sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:552/794)

Fasolka po bretońsku 482

bretońsku, wypróbowałam, lekko zmodyfikowałam i oto proszę: Składniki: 500g ekologicznej fasoli 200g (koniecznie) swojskiej kiełbasy 100g swojskiego boczku 1 puszka pomidorów (lub 500g świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów) koncentrat pomidorowy cebula 2 większe sztuki czosnek 1 główka przyprawy i zioła: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska, majeranek, cząber, rozmaryn, pieprz cayenne, papryka słodka, świeża pietruszka, bazylia i oregano Fasolę zalać wrzątkiem(...)minutach dodajemy do garnka pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem (możemy również użyć świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów).  Doprawiamy wedle smaku, dodajemy świeżą bazylię i pietruszkę. Ja czasem ucieram łyżeczkę świeżego imbiru, co powoduje dodatkowy efekt rozgrzania. Na koniec dodajemy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego.  W zależności od naszych oczekiwań co do konsystencji,  dla za zagęszczenia

IzaGotuje
Tarta puttanesca 209

którego przyszli bardzo głodni ludzie. Byli tak bardzo głodni, że poziom swojego głodu określali wyrazem innym i znacznie mocniej brzmiącym niż "bardzo". Restaurator miał mało składników i stworzył taki sos, który potem został nazwany na cześć synonimu słowa "bardzo". Kolejna mówi o zazdrosnej kobiecie, która wylała wymieszane resztki na stojące pod oknami prostytutki, używając przy tym w stosunku do nich(...)kostki margaryny - pół paczki makaronu Lubella Pełne Ziarno Spaghetti - koncentrat pomidorowy - czosnek granulowany - chilli - opakowanie zielonych oliwek - olej Wykonanie: Margarynę, mąkę i wodę ugniatamy razem i odstawiamy tak powstałe ciasto do lodówki na godzinę. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Z koncentratu i małej ilości wody robimy sos. Dodajemy trochę oleju, żeby sos był dość tłusty co spowoduje

Kryzysowa Książka Kucharska
Pulpety w gęstym sosie warzywnym 244

choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej do smażenia Marchewkę pokroić w plasterki(...)solą, pieprzem , słodką papryką i oregano. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka będą już miękkie wyjąć ugotowane pulpety na talerz. Zawartość garnka zmiksować na jednolitą masę. Do sosu ponownie włożyć pulpety. Gdyby sos był za gęsty dolać nieco wody, doprawić do smaku i jeszcze chwilkę razem gotować

Monia miesza i gotuje
Udka w sosie żurawinowym 156

Udka w sosie żurawinowym Pomysł na soczyste udka w sosie z żurawiny, takie udka mogą gościć na uroczystym obiedzie lub imprezie. 5 porcji 55 minut czas przygotowania Składniki: ·        5 udek z kurczaka ·        Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami ·        1 cebula(...)ząbki czosnku ·        230 g żurawiny do mięsa ·        200 g koncentratu pomidorowego ·        2 łyżki ketchupu pikantnego ·        Olej do smażenia ·        Kostka rosołowa lub ½ szk. bulionu

Kulinarna Chwila
Najlepszy sos do pizzy !!! 237

mnie to najlepszy sos do pizzy,  ale nie tylko do niej, pyszny zarówno do paluchów z ciasta francuskiego, bułeczek czy też do nachosów, zastosowań jest mnóstwo :)  Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku(...)paprykę. Po ok. 3 minutach dodać pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Wegańska, trójwarstwowa lasagne 292

Lasagne składająca się z trzech, kolorowych warstw (pomidorowej, szpinakowej i pieczarkowej). Przepis brał udział w konkursie „Twoja Zielona Rewolucja” (link). Było o co walczyć

Bullio
Pizza serowa z suszonymi pomidorami i orzechami 194

pomidorków i orzechów włoskich to doskonałe połączenie smakowe. Z dodatkiem sosu czosnkowego jest wręcz wyśmienita. Moi znajomi się nią zajadali. Polecam :) Ciasto na pizzę: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżka oleju lub oliwy szkl ciepłego mleka jajko Dodatki: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oregano do smaku 20 dag startego sera, np. Edam kulka mozzarelli(...)serem i pokrojoną w kostkę mozzarellą i pomidorami. Poukładać pokrojony w plastry ser brie, posypać orzechami i oregano. Pizzę piec ok 25 minut w 180 stopniach. podawać z ulubionym sosem

Smakołyki Asi
Sznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym 441

znajdziecie przepis na plastry szynki duszone w pysznym, kremowym sosie. Tak przygotowane mięso możemy podać z duszonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem ulubionej surówki.     Składniki: ok 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki słodkiej śmietanki 18 lub 30% 3 łyżki(...)oraz przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Potrawę dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** Śmietankę mieszamy z 1/4 szklanki wody, koncentratem i mąką. Dodajemy łyżkę gorącego sosu, mieszamy i dodajemy do mięsa. Szybko i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje *** *** Do potrawy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze

Blog z Apetytem
Makaron z mięsem a la lazania 187

surowizny. Doprawić mięso do smaku solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, suszoną pietruszkę i oregano, cukier, wodę. Wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać potarty ser i odstawić do przestudzenia. Jak już jest chłodniejsze dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Przygotowanie sosu beszamelowego – masło roztopić na patelni dodać mąkę i rozmieszać. Chwilkę

Kuchnia Pokoleń
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 253

Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Musaka 176

mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam Bursztynu, można użyć np. parmezanu) olej rzepakowy sól pieprz sos beszamelowy: 500 ml mleka czubata łyżka masła czubata łyżka mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej

Kardamonovy
Makaron Fregola - super sałatka 275

mało. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy grzyby. Teraz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, sosem chili i sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i na samym końcu dodajemy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Podajemy z grzankami, w naszej wersji to bagietka posmarowana koncentratem pomidorowym z żółtym serem i oregano.  Sałatka gotowa :) Życzymy smacznego i czekamy na Wasze opinie

vegetanie
Włoski gulasz spezzatino z cielęciny 184

pyszne mięso w sosie własnym i ziemniaczane, puszyste puree. Gulasz to praktyczne danie, sos i mięso w jednym. Gulasz spezzatino 4 porcje Składniki: 500 g podudzia z cielęciny bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 nacie selera 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 liść laurowy 2 łyżki masła 250 ml mięsnego bulionu 100 ml białego wina wytrawnego sól

codojedzenia
Spaghetti zapiekane a'la babka 199

przez kilkanaście minut, następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki (pozostawiając 4 szt do formy) Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze ok 10 min trzymamy na ogniu. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski do przestygnięcia. W tym czasie do makaronu wbijamy jajko i mieszamy. Do przestudzonego sosu ścieramy 100 g sera żółtego i mieszamy. Przygotowujemy natłuszczoną formę na babkę (silikonową). Na dnie

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela 210

Akacjowego Bloga . Do złudzenia przypominała mi ta sałatka panzanellę ale nie do końca, dodatek sosu z tahini robi tutaj największą robotę. Dopóki jeszcze znajdziecie dobre pomidory zróbcie ją koniecznie, jest obłędna smakowo, cały bukiet aromatów. Sałatkę przyrządziła dziewczyna która wygrała MasterChef Israel 2014. Pomidorowa sałatka z chlebem po izraelsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Papryka w sosie pomidorowym 166

ocet, olej, dodać cukier, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i całość zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować. 3. Po tym czasie dodać papryki z cebulą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 15-20 minut. 4. Do każdego umytego słoika wlać paprykę w sosie, słoiki zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Indyjska potrawka z kurczakiem 175

momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory  z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić  do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania sosu. 3.  Kolendrę posiekać, orzechy nerkowca również posiekać i podzielić  na dwie części

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz wołowy na winie (Chorwacja) 183

czasu do czasu wody. Pod koniec duszenia dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. Gotować aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Radzę jeść w tym samym dniu i nie zostawiać na kolejny ze względu na ziemniaki, które są w sosie, żeby nie zrobiła się papka

Karola gotuje
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 212

razem mieszamy, zamykamy patelnię i dusimy mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas 193

Składniki / Ingredients: 350 g kaszy jaglanej / 350 g groats millet   190 g koncentratu pomidorowego /  190 g  tomato paste 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat 300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine 425 ml soczewicy / 425 ml lentil sos sojowy około 1 łyżeczk i / soy sauce about 1 teaspoons   starty parmezan / grated

Projekty ze smakiem

Proponowane wyszukiwania