ryżu. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPowrót do rzeczywistości po odpoczynku i głowa pełna pomysłów. Dziś zapraszam na nową odsłonę tradycyjnej karkówki. Marynowana karkówka w sosie śmietanowym Składniki: 5 plastrów karkówki 1 łyżeczka musztardy 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich ziele angielskie 2 łyżki oliwy sól,pieprz(...)wraz z mięsem. Również dodać do garnka. Wszystko podlać wodą, tak aby zakryć całe mięso. Dodać ziele angielskie. Prażyć wszystko do miękkości. Pod koniec wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami sosu i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania.(Można dodać również świeżo poszatkowane oregano, ale nie koniecznie) Smacznego
Smaki Natalii