sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:558/794)

Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 227

pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek granulowany Ocet ryżowy Sos rybny Sos sojowy Olej sezamowy Kawałek cynamonu Ziarna kolendry Ze spiżarki: Miód Oliwa Olej Pobierz listę

Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie barbecue 178

Składniki: 10 pałeczek z kurczaka   2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek ketchupu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól   Wykonanie:   Wszystkie składniki na sos przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć   włożyć do miski z sosem i wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti z mięsem i cytrynowym mascarpone 153

małe kawałki, posypuję przyprawami i smażę na oleju przez kilka minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę przez ok. 10 minut. Następnie dodaję mascarpone, polewam sokiem z cytryny, dokładnie całość mieszam i duszę na wolnym ogniu jeszcze przez jakiś czas, do miękkości mięsa. Mięso z sosem wykładam na ugotowany makaron spaghetti, posypuję słonecznikiem i żurawiną, Pyszne danie gotowe ;-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem 331

gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki nadziać mięsnym farszem i ciasno ułożyć w garnku. Sok pomidorowy wymieszać z gorącą wodą 1:1 wraz z kostką bulionową, zalać papryki do max ¾ wysokości papryki. Tak przygotowane papryki gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć papryki i zagęścić sos wzbogacając go drobno posiekanym koperkiem

W garach u Gosi
Gulasz z szynki 196

pokrojone w plasterki i mięso, smażyć mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Wlać sok pomidorowy, dodać liście selera, maggi i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania podlewać delikatnie wodą. Czym dłużej gotowane tym smaczniejszy będzie gulasz. Takie danie nie lubi pośpiechu. Doprawić do smaku. Można sos zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i dolanej do gotującego się sosu

Kuchnia Pokoleń
Karp w zalewie octowo-pomidorowej 211

wody. Na patelni z dodadkiem oleju smażymy cebule , następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (połowa tubki) myślę  ze to maly słoiczek  oraz bazylię mieszamy caly czas. Dodajemy zalewę octowa, Oczywiscie nie wszytko! Po malu dodajemy ciagle mieszajac  bo od nas zalezy konsystencja o smak sosu . Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie

Viola cooks with passion
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 232

oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien troszkę zgęstnieć dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli

Kulinarnie z Polką na Kresach
Potrawka z indyka z brukselką 215

Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Dodajemy do indyka i dusimy z dodatkiem koncentratu pomidorowego przez ok 5-10 minut. Śmietanę mieszamy z sola i pieprzem w miseczce i powoli dodajemy ją do mięsa. Delikatnie mieszamy. Bazylie myjemy i drobno siekamy, łącząc przy podaniu z sosem. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselkę myjemy, usuwamy zewnętrzne (te odstające), odcinamy

ChilliJemy
Kurczak po andaluzyjsku 269

minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Przegrzebki z pomidorową salsą Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... .yuzo_related_post img{width:170px !important; height

Pociąg Do Kuchni
Gicz cielęca 195

brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem

R'n'G Kitchen
Kurczak po hawajsku 304

daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. 7 udek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka Pieprz młotkowany z kolendrą Cząber Zioła prowansalskie Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 0,5 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
Pomidorowe szaleństwo słoikowe! (3 warianty) 193

chwilą zmiksowaliśmy. Dokładnie zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem. WARIANT II - we własnym sosie 2 Postępujemy tak samo, jak wyżej, z tym, że do słoików wkładamy pomidory pokrojone w cząstki. Te zalewamy gorącym sokiem, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. WARIANT 3 - domowy sok pomidorowy Całość pomidorów pozbawiamy zielonej części, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Posypujemy delikatnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pomidorowy gulasz wieprzowy 253

pomidorowo z ziołami jest ulubionym gulaszem mojej córeczki. To mięciutkie mięso w sosie, które idealnie komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia.  Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rozgrzewający krem pomidorowy z pieczoną papryką a'la Gordon Ramsay 287

danie na naszą zimową porę roku, podbija kubki smakowe i nadaje się również jako sos do klusek, makaronów, kasz i ryżu, dodam, że jest to danie fit, więc dla wszystkich fit-maniaków wręcz wskazane:) Składniki: 6 pomidorów 1 duża papryka lub 2 średnie koncentrat pomidorowy Kotlin (80 gr) puszka pomidorów krojonych bez skórki Rolnik ząbek czosnku suszona papryczka chilli (opcjonalnie

Pause Gotowanie!
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 248

makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka

Smakowy Raj
Spaghetti bolognese 253

boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto

Luźna Kuchnia
Pasta z bakłażana i pomidorów 169

najbardziej mi smakują na kanapkach bezmięsne pasty… Dlatego jak zobaczyłam ten kawior bakłażanowo-pomidorowy na blogu beawkuchni.com to bardzo przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii

UgotujmyTo.pl
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym 255

cebula 2 ząbki czosnku Oliwa Pomidory z puszki 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Szczypiorek Bazylia Makaron około 400g   Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj tuńczyka, pomidory z puszki, koncentrat i gotuj około 15 minut, aby sos  stał się gęsty. Przypraw solą i pieprzem. Makaron (mogą być świderki) gotujemy al dente

Smakowity Blog Kulinarny
Mintaj z pikantną gruszką 214

bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby).  Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym.  Rybę wyjąć z marynaty i ponownie   osuszyć. Posolić. Posypać papryką . Oprószyć mąką

Buniabaje w kuchni
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 546

razu w sosie i nie, na szczęście, nie jest na końcu rozgotowany, a pyszny i aromatyczny. Przepis bazowy zawiera szpinak i ser, choć spokojnie możecie dodać do tego przepisu inne składniki, na które macie ochotę i zużyć resztki. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany(...)sznycli cielęcych wykorzystujemy piersi z kurczaka, które owijamy plasterkami szynki parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać szynkę szwarcwaldzką. ➤Kliknij - Przepis na saltimboccę z kurczaka Środa

Chilli Czosnek i Oliwa
Węgierskie kuleczki w sosie słodko-kwaśnym. 182

Pyszne, aromatyczne, kuleczki w sosie słodko-kwaśnym według przepisu Siostry Marii. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3  łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej papryki(...)ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka przelać bulion, przecier, wrzucać partiami kuleczki lub wszystkie na raz jeśli się zmieszczą.  Gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem, kaszą, lub ziemniakami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
PIZZA PODWÓJNIE SEROWA Z KURCZAKIEM I KABANOSAMI 822

kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy :używam takiego ze słoików 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach(...)podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam

Z Majeczką w kuchni
Spaghetti pomidorowe z pietruszką i żurawiną 177

Kolejny obiad makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu. Do tego dodatki: tarty ser i natka pietruszki. Jakby to powiedziała moja

Zasmakuj Kuchni
Pałki po cygańsku 378

przepis na pyszne pałki z kurczaka w sosie. Kurczaka w ten sposób robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że zrobił wrażenie na moich domownikach i na mnie. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało. Polecam! Pałki po cygańsku Składniki: 10 nóżek z kurczaka, 2 cebule, 1/4 szklanki ketchupu, 190 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki octu, 2 łyżki(...)obsmażamy cebulę a następnie dodajemy śliwki. Całość smażymy 3 minuty a następnie dodajemy ketchup, koncentrat, cukier, ocet, powidła śliwkowe i wodę i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Udka zalewamy sosem i naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni i pozostawiamy kurczaka na 1,5 godziny. Smacznego

paapilotkaa
Gulasz z indyka 208

Kolejne mięsno/warzywne cudo! Soczyste, miękkie mięsko, warzywa - czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI (do mięsa)  400g mięsa z uda indyka  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka słodkiej papryki  1 łyżka czosnku granulowanego  1 łyżeczka oliwy  Szczypta soli i pieprzu  SKŁADNIKI dalej 2 marchewki  1 pietruszka 1 papryka czerwona  1 duża cebula(...)kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżka natki pietruszki  1 łyżka jogurtu greckiego  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso kroimy w niedużą kostkę, marynujemy w przyprawach i odstawiamy na pół h. Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy kostkę, liście i ziele - gotujemy. W tym czasie kroimy warzywa w kosteczkę. Do wywaru wrzucamy pokrojoną marchewkę

Mamuśka wraca do formy
Zupa pomidorowa z soczewicą 176

Zupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli(...)inne zupy zapraszam tutaj . Polecam również inny przepis na “ Zupę z czerwonej soczewicy ” oraz “ Rozgrzewającą zupę z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a “. The post Zupa pomidorowa z soczewicą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Paprykarz domowy 318

pomidorowy 160 ml -przecier pomidorowy 500 ml -olej z pestek winogron PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny 1,5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1,5 g/kg -cukier 2 g/kg -liść laurowy mielony 2 g do całości -ziele angielskie mielone 2 g do całości -koperek suszony 2 g do całości -chilli nitki 3 g do całości -sos sojowy 30 ml -papryka(...)pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 5-10 minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić. Masę warzywną połączyć z makrelą i ryżem. Dodać wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać widelcem. Gdyby cała masa była

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klopsiki Oleksego 166

Klopsiki Oleksego Pyszne małe kotleciki w sosie z naszymi ulubionymi warzywami. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki ·          Duża cebula ·        ½ kg pieczarek ·        Pieprz ·        Sól ·        Olej(...)czerwone ·        6 ogórków konserwowych ·        1 puszka fasolki czerwonej ·        200 ml koncentratu pomidorowego ·        2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. 2.    Połowę cebuli

Kulinarna Chwila
Wytrawny placek twarogowy – ponad 40g białka w 1 porcji 119

danie bardzo sycące, sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Pyszny! Składniki na 2 porcje (foremka 23x15cm): ser twarogowy półtłusty, 250g, 4 łyżki płatków owsianych, 1 jajko, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 100g sera mozzarella, 6 zielonych oliwek, mała czerwona papryka, 1/2 białej cebulki, szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano. Sposób przygotowania Najpierw ser twarogowy rozgnieć widelcem i wymieszaj go z jajkiem(...)kostkę. Po 10 minutach wyłóż podpieczony spód i posmaruj wierzch koncentratem pomidorowym. Następnie nałóż także warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Ten pyszny, twarogowy placuszek smakuje wyśmienicie z sosem z awokado. Przepis znajdziecie tutaj . WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu): 488kcal Białko

Natka Pietruszki
Piątek: Strgonoff z boczniaków z makaronem żytnim 174

około 5 minut). Krok 2 Radyklanie zmniejsz temperaturę, dodaj łyżkę musztardy dijon, przecieru pomidorowego, łyżeczkę słodkiej papryki i posiekane w paski suszone pomidorki. Rozmieszaj całość i smaż chwilę. Kiedy składniki nieco przestygną ostrożnie dodaj jogurt grecki i rozmieszaj w nim grzyby. Podnieś temperaturę i podgrzewaj sos na wolnym ogniu przez kilka minut aż stanie się kremowy i wchłonie wszystkie smaki

Niedzielny kucharz
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym 233

Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. Zachęcam do przygotowania!  Składniki na porcję dla 6 osób: około 1 kg miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść

Ugotować
SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 279

mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam!    Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Rolady z mięsa mielonego - wołowego. 1001

podsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego doprawiamy ulubionymi ziołami (u mnie bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około 30 minut (w między czasie obracamy rolady). W razie potrzeby zagęścić sos mąką. Podajemy z kluskami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Potrawka z cukinią, pomidorem i tuńczykiem 246

porcję: 50g makaronu - ważony "suchy", przed gotowaniem 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - wraz z wodą z puszki 1/2 średniej cebuli 1 średni pomidor - u mnie malinowy 1/2 małej młodej cukinii - zużyłam kawałek ok 10cm długości 1/2 średniej zielonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - płaskie 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

Grunt to przepis!
Pulpety w sosie pomidorowym 192

ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać

Wołowina od rekina
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 158

masło i całość mieszamy tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawiamy owocem pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały  bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego

Życie zamknięte w smaku
Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto 191

zbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia

Corner With Recipes
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 210

przygotowaną cukinię  używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, poszatkować, posolić

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki poznańskie 193

czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką

Kuchenne aromaty
Indycze Pulpeciki w sosie pomidorowym 139

minut. W osobnej misce umieszczamy zawartość puszek z pomidorami, koncentrat pomidorowy, posiekana cebulę i natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek.  Do szklanki nalewamy wywar w którym gotowaliśmy pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość szklanki przelewamy do miski z sosem.  Z pulpetów odlewamy wywar i zalewamy je sosem

ClauditteMissCooking
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 269

mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona i zielona papryka,  1/2 pora,  cebula,  2 ząbki czosnku,  jajko,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  2 łyżki pikantnego ketchupu,  sól, pieprz,  ostra papryka

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania