sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:52/101)

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad 234

żeby wszystkie składniki pokryły się dressingiem i gotowe! Dlatego też wygodnie przewozić je w szczelnym słoiku bo nic się nie wyleje i nie zabrudzi torebki:) Dziś proponuję łatwą i szybką w przygotowaniu sałatkę z pełnoziarnistymi kokardkami Lubelli , z tuńczykiem, kukurydzą i korniszonami, w pysznym sosie musztardowo-majonezowym. Taka sałatka sprawdzi się też świetnie na wszelakie imprezy! Zapraszam Scroll down

karmelowy
Sałatka gyros (warstwowa) 2705

taką sałatkę - niektórzy nie łączą ketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram)  3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej

Ugotować
Sałatka z indyka z brzoskwinią 218

wędzona) pół puszki brzoskwiń 3 jajka 15 dag sera żółtego- parmezan  mały słoik selera naciowego majonez jogurt naturalny sól, pieprz, curry WYKONANIESkładniki sałatki typu jajka, wędlina, brzoskwinie, ser kroimy w drobną kostkę, Dodajemy, ryż, kukurydzę, seler osączony z zalewy i pokrojony.  Sos w proporcji 3 łyżki majonezu 2 jogurtu mieszamy, dodajemy odrobinę soli pieprzu, łyżeczkę curry. Mieszamy Gotowe

W kuchennym oknie Ewy
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi 117

poszukiwaniu sosu do wędlin. Na święta. Znalazłam swoją ulubioną piątkę. Z piątki wybrałam trójkę. Mając problem z wybraniem jednego, postanowiłam je połączyć. Mogłam zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam się jednak ograniczyć do kilku sprawdzonych składników, które jakoś tam ze sobą współgrają. I pyk, wyszedł bardzo smaczny sos. Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi trochę przypomina sos tatarski. Chrzan powoduje(...)wymyślać jakiegoś niestworzonego przepisu. Miał być szybki w zrobieniu i raczej przydatny. A wiemy jak wyglądają stoły świąteczne i że takie sosy zawsze znajdą amatorów. Jeżeli macie ochotę na więcej propozycji takich sosów, wejdźcie w mój post o sosach do wędlin . I przy okazji, dobrych Świąt. Trzymajcie się zdrowo i ciepło. Składniki: 2 jajka 1 ogórek konserwowy pół małej cebuli

Kardamonovy
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 222

lepsze niż to z azjatyckich lokali. Niesamowicie dobre. No, ja bym mogła to jeść dzień w dzień. ;) Na zdjęciach tego nie widać, bo robiłam je w sztucznym świetle, ale sos jest nieco bardziej zielonkawy. Składniki zielonej pasty curry: 6-8 zielonych papryczek chili, najlepiej tajskich 2 łodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru(...)dodać 2 łyżki wody. Wyłożyć do słoika, powierzchnię zalać olejem kukurydzianym i włożyć do lodówki. Może być przechowywana w lodówce ok. 2 miesięcy.  Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Kuchnia Prezydentowej
Bazyliowy ketchup z papryki 206

kolejne 20 minut, co pewien czas mieszając drewnianą łyżką, aby nie doprowadzić do przypalenia - sos ma być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko

Grunt to przepis!
PERFEKCYJNIE UPIECZONA PIERŚ KACZKI 178

musztardy miodowej/ np.  TAKIEJ sól morska WYKONANIE DRESSING : Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i mocno potrząsamy lub w miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu poza oliwą. Mieszamy i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA : Niedużą żaroodporną foremkę ustawiamy na kratce w środkowej części piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 235

moim menu. Mięso wychodzi bardzo delikatne, miękkie a warzywa w słodko-   kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność 0,75 lub 1 l), 200 ml ketchupu, oliwa/ olej do smażenia

Passion of Cooking
Polska zupa szczawiowa. 202

nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki 100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka koperku      Mięso lub kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, lekko

Rozpustne gotowanie
Sałatka z awokado,mozzarellą ,pomidorkami i sosem balsamicznym 216

imprezie ale również do grilla będzie super pomysłem-polecam!! Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, awokado, słoik oliwek(zielonych lub czarnych) opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek) cebula czerwona, 4 łyżki octu balsamicznego 6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami) łyżka sosu balsamicznego, sól,pieprz można dodać kilka posiekanych listków bazylii  Przygotowanie: mozzarellę odcedzamy

Swojskie jedzonko
Pasta z wędzonego tofu 174

cebulę 2 łyżki łagodnej musztardy 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie) sól lub łyżka sosu sojowego - aby stworzyć bardziej słoną pastę (opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego  - aby stworzyć bardziej ostrą pastę Wykonanie: 1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera. 2. Następnie kroimy cebulę w kosteczkę i wrzucamy do kielicha.  3. Dodajemy

Bananowe Pole
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 177

czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego!   Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik)    śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik)    sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie

potrawyregionalne
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 252

zmiksować, najlepiej to zrobić, kiedy tarliśmy warzywa na tarce. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoika, pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.  !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą

Be Fit Be Strong
Sałatka z suszonymi pomidorami i sezamem 233

Składniki: ½ sałaty lodowej, słoik suszonych pomidorów, 25 dag pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera,  2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna

Pobite gary Barbary
Marynowana dynia 254

żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :)   Przepis , z moimi zmianami cytuję (prawie!) za Olą

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania