Cebulę, imbir i czosnek umieszczamy w naczyniu miksującym i rozdrabniamy (czas 8 sekund, prędkość 6). Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy, ustawiając czas 10 sekund oraz prędkość 8. Łopatką zbieramy masę ze ścianek naczynia. Na noże zakładamy osłonę. Do sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz ciecierzycę. Lekko mieszamy łopatką. Sos gotujemy, ustawiając czas na 20 minut, temperaturę
Mienta blogkilka minut dusimy wszystko. 5. Następnie dodajemy puszeczkę przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy. 6. Przyprawiamy do smaku, uważamy z solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy. 7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba
Kawa z mlekiempozostałym ze smażenia ryby tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Do garnka dodaj oliwę, ocet, wodę, przecier pomidorowy, keczup ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Zalewę zagotuj. Do gotującego się sosu przełóż podsmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez chwilę i lekko odparuj zalewę. Usmażoną rybę rozłóż w salaterce
blog.moje-pasje.infooleju. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Odłożyć do warzyw. Do warzyw z mięsem dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym
Cukiernia Pychotkiduże, najlepsze są śliwkowe. Latem na moim parapecie zawsze królują dwa słoje, ogórkowy i pomidorowy, ich zawartość wzbogaca moje letnie menu i wzmacnia odporność. Pomidory zjadam z białym serem na śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu
Słodki KompromisSmak i aromat dojrzewających w słońcu pomidorów zamknięty w słoiczku czyli domowy przecier pomidorowy. Do przygotowania potrzebujemy sporą ilość pomidorów,najlepiej polnych,odrobinę chęci i czasu
Kolorowa kuchnia Elkinatki z pietruszki. SKŁADNIKI (całość - 8 porcji - 250 kcal, 1 porcja - 31 kcal !!!) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 100 g po odsączeniu- 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka oleju z pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione pieczywo - najlepiej oczywiście pełnoziarniste :) PRZYGOTOWANIE Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy z pomidorami, olejem
Moje Kuchenne Rewelacjecałość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;) Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos. Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego
Gotowanie...to proste !wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać
Z miłości do słodkościrybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć ten przepis na blogu
Moje Kuchenne Rewelacjekromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek 2 liście laurowe
potrawyregionalnepowstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta
AZgotuj!smaku i smażymy aż odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem
magiczna kuchnia KasiBlueberry Corner by "jagodzianka" Ulubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty, parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i … Przeczytaj cały artykuł Post Salsa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerkurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę i wrzucić
Panda i jej światMiechunka pomidorowa jest dobrym źródłem witaminy C (dzięki temu poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego). Pochodzi z Meksyku, gdzie używana jest głównie jako baza do sosów i dipów. W Polsce uprawiana raczej rzadko (dostałam od rodziców, szukajcie na lokalnych targach). Miechunka może być jedzona na surowo lub w przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną
Kulinarny karnet Christopheraoliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek. Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami. Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem. Smaczanego
coolinarnastrefa.blogspot.comlubię je robić, bo jak nie zjemy wszystkiego przy grillu, to na drugi dzień mogę wykorzystać do obiadu. W tym roku pokusiłam się jednak o jeszcze jeden nowy sos. Zupełnie inny, bo na bazie warzyw i przygotowywany na ciepło. Pomyślicie pewnie, że skoro tak, to jego zrobienie zajmuje pół dnia, ale nic bardziej mylnego! Ja uporałam się(...)temperaturze 100⁰C, na 12 minut. Gotowy sos przechowujemy w słoiczkach w lodówce, do 3 tygodni. Sposób przygotowania tradycyjny: Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa drobno siekamy (najdrobniej jak potrafimy, chyba że lubimy większe kawałki), przekładamy do rondelka z nieprzywierającym dnem, dodajemy ketchup wymieszany z mąką, przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy razem i gotujemy
Kuchnia w czekoladzieryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym, to idealna propozycja dla wielbicieli warzywnych smaków, lekkich makaronów i szybkich obiadów, przy których nie trzeba długo stać. Spróbujcie. Ja uwielbiam to połączenie. Ten sos wykonywałam już nie raz, ale przyznam szczerze, że w połączeniu z lekkim makaronem ryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki(...)podsmażonej cebuli. Całość chwile podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i około 2-3 łyżki wody, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz i bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia
Słodkie okruszkiryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym, to idealna propozycja dla wielbicieli warzywnych smaków, lekkich makaronów i szybkich obiadów, przy których nie trzeba długo stać. Spróbujcie. Ja uwielbiam to połączenie. Ten sos wykonywałam już nie raz, ale przyznam szczerze, że w połączeniu z lekkim makaronem ryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki(...)podsmażonej cebuli. Całość chwile podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i około 2-3 łyżki wody, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz i bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia
Słodkie okruszkisię sezon na cukinię, z którego warto skorzystać. W takim sosie jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie. 400g makaronu szpinakowego 500g mięsa mielonego 2 cebule 4 marchewki 3 średniej wielkości cukinie 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka olej ser żółty do posypania 1. Cebulę(...)patelnię, smażymy do odparowania wody. 3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut. 4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z makaronem, posypujemy startym żółtym serem
Szefowa kuchnikoperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania sok pomidorowy Komosę ryżową wypłucz dokładnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. W garnku zagotuj 2 szkl. wody. Gdy zacznie wrzeć wsyp opłukaną komosę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez(...)oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zblenduj sos. Do komosy i warzyw wlej sos (tuż przed podaniem), dopraw solą i pieprzem i krótko wymieszaj. Sałatkę po rozdzieleniu na porcje posyp rozkruszonym twarogiem solankowym. Sałatka stanowić może pełnowartościowe śniadanie. Podawaj ją ze szklanką soku, najlepiej pomidorowego
Delicious Placepomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora oraz ananasa i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dołożyć passatę pomidorową oraz przyprawy i tabasco. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy mieć warzywa na półchrupko. Podawać z ulubionym pieczywem - ja zawsze wybieram
Grunt to przepis!dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki są najlepsze, gdy się je wymiesza z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie trzeba je zrobić w domu, mają charakter ! Patatas bravas, czyli(...)dodajemy wszystkie rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni z ognia dodajemy ocet i miksujemy dokładnie przygotowany sos. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Zalewamy
Kulinarne przygody Gatityużywają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić? Ketchup na bazie cukinii – składniki 3 duże cukinie, 2 koncentraty pomidorowego, 0,5 szklanki octu 8% , 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki sody, 0,5 szklanki soli, suszone zioła bazylia, pietruszka wg uznania. Ketchup na bazie cukinii – przepis Przepis jest bardzo(...)ketchup do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut. Ketchup z cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy(...)mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieZapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka gyros – sałatka cezar z kurczakiem – sos do sałatki – pieczone faszerowane bataty – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa(...)porcję – możesz użyć dowolnego: klasyczny hummus , hummus pomidorowy , hummus z soczewicą , – garść sera typu parmezan – 6-10 pomidorków koktajlowych – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka octu balsamiczego – 1 łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz Przygotowanie: Usmaż jaja sadzone. Z oliwy, octu balsamicznego i musztardy przygotuj sos. Na talerzach rozłóż sałaty, hummus lub hummusy, awokado pokrojone w plasterki
nietylkopasta.plnaprawdę coś (po kryjomu wyżerali mi bigos prosto z gara). Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 mała kapusta pekińska około 200 g jarmużu 400 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 400-500 g pieczarek 200 g suszonych lub wędzonych śliwek 100-150 g suszonych moreli 2 kostki wędzonego tofu naprawdę czubata łyżka papryki (ja zawsze mieszam w jednym słoiku paprykę(...)partiami wrzucaj na patelnię, mają się podsmażyć a nie ugotować we własnym sosie. Pilnuj kapusty aby się nie przypaliła, mieszaj od czasu do czasu. Po około 30 minutach dodaj posiekany jarmuż i kapustę pekińską. Duś razem 10 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i sok pomidorowy. Wymieszaj i duś 5 minut. Podsmażone pieczarki odłóż na bok i na tej samej
greenscarf