kilka minut dusimy wszystko. 5. Następnie dodajemy puszeczkę przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy. 6. Przyprawiamy do smaku, uważamy z solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy. 7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba
Kawa z mlekiempozostałym ze smażenia ryby tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Do garnka dodaj oliwę, ocet, wodę, przecier pomidorowy, keczup ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Zalewę zagotuj. Do gotującego się sosu przełóż podsmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez chwilę i lekko odparuj zalewę. Usmażoną rybę rozłóż w salaterce
blog.moje-pasje.infooleju. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Odłożyć do warzyw. Do warzyw z mięsem dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym
Cukiernia Pychotkiduże, najlepsze są śliwkowe. Latem na moim parapecie zawsze królują dwa słoje, ogórkowy i pomidorowy, ich zawartość wzbogaca moje letnie menu i wzmacnia odporność. Pomidory zjadam z białym serem na śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu
Słodki KompromisSmak i aromat dojrzewających w słońcu pomidorów zamknięty w słoiczku czyli domowy przecier pomidorowy. Do przygotowania potrzebujemy sporą ilość pomidorów,najlepiej polnych,odrobinę chęci i czasu
Kolorowa kuchnia Elkinatki z pietruszki. SKŁADNIKI (całość - 8 porcji - 250 kcal, 1 porcja - 31 kcal !!!) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 100 g po odsączeniu- 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka oleju z pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione pieczywo - najlepiej oczywiście pełnoziarniste :) PRZYGOTOWANIE Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy z pomidorami, olejem
Moje Kuchenne Rewelacjecałość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;) Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos. Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego
Gotowanie...to proste !wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać
Z miłości do słodkościrybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć ten przepis na blogu
Moje Kuchenne Rewelacjekromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek 2 liście laurowe
potrawyregionalnepowstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta
AZgotuj!smaku i smażymy aż odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem
magiczna kuchnia KasiBlueberry Corner by "jagodzianka" Ulubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty, parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i … Przeczytaj cały artykuł Post Salsa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerkurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę i wrzucić
Panda i jej światMiechunka pomidorowa jest dobrym źródłem witaminy C (dzięki temu poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego). Pochodzi z Meksyku, gdzie używana jest głównie jako baza do sosów i dipów. W Polsce uprawiana raczej rzadko (dostałam od rodziców, szukajcie na lokalnych targach). Miechunka może być jedzona na surowo lub w przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną
Kulinarny karnet Christopheraoliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek. Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami. Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem. Smaczanego
coolinarnastrefa.blogspot.comlubię je robić, bo jak nie zjemy wszystkiego przy grillu, to na drugi dzień mogę wykorzystać do obiadu. W tym roku pokusiłam się jednak o jeszcze jeden nowy sos. Zupełnie inny, bo na bazie warzyw i przygotowywany na ciepło. Pomyślicie pewnie, że skoro tak, to jego zrobienie zajmuje pół dnia, ale nic bardziej mylnego! Ja uporałam się(...)temperaturze 100⁰C, na 12 minut. Gotowy sos przechowujemy w słoiczkach w lodówce, do 3 tygodni. Sposób przygotowania tradycyjny: Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa drobno siekamy (najdrobniej jak potrafimy, chyba że lubimy większe kawałki), przekładamy do rondelka z nieprzywierającym dnem, dodajemy ketchup wymieszany z mąką, przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy razem i gotujemy
Kuchnia w czekoladzieryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym, to idealna propozycja dla wielbicieli warzywnych smaków, lekkich makaronów i szybkich obiadów, przy których nie trzeba długo stać. Spróbujcie. Ja uwielbiam to połączenie. Ten sos wykonywałam już nie raz, ale przyznam szczerze, że w połączeniu z lekkim makaronem ryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki(...)podsmażonej cebuli. Całość chwile podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i około 2-3 łyżki wody, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz i bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia
Słodkie okruszkiryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym, to idealna propozycja dla wielbicieli warzywnych smaków, lekkich makaronów i szybkich obiadów, przy których nie trzeba długo stać. Spróbujcie. Ja uwielbiam to połączenie. Ten sos wykonywałam już nie raz, ale przyznam szczerze, że w połączeniu z lekkim makaronem ryżowym od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy smakował mi najlepiej. Polecam i zapraszam na przepis. Składniki(...)podsmażonej cebuli. Całość chwile podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i około 2-3 łyżki wody, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz i bazylię). Dolewamy jeszcze niedużą ilość wody, aby pozyskać gęsty sos. Gotujemy całość jeszcze z 3-4 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia
Słodkie okruszkisię sezon na cukinię, z którego warto skorzystać. W takim sosie jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie. 400g makaronu szpinakowego 500g mięsa mielonego 2 cebule 4 marchewki 3 średniej wielkości cukinie 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka olej ser żółty do posypania 1. Cebulę(...)patelnię, smażymy do odparowania wody. 3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut. 4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z makaronem, posypujemy startym żółtym serem
Szefowa kuchnikoperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania sok pomidorowy Komosę ryżową wypłucz dokładnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. W garnku zagotuj 2 szkl. wody. Gdy zacznie wrzeć wsyp opłukaną komosę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez(...)oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zblenduj sos. Do komosy i warzyw wlej sos (tuż przed podaniem), dopraw solą i pieprzem i krótko wymieszaj. Sałatkę po rozdzieleniu na porcje posyp rozkruszonym twarogiem solankowym. Sałatka stanowić może pełnowartościowe śniadanie. Podawaj ją ze szklanką soku, najlepiej pomidorowego
Delicious Placepomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora oraz ananasa i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dołożyć passatę pomidorową oraz przyprawy i tabasco. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy mieć warzywa na półchrupko. Podawać z ulubionym pieczywem - ja zawsze wybieram
Grunt to przepis!