sos paprykowy - 886 przepisów (strona:40/60)

Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad 256

przegląd i znalazłam ciasto francuskie i mięso mielone. Hmmm. co by tu zrobić. Pierwsza myśl to zrobić coś zawijanego z ciasta na słodko, na deser, a z mięsa jakiś sos. Ale wtedy przypomniałam sobie o kiszonej kapuście, którą od kilka lat robimy wspólnie z Berniką z bloga mojkulinarnypamietnik . I tak powstało to danie, szybko, sprawnie i przedewszystkim bardzo smacznie. Ponieważ(...)zawijane z kiszoną kapustą 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dkg kiszonej kapusty 30 dkg mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól 2 łyżki oleju ew. pasta paprykowa ( można zastąpić chili ) 1 jajko + 1 łyżeczka mleka czarnuszka   Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek również obrałam i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak w chipsach 329

Inny sposób na podanie kurczaka w formie nuggetsów. Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 150-200g chipsów paprykowych duży jogurt grecki (ok. 340ml) 5 ząbków czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Do jogurtu przeciskamy przez praskę obrany czosnek. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas. Filety oczyszczamy z błonek i kroimy(...)nieduże kawałki, bądź paski. Chipsy drobno rozkruszamy (można przemielić na przykład w blenderze, ale wystarczy dokładnie pognieść). Kawałki kurczaka moczymy dokładnie w przygotowanym sosie czosnkowym i obtaczamy w chipsach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż panierka nabierze ładnego, rumianego koloru

Gotuj z Rumcajsem
PAPRYKOWY KURCZAK Z WARZYWAMI 388

I kolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni!Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad.Gwarantuję , że

Ostra na Słodko
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 206

Paweł nie otrzyma wszystkich stosownych papierów niezbędnych do mojego wyjazdu do Arabii Saudyjskiej,   Mel i Stasio będą zwiedzać Polskę. Dziś udały się w swoją pierwszą podróż do "Paprykowego Świata" gdyż na obiad zaplanowałam pikantną faszerowaną paprykę :) Składniki  4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)   1 mała papryczka chili drobno posiekana(...)indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier i sos sojowy do smaku ewentualnie 4 plasterki kie łbasy chorizio Przygotowanie  Odciać ogonki papryki i wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Penne z paprykowymi klopsikami i suszonymi pomidorami 213

Kilka tygodni temu została mi niewielka ilość mięsa mielonego, ale za mało na kotlety czy sos bolognese, a w słoiku ostatnie połówki suszonych pomidorów - jeszcze tych kupionych, bo już zrobiłam własne! Miałam za to sporą ilość penne, kupionego w promocji.  I tak po chwili namysłu powstał w Monachium (za sprawą Polki!) naprawdę świetny (jak się okazało) i zupełnie włoski(...)tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie łyżki słodkiej papryki w proszku) 1 łyżka ajvaru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki płatków chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz, sól

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z papryką i kurczakiem... 187

pies niejako pasterski, czyli zabiegajac drogę zbł ą kanym owieczkom, a potem zostało sprz ą tanie. W domu byliśmy w okolicy 18.00... Na obiad dostał się nam  sos z klopsikami  i kasza kus-kus... A dzięki zamrażarce wszystko gotowe w 20 minut...   Składniki: (spokojnie na 3 dzieci i 1 dorosła osobę + pozostały kurczak, który znakomicie znosi mrożenie(...)oleju 2 czubate łyżki słodkiej papryki sól i pieprz, do smaku  dodatkowo: rękawy do pieczenia w piekarniku, prawdopodobnie dwa makaron 300g makaronu farfalle 2 duże, czerwone papryki 1 paprykowa pierś z kurczaka 2 łyżki oleju lub oliwy + około 1 łyżki oliwy do pokropienia gotowego dania 2-3 łyżki drobniutko startego Parmezanu, lub więcej, do smaku Najpierw kurczak : oczyść mięso

Lejdi of the house
Papryka nadziewana mięsem i kaszą jęczmienna 189

Wspaniałe danie na ciepło, propozycja na obiad, kolację, sezon paprykowy trwa więc warto się pokusić o jej przyrządzenie w tej wersji, posypana jeszcze żółtym serem z wierzchu pięknie się zapiecze, jak zresztą widać na załączonym foto, ale by posmakować, nie pozostaje nic innego tylko przyrządzić! Składniki: 10 sztuk papryki białej 1/2 kg mięsa mielonego 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej(...)marchewka 1 pęczek szczypioru 1 pęczek pietruszki kilka liści selera 2 łyżki masła 1 łyżkę przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu paprykowo -pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 3/4 litra bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę szczypiorek oraz liście selera posiekać drobniutko

kgwjanczewo
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 225

Bardzo lubię zupę pomidorowo-paprykową, to taka ostrzejsza wersja pomidorówki z posmakiem papryki. Można zmiksować zawartość zupki, jeśli ktoś lubi formę zupa-krem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak(...)Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik  soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę  paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy

Walijskie Pichcenie
Domowy sos barbecue 237

się, co podać na stół, co przygotować...  Nieodłącznym elementem takich spotkań są przekąski, a jak przekąski, to i sosy do nich :) I już wiecie, skąd ten wstęp... Bo sos barbecue jest jednym z tych bardziej pożądanych i rozchwytywanych, zwłaszcza przez męskie towarzystwo.  Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko kilku składników. Zazwyczaj są one w domu, no może(...)pomidorów 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej soli 2 łyżki cukru 2 suszone śliwki 2 słoiczki przecieru pomidorowego (ok 220g każdy) 2 łyżki przecieru paprykowego 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy do misy z załączonym nożem

Kuchnia w czekoladzie
Quesadilla z kurczakiem i papryką 190

serem.   (2 spore porcje) 4 placki tortilla 180-200g pieczonej piersi z kurczaka 200g żółtego sera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 małej cebuli Dodatkowo: dip paprykowy (przepis: tu )   Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, paprykę drobniej, cebulę posiekać, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortillę położyć na zimnej patelni, posypać serem, ułożyć mięso(...)przykryć drugim plackiem. Podgrzewać - aż tortilla lekko się zarumieni, a ser roztopi. Po tym czasie quesadillę przewrócić na drugą stronę i zapiec na chrupko. Podawać z dipem lub dowolnym sosem

Di gotuje
Fajita z czarną fasolą i grzybami. 181

łyżka brązowego cukru  1/2 avocado 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki 1 dymka sok z 1 limonki 1 łyżka cukru pudru sól Wykonanie: W rondelku wymieszać przecier, pastę paprykową, brązowy cukier i szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (około 15 minut). Avocado obrać i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z posiekaną natką, również posiekaną dymką, sokiem z limonki(...)paski boczniaki, szczyptę soli i smażyć około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę. Tortille podgrzać i układać na nich (na środku) warstwami: sos, roszponkę, boczniaki z fasolką, salsę z avocado. Zwinąć i podawać

zadanie-gotowanie
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 317

przykryciem do miękkości papryki . Zamieszaj sprawdz czy ma konsystencję farszu, wyłącz gaz i przełóż do miseczki. Następnie włóż „łódeczki” z papryki oraz cukini do naczynia do zapiekania. Cukinię faszeruj nadzieniem paprykowym, natomiast paprykę nadzieniem cukiniowym. Pokrop delikatnie oliwą z oliwek. Posyp przyprawą – suszone pomidory +czosnek niedziwedzi, ale to nie jest warunek.  Zacznij zapiekać, nie zapomnij troszkę podlać wodą , która rozmiękczy(...)ładnie upieczone. Następnie nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok.  i do tego samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka i cukinia, wsyp ziemniaki, obtocz olejem, sosem , który wytworzył się podczas zapiekania warzyw. Posyp dodatkowo oregano. Troszeczkę zapiekaj. Wyłóż na talerz tak papryke cukinie jak ziemniaki, podawaj posypane ziarnami prażonymi Ziarenkowo. Smakuje bardzo jak jest ciepłe

Z Kuchni Do Kuchni
Węgierska zupa rybna 191

małym ogniu. Po dziesięciu minutach dodać ikrę rybną i kontynuować gotowanie przez kolejnych 5 minut. Zupę podawać z ugotowanym makaronem. Węgierska zupa rybna Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując paprykową zupę rybną. Węgierska zupa rybna Do wywaru rybnego użyłam ogonów rybnych (ogony z karpia), które miały bardzo dużo mięsa. Ogony rybne zastąpić możecie dowolną selekcją małych ryb. Gotowy wywar(...)ości w wywarze. Sięgnełam po filety z karpia. Dzwoniki z karpia mają więcej ości dlatego z nich zrezygnowałam. Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę w sosie musztardowym . The post Węgierska zupa rybna appeared first on MeCooks

mecooks
Spaghetti Łukasza (ostre!!!) 148

opakowanie makaronu spaghetti czerwona cebula duża biała cebula 4 ząbki czosnku mięso wieprzowo - wołowe 400 g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki pasty węgierskiej ostrej paprykowej Rolnik (rewelacja! pali..) ser Gouda około 100 g bazylia oregano pieprz sól (około 2 łyżek) świeża bazylia (ilość wedle uznania) Podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w piórka i drobno posiekaną cebulę(...)Wymieszać przyprawione mięso z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, pastę. Pasta jest rewelacyjnie ostra, z kawałkami papryczek. Przy tak małej ilości jak dwie łyżeczki sos był naprawdę ostry, a można dodać jeszcze więcej. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ponownie jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać porwanych świeżych listków bazylii i wymieszać. Ugotowany w osolonej

Karola gotuje
Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką z serii: kuchnia Lidla:) 558

salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką Składniki: małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt. pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka mała czerwona cebula: 1 szt. salami : 100 g (ja użyłam paprykowego o wyrazistym smaku i ładnej barwie) pomidory w zalewie : 0,5 słoiczka mieszanka sałat : 1 opakowanie listki bazylii: 1 garść oliwa: 4 łyżki ocet balsamiczny: 1 łyżka miód(...)kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół. W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię. Na wierzchu rozkładamy plastry salami. Polewamy sałatkę sosem sporządzonym z dokładnie wymieszanej oliwy, octu balsamico, miodu, soli i pieprzu. Uwaga ode mnie: do przygotowania sosu, zamiast proponowanych składników,  możemy użyć zalewy z suszonych pomidorów i garstki suszonych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała