Curry z kurczaka lubię od zawsze. Gęsty, aromatyczny sos z delikatną pikantna nutką jest gościem w moim domu w różnych postaciach. Dzisiaj zagościł u mnie w towarzystwie cukinii oraz obowiązkowo ryżu :) Zaletą tego dania jest jej prostota oraz szybkość wykonania (około 30 minut). Spróbujcie :) Składniki: Duża pierś z kurczaka duża cebula średnia cukinia 3 łyżki przyprawy curry łyżka pasty curry
ChilliJemywymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną. Rondel ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i odrobiną chili , po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.Serwować z ryżem. Smacznego
Calzonella.comEdyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz
Parowar Facetakurczaka i smażyć, aż pierś będzie biała. Brzoskwinie pokroić na kawałki. Do podsmażonej piersi dodać brzoskwinie i sos cukiniowy. Podlać sokiem z brzoskwiń i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub makaronem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmaku. Formować klopsiki, obtaczać w mące i smażyć na świeżym tłuszczu z obu stron. Następnie wyjąć klopsiki, sos własny zaciągnąć mąką, w razie potrzeby doprawić, zagotować. Dodać posiekany koperek, śmietanę i zagotować. Włożyć klopsiki i możemy podawać z kaszą, ryżem i ziemniakami
Tradycyjna Kuchniatrakcie duszenia uzupełniać wodą lub bulionem ubywający płyn.Cebula powinna dusić się wolno,rozgotować się i naturalnie zagęścić sos. Na koniec dorzucić posiekaną drobno papryczkę chili i śmietanę lub serek. Podgrzać bez zagotowywania,doprawić sola i pieprzem Podać z białym ryżem lub z chrupkim pieczywem
Sztuka gotowania w/g SamiryGołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule
Kto ugości moich gości?góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Zdjąć z pomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył przetrzeć przez sito. Włożyć do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i ewentualnie solą. Podawać z ryżem, makaronem... ja preferuję z ryżem. Można dodać śmietanę... tylko po co? zastawa
królestwo garówkoniec dodać odcedzony groszek, 1 łyżkę ketchupu i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki. Posmakować sos i ewentualnie doprawić. Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany 18% i gotować jeszcze 2-3 minutki. Przygotowaną potrawkę podawać z ryżem
UgotowaćDorsz albo mintaj zapieczony w sosie serowym również zachwyci niejedno podniebienie – tak samo jak kurczak w sosie serowym! Idealny pomysł na rodzinny obiad … albo i romantyczną kolację. Podany z makaronem ( u mnie makaron ryżowy i pełnoziarnisty ) albo z ryże zachwyci podniebienia! Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * cebula – 1 szt * serek topiony śmietankowy
Ostra na Słodkoogniu do 5 min. Mięso pstrąga będzie już białe ( gotowe ) . Zdjąć go na tale rz yk, a sos zmiksować na gł adko. Przeło żyć znów wszystko na pate l nię , dodać drobno posiekaną pietruszkę, del ikatnie wymieszać. Podawać z ryżem lub świe żym pieczywem.... Smacznego
Gaździnka warzygulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby . Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek czy kalmarów). Kiszona
Chilli Czosnek i Oliwaniej rybę. 4. Na filetach położyć paski imbiru i dymki oraz pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym. 5. Gotować na parze ok. 10-15 minut. Ryba powinna być miękka i dzielić się na płatki. Rada: podawać z ryżem; dla lubiących ostrzejsze smaki można zwiększyć ilość papryczki lub posypać mielonym chilli
Pasja Smakuprostu zdecydowałam, że warto spróbować zrobić kotleciki które będzie można podać z zestawem surówek bez dodatków typu ziemniaki, ryż . Miały być samodzielną potrawą samą w sobie. Z tego też powodu powinny być moim zdaniem dość mocno doprawione bo nie planowałam sosu. Postawiłam na doprawienie zioła. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwyszła ekstra i na pewno częściej będzie gościć u mnie w domu, następnym razem wypróbuję farszu z ryżem. Sprawdzi się również na imprezę Składniki (1/3 farszu została więc postanowiłam zrobić Bułki pizza) 5 małych papryk 0,5 kg mięsa mielonego 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sojowego 1/2 łyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę(...)oliwek zielonych 2 garści oliwek czarnych 125 g mozzarelli czyli 1 opakowanie 100 g seta cheddar lub dowolnego innego sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek i smażymy chwilę. podlewamy winem
Piekielna Kuchnia Pati