Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2293Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Placki Ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę
Słodka Strona
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 354ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak zawsze jest pyszne. Moje grzybowe zbiory w tym roku są wyjątkowo udane. I choć nie noszę koszami borowików, jedynie raz w tygodniu koszyczek podgrzybków, a znalezienie rydzy pozostaje wciąż moim
Obiad gotowy
Majówka! 242deszcz, deszcz i deszcz. Ale poza Państwem Młodym i doskonałą zabawą, genialną rzeczą na tym weselu było jedzenie - tak dobrego jedzenia na weselu chyba jeszcze nie jadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć(...)lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej nic nie da rady przebić. Po prostu niebo w gębie!!! I to doskonałe otoczenie - góry - czego więcej chcieć od szczęścia? Po tych wszystkich specjałach
sierotka maRysia w kuchni
Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa -Hreczniaki 257mnie z mięsem. Bardzo wyraziste smakowo danie, ponieważ jednym ze składników jest również czosnek (jak ktoś nie lubi nie daje). Hreczniaki podajemy z sosem i tutaj już nasza inwencja twórcza z jakim. Ja proponuję grzybowy z boczniaków. Przepis TU SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa ( u mnie wieprzowo - drobiowe) 20 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 ząbki czosnku sól(...)całości wystudzoną. Do farszu dodajemy jajka, przyprawy , przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wyrabiamy. Formujemy kotlety. Smażymy na małym ogniu dokładnie z obu stron. Hreczniaki podajemy z dowolnym sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
ŻEBERKA DUSZONE W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI 194idealna propozycja na pyszny obiad. Podane z kopytkami, kluskami śląskimi czy ziemniakami oraz ulubioną surówką to już prawdziwy rarytas. Akurat teraz sezon grzybowy, dlatego też suszone grzyby pasują tu doskonale. Dzięki temu dodatkowi zarówno mięso jak i sos zyskuje niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jak zapewne wszyscy wiedzą, w każdej kuchni porządny garnek czy patelnia to podstawa. Z marką Kohersen
Zrób to smacznie
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 225autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą
Weekendy w domu i ogrodzie
Pesto z grzybów leśnych 165Dziś przepis na pesto z grzybów leśnych, z dodatkiem cebulki, natki pietruszki i pestek słonecznika. Doskonałe jako pasta do kanapek, jako baza sosu do makaronu ( po dodaniu śmietany), świetne zapieczone na grzankach z mozzarellą. Jeżeli nie macie grzybów leśnych to można zrobić z pieczarek albo z kurek. Można przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku(...)wersji wegetariańskiej - na patelni rozgrzej kilka łyżek śmietany słodkiej albo kwaśnej 18%, dodaj trochę wody z gotowania makaronu, kilka łyżek pesto- wymieszaj na gładki sos, dodaj makaron i zmieszaj. Smacznego i korzystajcie z sezonu grzybowego, suszone też są fajne ale jednak świeże to świeże, szczególnie jak własnoręcznie zebrane
Smaczny zeszyt
Placki z dyni i cukinii 175kotleciki i smażymy z dwóch stron na złoto na rozgrzanym oleju. Placuszki przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru oleju. Placuszki podajemy z ulubionym sosem -np czosnkowym + pestki jak u mnie, pomidorowym czy jakimś grzybowym, lub po prostu z jogurtem i ziołami :) Smacznego! Inne dyniowe inspiracje znajdziecie TU KLKIK! A cukiniowe TUTAJ Zapraszam na fanpage
Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki z mozzarellą i grzybami leśnymi duszone w sosie warzywnym. Poezja smaków 268Zostaw do przestygnięcia. Mięso pokrój na cienkie plastry i utłucz tłuczkiem do mięsa z obu stron. Na każdą rozbitą roladkę połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli, zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół
Pasje Jolki
Rosół z suszonych grzybów 182oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy(...)liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną
R'n'G Kitchen
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 401powyższym zdjęciu). Wystarczy usmażyć pieczarki z pieprzem, cebulą i odrobiną soli. Z mięsnej masy uformuj mały okrąg, na którego środek nałóż łyżkę grzybowego farszu. Uformuj kotlet i obtocz w bułce tartej. W moim domu kotlety podajemy z sosem czosnkowym: PRZEPIS. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandry
SAŁATKA MIX 234preferencji) 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram(...)naciowy kroję w drobno kostkę. Z fasolki czerwonej wlewam zalewę. Ugotowane brukselki kroję w ćwiartki. Wszystkie składniku wrzucam do miski i delikatnie mieszam. Sos sałatkowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu i polewam nim sałatkę. Teraz Sałatkę należy włożyć do lodówki na Okło 2-3 godziny. Ale oczywiście
Zdrowo i kolorowo
Bardzo prosty, staropolski sos z suszonych grzybów 180przecedzamy - cebulę wyławiamy i odrzucamy, a grzyby miksujemy, jednak na niezbyt gładką masę. Z mąki i masła robimy zasmażkę i łączymy z płynem grzybowym. Dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Dorzucamy zmiksowane grzyby, a cały sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą estragonu
Kuchenna Kontrrewolucya
Placki ziemniaczane z suszonymi grzybami 173tych placków. Robię je ze świeżo gotowanych ziemniaków. Można je smażyć na suchej patelni, choć ja osobiście wolę smażone na tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Placki proponuję podać z sosem, którego bazą są również grzyby suszone. Składniki (na 8 placków): 50 g suszonych grzybów 600 g ziemniaków ząbek czosnku cebula sól pieprz pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka suszonych płatków czosnku(...)ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Ćwierć grzybów posiekać na drobno, dodać posiekaną drobno połówkę cebuli i natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Masę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sporą garść ziemniaków rozpłaszczyć na wilgotnej dłoni, włożyć łyżkę farszu i skleić ziemniaki. Całość uformować w płaski placek. Resztę grzybów (i ewentualnie resztę farszu
Weekendy w domu i ogrodzie
Grzyby w zalewie solankowej 218Grzyby w zalewie solankowej Grzybki te są świetne ponieważ smakują jak świeże grzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak
Tradycyjna kuchnia inaczej
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 206jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być zabielona, najlepiej śmietaną 12 proc. do zup i sosów. Należy pamiętać, że nigdy nie dodajemy śmietany bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Najlepiej wlać kilka łyżek zupy do kubka, potem kilka łyżek
Smakowity Blog Kulinarny