smarujemy pastą paprykową. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy salami, dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojone papryczki jalapeno i jeszcze raz delikatnie posypujemy serem. Zapiekanki pieczemy na duże blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie robić się chrupiące. Smacznego! Zobacz również jak zrobić klasyczny sos pomidorowy , który
ale Pyszniesera, tego sosu już nie solę. DIP CZOSNKOWO - OGÓRKOWY: 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu posiekany koperek kilka listków mięty pieprz ziołowy sól Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na oczkach, czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, majonez, drobno posiekane listki mięty i posiekany koperek. Doprawić do smaku. DIP POMIDOROWO-PAPRYKOWY: 1 mięsisty pomidor
Walijskie Pichceniesłodki paprykowy smak to jest właśnie to, co lubię w potrawach :) Danie kuchni węgierskiej, w oryginalnym przepisie nosiło nazwę Paprykarza z kurczakiem, ale że troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniłam też nazwę ;) Przepis pochodzi z bloga Lubię... Polecam! :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 50 dkg wołowiny 20 dkg boczku wędzonego 0,5 litra piwa 2 cebule 2 marchewki zioła prowansalskie 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2-3
czarrna od kuchniPuree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny
Tradycyjna Kuchniatrochę sceptyczna tym bardziej ,że nie można jej w całości spróbować zanim poda się ją na stół.Ale wiecie co? Była rewelacyjna,świetne połączenie smaków,do tego chrupiące nachosy ,sos chociaż jest tylko na górze to idealnie mieszał się z całością- Gorąco polecam bo nie dość ,ze świetnie prezentuje się na stole to jeszcze jest pyszna Składniki: 300g mięsa mielonego(...)żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (Ja dałam pikantne paprykowe i takie polecam) 1 duży ząbek czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażyć na oleju doprawić oregano,bazylią ,chilli ,czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem i przecierem pomidorowym,wystudzić. Pieczarki pokroić
Swojskie jedzonkomieso nabralo charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam!Skladniki :okolo1,5 kg 3 waskie czerwone paprykigarsc swiezego szpinakusol,pieprzslodka czerwona papryka w proszkuolejsuszone oreganowarzywa:marchewka kawalek pora,selera i pietruszki2 liscie laurowe1 szklanka (200 ml) wrzatku kilka ziarenek ziela angielskiego300 g malych pieczareksmietana do sosu Wykonanie:papryki umyc,przekroic i usunac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spróbować :)Składniki:cannelloni,pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki),3 łyżki oleju,150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego > KLIK<),150 ml salsy pomidorowo - paprykowej,400 g mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało mi się go kupić),3 łyżki masła,4 ząbki czosnku(...)muszkatołową. Odstawić do przestudzenia.Połowę cannelloni napełnić mięsem, a połowę szpinakiem (Nie gotować wcześniej cannelloni. Muszą być surowe.) Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu beszamelowego. Na nim układać naprzemiennie cannelloni zielone (szpinakowe) i czerwone (z mięsem). Między rzędami pozostawić niewielkie przerwy, które wypełnić (również naprzemiennie) resztą mięsa i szpinaku
Codzienna kuchnia niecodziennaklik ) postanowiłam spróbować ketchupu z papryki. Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs. * Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka(...)zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto. Składniki na 6 małych słoiczków: 1 kg czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 200 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamakaronów oraz dań warzywnych. Pięknie komponuje się nie tylko z pomidorem (np. w sławnej sałatce Caprese), ale również z cukinią, bakłażanem, szpinakiem oraz papryką. Ja dodałam ją do kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała truflą, która uwydatnia ich leśny smak. Pomyślcie o grzybowej zupie, risotto czy gulaszu z dodatkiem(...)oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne zupy krem - 3 przepisy Zupa krem
Chilli Czosnek i OliwaSchab faszerowany mięsem mielonym o paprykowym smaku. Całość otulona wędzonym boczkiem, który dodaje aromat i zachowuje soczystość schabu. Pieczony jest w niskiej temperaturze, co sprawia, że wszystkie soki pozostają w środku mięsa. 2 kg schabu w kawałku ok 300 g wędzonego boczku najlepiej w plasterkach goździki całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki(...)mała cebula 1 jajko 4 łyżki sosu z pieczonej papryki ajvar 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków owsianych sól pieprz kolorowy papryka słodka mielona Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso. Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem. Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem
https:KKuchniaMniamteż jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór tej restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie nadziane farszem z kurek i orzechów - myślę, że to udane połączenie. Sos był mocno zredukowany i wyrazisty co przełamało leśno-orzechowy smak farszu jak i samego królika. Puree z groszku było smaczne - wydaje mi się, że można byłoby tu tylko popracować(...)albo zaserwować to warzywo w formie tłuczonej/gniecionej jak to Brytyjczycy mają w zwyczaju przy fish & chips. Deser - zielone jabłka z wasabi, lody z maślanką z chutney paprykowym Pomimo wasabi deser nie był w ogóle "ostry/mocny" - delikatnie podbijał smak jabłek. Lody z maślanką są czymś nowym w lubelskiej gastronomii. W ogóle nie czuć było tego mlecznego posmaku. Punktem
Right Behind The Kitchenwszelkie imprezy, jak i na kolację. Prosta i szybka do zrobienia, bez żadnych udziwnień a zarazem inaczej niż zazwyczaj. Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 2 pomidory (użyłam paprykowych) 1 pojedyncza pierś z kurczaka opakowanie sera typu feta 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka posiekanego koperku\ 2 ząbki czosnku garść migdałów Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pomidory(...)kroimy w kostkę, Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Ser feta kroimy w kostkę. płatki migdałów podprażamy na suchej patelni. Przygotowujemy sos - mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. W szklanej salaterce (oczywiście nie jest to konieczne, ale tak sałatka najlepiej się prezentuje) układamy kolejno połowę brokułów, pomidory, kukurydzę, kurczaka, znów
Cynamonowe szczęścierozgrzać, zgodnie z instrukcją. Golonki indycze umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez(...)całkowicie miękkie. 10 - 15 minut przed podaniem dodać groszek (ja swój wcześniej rozmroziłam - nie jest to konieczne, można przedłużyć czas gotowania groszku o ile będzie to konieczne). Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością sosu z ryżem lub bagietką. Posypać kolendrą. Smacznego
Stare Garyczęściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka z pieczarkamiSałatka jarzynowaSałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka z szynką Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynkąSałatka(...)kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka żółtaSałatka z kurczakiem i selerem Przekąski:Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowymChrupiące kąski kurczaka Roladki
Kuchnia domowa Anikurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana z mąką! :) Już w trakcie gotowania paprykarza miałam spore obawy o mój żołądek, nieprzyzwyczajony nawet(...)warte jest złamania własnych reguł gotowania (nie smażę na smalcu, a śmietanę z mąką zagotowałam ostatni raz 22 lata temu :)!). Paprykarz wyszedł przepyszny, smaki wspaniale się przeniknęły, dominował oczywiście paprykowy. Zjedliśmy baaardzo dużo, nie można się było oderwać od talerza, uwierzcie mi, że ten paprykarz uzależnia. Niestety, skłamałabym, gdybym napisałam, że wszystko było idealnie. Nasze żołądki wyraźnie odczuwały potrawę jeszcze
Kuchnia Prezydentowej