Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego sera ( pod warunkiem że nie będzie to
Stare GaryMiałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast
Magiczne Życie MartyJak już kiedyś pisałam nie lubiłam awokado ale teraz bardzo mi smakuje i często robię z nim sałatki. Jednak nigdy nie robiłam znanego sosu guacamole więc
Monia miesza i gotujewrześniu się ruszyło. Niestety znów deszczu dość dawno nie było a i noce są coraz chłodniejsze, więc raczej sezon grzybowy choć późny będzie zmierzał ku końcowi. Ale trochę grzybów nasuszyłam, zamroziłam blanszowane więc dodatkowo zrobiłam dziś pyszny sos do makaronu. Danie proste a jakie smaczne a co najważniejsze to z ulubionym makaronem mojego męża, bo straszny z Niego makaroniarz. Rozwiń
Ewa w kuchniktóry występował w recepturze Davida i Luise, dlatego poszukując czegoś, co może go zastąpić, dodałam do gulaszu nośniki smaku umami - sos sojowy oraz suszone grzyby wraz z wodą z ich moczenia. Moje buraki po burgundzku mają zatem bogaty, winno - grzybowy smak. I jak myślicie, co Julia Child powiedziałaby na to danie? ;) Buraki po burgundzku Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki(...)możecie zamienić na 3 pietruszki lub kawałek selera korzeniowego) 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 400 g zielonej soczewicy szczypta soli do gotowania soczewicy 2 łyżki oliwy 8 dużych pieczarek, pokrojonych na plastry Przygotowanie: W brytfannie (lub garnku z grubym dnem
Chilli Czosnek i Oliwapizzy włoskiej! PRZEPISY NA DANIA Z PIECZARKAMI Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Przepis na makaron konjac w sosie curry ZERO | GYMBEAM Niskokaloryczne danie z makaronem konjac! Zobacz przepis na makaron zero w sosie curry z pieczarkami i tofu. Szczególnie polecam przygotować… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z pieczarkami i jajkiem – prosta sałatka z dwóch składników(...)Przepis na… ZOBACZ PRZEPIS Bezmięsna rolada a’la Wellington z pieczarkami Wellington to polędwica otoczona pasztetem i/lub farszem grzybowym w cieście francuskim. Inspirując się tym przepisem stworzyłam recepturę na bezmięsne danie,… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na sos pieczarkowy bez śmietany – najprostszy sos pieczarkowy Kremowy i delikatny sos pieczarkowy bez śmietany, który przygotujesz z podstawowych składników. Przepis
Via Gustoząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki zielonych oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie(...)ząbki czosnku i smaż kolejne 7 minut. W międzyczasie oliwki pokrój w plasterki, a odsączone w oliwy pomidory w cienkie paseczki. Dorzuć je do cebuli i bakłażana, dodaj koncentrat grzybowy, oregano, bazylię, Tabasco oraz sól, podsmaż całość jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia. Odkryj naczynie z kuskusem i roztrzep go dokładnie za pomocą widelca. Przełóż zawartość patelni do miski
Roślinna - blog wegańskisporym ogniu smażymy pieczarki, do zrumienienia. Dodajemy do nich czosnek, ½ kostki grzybowej (polecam Wam borowikowe z Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka usmażone wcześniej i gotujemy do zgęstnienia sosu, na małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi(...)równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego szczypioru
Karo in the KitchenSkładniki 500 g łopatki ok 2 l bulionu grzybowego 200 g świeżych kurek 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz sos sojowy do smaku Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju z listkami laurowymi i ziarenkami jałowca. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, a na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Gaździnka warzyTakie mięsko można podawać na imprezach lub na obiad z dodatkiem ryżu lub makaronu. Możecie zrobić też z karkówki, ale musi być chuda. Łopatkę pokroić w
Kuchnia Pokoleńczasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku
Milion Smakówryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki
kolorowotorcikowosłodu jęczmiennego* (lub więcej, do smaku) 1 łyżka octu balsamicznego (lub więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz(...)mieszając. Wlać rosół/bulion, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, po czym gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolkę i gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć
Even Better Foodwięcej, do smaku) 1 łyżka octu balsamicznego (lub więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz do smaku Połowę pomidorków(...)mieszając. Wlać rosół/bulion, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, po czym gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolkę i gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć
Even Better Foodkrólowa wśród sałatek. Na jej wyjątkowy smak składa się pieczona pierś z kurczaka, cebula, ogórek konserwowy, kukurydza, kapusta pekińska oraz sos na bazie ketchupu i majonezu. Warstwy składające się kolejno z pieczonych kawałków kurczaka, wiórek cebuli, kukurydzy, ogórków konserwowych, sosu i kapusty pekińskiej wpływają na efektowny wygląd sałatki i sprawiają, że wyróżnia się ona wśród innych dań. Sałatka gyros może(...)cebuli. Sałatka jest gotowania do podania tuż po przygotowaniu. Sałatka gyros zyska bardziej wyrazisty smak, jeżeli do sosu na bazie majonezu i ketchupu dodamy ząbek czosnku. Sałatka z tortellini Głównym jej składnikiem jest specjalny makaron w kształcie pierożków, nadziany pastą grzybową, serową bądź szynką. W pierwszym kroku makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ważne, aby pilnować czasu gotowania gdyż
Gotowanie...to proste !