sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:109/154)

Puder z kani i borowików 173

Jeśli już macie pełne słoiki marynowanych i suszonych, zamrażarki wypchane grzybami i nie macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawa

Moje Kuchenne Rewelacje
Chrupiace, panierowane kotleciki z boczniakow 141

mięsa czy może jakieś inne. Naturalnie odparły, że z mięsa...  Przygotowałam więc dwie wersje i co się okazało? Grzybowe zniknęły, schabowe zostały!!! Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków 250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 2 łyżki wody po 1 łyżce mąki i startego sera typu Bursztyn 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsy w sosie pieczarkowym 142

jutro, ponieważ dziś publikuję pierwszy raz robione przeze mnie klopsy. Rozpływały się w ustach! Składniki na klopsy w sosie pieczarkowym (3 porcje): mięso mielone wieprzowe około 500 g pieczarki około 500 g jajko 2 cebule sól pieprz kostka grzybowa śmietana 30% łyżka mąki 3 łyżki bułki tartej Cebulę pokroić w małą kostkę, a pieczarki w paski i podsmażyć na maśle

Karola gotuje
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 197

zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa

Karo in the Kitchen
Zupa kurkowa ze śmietaną 208

latem, a nie jesienią, o której jeszcze nie chcę myśleć. Zupa kurkowa jest chyba jedną z lepszych zup grzybowych. A z dodatkiem koperku i śmietany zamienia się w prawdziwy raj dla podniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny  sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory pęczek koperku włoszczyzna

W SMAK
Schabowy w grzybowej panierce 189

Mięso rozbijamy na kotlety, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w jajku, a potem w grzybowej panierce i smażymy na rumiano. Kotlety proponuje podać z ziemniakami i sałatką z ogórka, sałaty, pomidora i kukurydzy z sosem vinaigrette. Gotowe! :)   Rozliczenie: 4 kotlety (ok 400g)- około 6zł jajko- 0,50zł grzyby- około 5zł reszta składników- około 2zł ziemniaki

Czerwona Porzeczka
Gotowanie gołąbków 50

liścia i starannie zawijaj gołąbka, zaczynając od dolnej części liścia. Układanie w Garnku: Układaj gołąbki w garnku, zaczynając od dołu, aby zapobiec rozwiązaniu się podczas gotowania. Zalewanie Sosem Pomidorowym: Zalej gołąbki sosem pomidorowym, który nada daniu smaku i aromatu. Gotowanie Gołąbków Odpowiednie gotowanie gołąbków to decydujący etap, który wpływa na miękkość i smak dania. Czas Gotowania: Gotuj gołąbki na małym(...)laurowy i ziela angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Gołąbki z Farszem Grzybowym: Składniki: Kapustne liście 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula, drobno posiekana 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 2 łyżki masła Sól, pieprz, majeranek do smaku Sos pomidorowy Przygotowanie: Przygotuj kapustne liście. Podsmaż cebulę na maśle, dodaj pieczarki i smaż do odparowania nadmiaru wody

Podstawy Gotowania
Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym 169

razem coś dla wielbicieli grzybów – i to nie tylko pieczarek , ponieważ niezwykłego aromatu dodaje tutaj odrobina grzybów suszonych.Ulubiony sos śmietanowy z dodatkiem chrupiącej marchewki to tylko Kropka nad I!  Składniki :Kotlety:- pieczarki – ok. 250 g– grzyby suszone – 50 g– duża bułka pszenna – 1 szt– śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki– jajko gotowane(...)mieszamy z pokrojonym jajkiem. Dodajemy żółtka oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do grzybowej masy. Dosypujemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej i wyrabiamy. Formujemy niewielkie kotleciki o obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.      Sos śmietanowy :Na patelni rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem

Ostra na Słodko
Polędwiczka wieprzowa nadziewana grzybami 101

grzybów 1 mała cebula opakowanie szynki dojrzewającej, w plastrach sól i pieprz do smaku łyżka masła łyżka oleju około 150ml śmietanki kremówki – opcjonalnie   Zaczynamy od przygotowania farszu grzybowego – pieczarki oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na patelnie rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i szklimy, od czasu do czasu mieszając, jakieś(...)zrobić sos – opiszę to niżej. Jeśli nie chcemy mieć zbędnego farszu ani sosu, możemy dodać o 50g mniej pieczarek.   Zanim nafaszerujemy mięso, na desce rozkładamy na zakładkę plasterki szynki, na wielkość naszego mięsa. Na szynkę układamy polędwicę, a na niej rozsmarowujemy równomiernie farsz grzybowy, zostawiając około centymetra wolnego na jednym dłuższym brzegu, ten brzeg będziemy zawijać do dołu

Smaczna Strona
z młodych ziemniaków chrupiące placki z sosem pieczarkowym... 811

ząbki czosnku 3 sztuki, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS PIECZARKOWY: olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 4 łyżki, koperek 1 pęczek ziemniaki w robocie zetrzeć(...)cebulę posypaną cukrem, dodać pokrojone pieczarki i smażyć z 3 minuty, wlać wodę, dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać posiekany pęczek koperku, wymieszać placki są bardzo chrupiące, aromatyczne i z sosem smakują wybornie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kiedy skończy się ten styczeń… 85

danie, które wystarczy na kilka dni. Poza tym mięsny obiad jest pożywny i odżywczy. Obok mięsa można dodać do sosu, soczewicę, fasolę i warzywa. Jeśli bardzo lubicie wszelkie fasole i soczewice w ogóle możecie pominąć mięso. Nuggets z kurczaka Gulasz grzybowy z soczewicą Gulasz z kurczaka U mnie w domu jednak bardzo lubimy mięso. W styczniu gotuję najczęściej dania

codojedzenia
Kurczak faszerowany grzybami 281

Kurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników i mamy coś innego niż zwykle. Smak sosu i nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć

Poezja smaku
Pieczarkowa zupa-krem z grzankami 115

ryżu 1 duża marchewka 50 g ziołowego serka topionego (1/2 podłużnego opakowania) 1,5 l wody 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 kostka bulion grzybowy 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka pieprzu (płaska) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 mały pęczek natki pietruszki szczypta przyprawy curry 100 g śmietany 30% (1/2 małego(...)jakiś czas mieszając). Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy tworząc sos pieczarkowy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.  Do garnka wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym. Wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości (około 10 minut). Dodajemy pieczarki z patelni i ugotowany ryż

Kolorowy Przepisownik
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 205

tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą(...)olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone

Codziennik Kuchenny
Sos kurkowy na maśle 141

przygotowaniem potraw już trochę mniej mnie interesuje.  Z roku na rok robiły się coraz większe zapasy grzybowe więc postanowiłam temu zapobiegać :) i bardzo często już drugi sezon oddaje znajomym grzyby.  Wybierałam sobie trochę kurek i zrobiłam mój ulubiony sos na słodkiej śmietanie. Składniki: - 1 średni durszlak kurek, ok. 35-40 dag - 3 łyżki masła - 250 ml słodkiej śmietanki

Apetyczna babeczka
Lasagne z sosem mięsno-grzybowym (Lasagne bianche con funghi e carne) 130

parmezanu Ragù mi ę sno-grzybowe 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego  500 g grzyb ó w  1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 2  ł yżeczki zi ó ł  prowansalskich s ó l, pieprz  oliwa z oliwek Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła(...)latte 50 g di burro 50 g di farina 00 noce moscata sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con  Amica Natura PRZYGOTOWANIE Ragù mięsno-grzybowe Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy  pokrojon ą  w drobn ą  kostk ę  cebulę, marchew, seler oraz  wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku

La grande e la piccola cuoca
Pomysł na obiad bez mięsa – 20+ PRZEPISÓW 48

Makaron konjac w sosie curry To zdecydowanie FIT danie! Makaron konjac z pieczarkami i tofu ma mało kalorii, ale jest to sycąca propozycja. Przepis na makaron konjac w sosie curry ZERO | GYMBEAM 3. Cebula faszerowana z pieczarkami Ciekawa propozycja na obiad bez mięsa. Cebula faszerowana ryżem z dodatkiem pieczarek, a całość podana z sosem pieczarkowym. Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami(...)pyszną całość. Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami – prosty przepis 6. Grzybowe risotto Przepis na risotto z suszonymi grzybami. Kremowe, wyraziste i pożywne. Zobacz przepis na ten obiad bez mięsa: RISOTTO Z GRZYBAMI – przepis na risotto z suszonymi borowikami 7. Placki z gotowanych ziemniaków z sosem To sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały od obiadu z poprzedniego dnia

Via Gusto
Kluski śląskie z sosem grzybowym 124

Czy da się przygotować obiad, który jest jednocześnie bez glutenu, bez laktozy i bez mięsa? Ależ oczywiście! Dziś jeden z przykładów, którego podstawą stały się pierwsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Klopsy w sosie pieczarkowym 216

szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody; 600 ml bulionu (u mnie 600 ml wrzątku + 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym); 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 3 ziarna pieprzu; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz(...)dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę do sosu obrać, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki i podsmażyć. Do szerokiego rondla

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania