Jeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli. W
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili pokrojone 4 liście limonki kaffir House of Asia 3 łyżki sosu rybnego House of Asia 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki 2 marchewki
SzczyptaSmaQjajka ok. 300 ml zalewy z buraczków marynowanych wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do garnuszka lub słoika wkładamy jajka i zalewamy je zimną zalewą, tak aby całe były w zalewie. Marynujemy przez noc. Podajemy z ulubionymi sosami do jajek
Domowy Smak Jedzeniagustu, ale radzę sprawdzić składniki i ocenić, czy ma szanse smakować i Wam. składniki: 1 szkl czekoladowego makaronu mały słoik zielonych oliwek 2 małe oscypki (polecam marynowane ) 1/2 szkl suszonej żurawiny kilka suszonych pomidorów z oliwy pęczek natki pietruszki sos: 3 łyżki oliwy z pomidorów kilka kropel soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć
6nieboziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy przestudzona cebulę i zalewę. Śledz po dobie takiego marynowania w lodówce jest gotowy na dodatki (może to być sos śmietanowy, majonezowy, musztardowy etc). Ja proponuję wersję "fińska". Cebulę i natkę drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Dodajemy
Simple DishGdyby był zbyt rzadki , dodać mąki, gdyby zbyt gęsty, odrobinę wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru. Włożyć do sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce. Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków
Gotowanie jest łatwePomidory tak przygotowane można używać do sałatek, sosów, zup czy zajadać z chlebem. Można je robić przez cały rok a jesienią jak jest ich najwięcej wkładamy do słoików i pasteryzujemy na zimę. Potem zimą mamy słońce zamknięte w słoiku. Kiszoane pomidory koktajlowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewstawieniu do lodówki zrobił się rzeczywiście gęsty, dlatego uważam, że to nie jest do końca warunek "gotowości" naszego sosu. Jak już napisałam - gdy uznamy, że już jest gotowy zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy potem najlepiej w słoik i chowamy do lodówki. U mnie wytrzymał tydzień i jeszcze był dobry (więc bardzo możliwe, że można jeszcze dłużej przechowywać, jednak
Jedzeniomaniaćwiartki. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż śliwki i pomidory się rozpadną. Następnie najmniej przyjemna czynność, czyli sos przecieramy przez sito, wlewamy z powrotem do garnka i odparowujemy, aż do uzyskania porządanej gęstości. Ketchup przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około
Kulinarne przygody Gatitykilka miesięcy, ani się obejrzymy, a będzie już zima, więc póki jest sezon na pomidory, pakujmy je do słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy o zioła). Jest nieco pracochłonny, ale warto! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćsłoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita sos sojowy sos rybny sos chili słodko-ostry sezam W pierwszej kolejności warto przygotować makaron. Gotujemy wodę, następnie ją solimy
Brzuszki Łakomczuszkiporcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem
W kuchni Karmel-itkiKlopsiki z sosem kurkowym. Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)około 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek
Przepisy i porady kulinarneKurczak w sosie śmietanowym z brokułami. Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z brokułami i parmezanem. Smażone, chrupiące, soczyste filety z kurczaka w gładkim i kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem, musztardą Dijon, smażonym boczkiem, parmezanem i ziołami. Kurczak w sosie z brokułami - taki obiad zrobisz w mniej niż 30 minut. Jak za chwilę się przekonasz, do tego(...)więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika. Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon. Mona użyć suszonych albo świeżych. Chrupiące kawałeczki smażonego boczku to kolejny pyszny element tego dania. Białe wino - aby sos był naprawdę niezwykły w smaku, trzeba użyć dobrej jakości białego, wytrawnego wina. Rozumiem
Moja Książka Kucharskapewnie zrobię więcej. składniki 4 słoiki po 135 ml 2000 g pomidorów Lima 1 duża czerwona cebula 4 - 5 łyżek octu winnego 6% 50 g ksylitolu lub cukru 2- 3 łyżeczki soli 2 starte ząbki czosnku 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili albo ostrej papryki 2 łyżeczki sosu rybnego pieprz do smaku 2 -3 łyżki oliwy(...)masa odparuje i uzyska odpowiednią gęstość. Gdy sos będzie gęsty, doprawić octem, sosem rybnym, solą, pieprzem, gałką i cukrem (ksylitolem). Chwilę podgrzewać mieszając aż przyprawy dobrze się wymieszają. Keczup ostudzić i jeszcze raz sprawdzić czy nie wymaga doprawienia - będziemy przecież jedli zimny. Doprawiony podgrzać raz jeszcze i rozłożyć do małych wyparzonych słoików. Zakręcić. Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nagrzać
Stare GaryCzasami są takie dni, że nie chce się jeść mięsa. Najchętniej zjadam wtedy makarony z sosami na bazie śmietany a pieczarkowy z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych. Dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. 200g makaronu tagiatelle 300g pieczarek 6 pomidorów suszonych 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 szalotki 1/2 szklanki śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki(...)suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami, smażymy do zarumienienia. 2. Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy aż sos zgęstnieje. 3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem
Szefowa kuchnisię go do sałatek, kanapek, zapiekanek czy dań głównych. Liczba zwolenników tuńczyka nie powinna dziwić – to bardzo smaczna i zdrowa ryba. W 100 g tuńczyka z konserwy w sosie własnym jest tylko 100 kcal, a aż 24 g białka. Popularność tuńczyka miała jednak swoją cenę. Intensywne połowy tej ryby odbiły się negatywnie na populacji wielu innych gatunków. W sieci(...)użyłam je do sałatki) czy conchigliette (muszelki – widzicie je na zdjęciach w słoiku). Możecie użyć jasnego makaronu albo pełnoziarnistego, który jest bardziej wyrazisty w smaku i zawiera więcej błonnika. Warzywa . Ta sałatka jest świetnym momentem na przegląd lodówki i spiżarni. Jeśli macie zalegające puszki czy słoiki z kukurydzą czy fasolą, to możecie je tu wykorzystać. Oprócz nich przydadzą się
Na-talerzu.plmieszamy energicznie, co by się nam nic nie przypaliło i wszystko elegancko zgęstniało. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty na początku ser. Na samym końcu mieszamy wszystko z sosem z mięsa oraz pieczarkami. Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg bądź grill) przez jakieś 5 minut(...)pieprz Przygotowanie sałaty: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do przygotowanej miski. W słoiku umieszczamy: musztardę, oliwę i ocet. Zamykamy go i energicznie potrząsamy tak, aby zawartość mogła się porządnie wymieszać. Odkręcamy i dodajemy wodę, znowu potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę i mieszamy. Voila! Smacznego :) Zainspirowane: kuchnialidla.pl (function
Życie zamknięte w smakubył pyszny, ale to jakby oczywiste. Taki lekko ścisły wyszedł. Taki trochę do krojenia, trochę do smarowania, taki pół na pół. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 170 g szynki 70 g słoniny bez skóry 180 g cielęciny 1 średnia cebula 1 sucha kajzerka 2 jajka połowa liścia laurowego 1 ziarno ziela angielskiego sól i pieprz(...)się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy bułkę. Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz
Marder&Marder Manufacturemleka 2 łyżki masła 2 łyżki mascarpone 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu
Poezja smakudalej w kuchni, już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych(...)kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i marchewkę, gdy zmiękną dodajemy resztę składników, dusimy razem ok. 15 minut. Na końcu dodajemy fasolkę i mieszamy. 3. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut
Apetyczna babeczkaogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i wszystko dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wlać keczup do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić, aż ostygnie. Idealny do pizzy, kanapek, jako dodatek do sosów
Kuchnia Pokoleńróżyczki,gotujemy w osolonej wodzie z cukrem.Odsączamy na sicie.Układamy na wysmarowanej lekko olejem formie żaroodpornej.Przygotowujemy sos beszamelowy.Podam Wam jak szybko i bez problemu go zrobić bez grudek . Do słoiczka wsypujemy mąkę,mleko,sól,gałkę muszkatołową,zakręcamy słoik i wstrząsamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą zawartość na patelnię,mieszamy a jak trzeba przyprawiamy,zagotowujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiżółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny. Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni. Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu. Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione przyprawy, jednak nam w tym wariancie, pasta smakuje najlepiej. Spróbujcie jej również
Mieszam w Garnkudodać do całości. Tortille podgrzać na gorącej, suchej patelni. Nałożyć na nie farsz, zawinąć, jak Wam się podoba;) Sos czosnkowy duży jogurt grecki 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej 2-3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku Jogurt wrzucić do słoika, dodać musztardę, majonez. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników. Wymieszać łyżką. Zakręcić słoik, wstrząsnąć porządnie. Gotowe! www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówSałatka z tuńczyka i brokuła Składniki: brokuł mały - 1 szt pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 3 szt 1 woreczek ryżu tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki do dekoracji Sos: jogurt grecki light - 5 łyżek czosnek - 1 ząbek 1 łyżeczka oregano sól, pieprz - do smaku Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki, ugotować
Kuchnia Danusigrzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano sól, pieprz Sposób
Pobite gary BarbaryTo moja tegoroczna nowość, zalewa wyszła bardzo dobra smakuje bardzo podobnie jak sos sałatkowy. Jedyny błąd jaki popełniłam to użycie słabej przyprawy do grilla, co prawda
PychotkaaaDziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie
Pyry na Gazananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika. Bardzo smakowało. Mi i Synowi również. Dosłownie się opychał. Z resztą stan paszczy mojej Pociechy mówi wszystko ;) Polecam
Kuchnia po mojemuUwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste.Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresemdo robienia z nich przetworów.Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych.Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów- 3 średnie cebule posiekane- sól, pieprz,- 4 pełne(...)jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już terazdusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO
Pasje Jolki