KURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ … i wieloma innym rodzajami tego lubianego i chyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa. Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną. Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem wspaniałego sosu , który absolutnie nie jest mocno cytrynowy – wręcz przeciwnie! Wielbiciele
Ostra na SłodkoPesto z cukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy(...)oliwek 3 łyżki uprażonego sezamu 3 ząbki czosnku spora garść świeżego szpinaku łyżeczka soli szczypta świeżo mielonych płatków chili 0,5 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie pesto: Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy. Cukinię razem ze skórą kroimy w kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100ml oliwy, dodając chili i sól
NiePieprz.plpłaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli(...)delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt żadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą, (zawiesina nie powinna być zbyt gęsta, ponieważ zgęstnieje podczas gotowania) wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi przyprawami do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniemarchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą(...)chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa oraz pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość
Kolizje SmakówŚlimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym to danie, którego nietypowa forma może zachęcić dzieci do jedzenia. Potrawa jest jednocześnie delikatna i wyrazista, a co najważniejsze całość przygotujemy z kilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi
Poezja smakumoże zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę(...)sięgnąć po świeże pomidory. W dużej misce wymieszaj usmażonego bakłażana i cukinie z pomidorowym sosem. Jeżeli chcesz je podać po turecku, wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Podawaj razem z jogurtem naturalnym zmieszanym z ząbkiem czosnku. Możesz też podać saksukę na ciepło, z ryżem lub ziemniakami i ewentualnie kawałkiem mięsa. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i Oliwazrobić potrawkę z kurczaka gotowanego, to chyba wie każdy. Zwyczajowo biały sos z marchewką i groszkiem, prawda? Ja jednak nieco zmieniłam tą tendencję, wykorzystując pozostałe z rosołu jarzyny. I muszę przyznać, że efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść(...)Masło roztapiam, dodaję mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu. Do gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu, aby nam się nie zważyło. Mieszam, dorzucam warzywa i zagotowuję znowu. Doprawiam do smaku, wkładam mięso do sosu, podgrzewam razem i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiprzystawką, np. dolmades (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale gigandes plaki samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad , doskonały w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego
Chilli Czosnek i Oliwacięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka – p rosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski) z krewetką, grzybami, ciastkiem ryżowym mochi, orzechami ginkgo. Restauracja Ume no Hana. Taki widok pięknych ryb można zobaczyć
Kuchcik gotujechili, mieloną kolendrę. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, wymieszać i zagotować. Dodać klopsiki (delikatnie włożyć je do sosu) i gotować wszystko na wolnym przez 30 minut. Podawać z dużą ilością świeżej kolendry i kaszą kus-kus lub ryżem basmati. Partnerem wpisu jest marka Cirio
Kulinarne Inspiracjesmak. Mięso odwinęłam ze sznurka i pokroiłam na porcje. Obok mięsa rozłożyłam bakalie i całość polałam sosem. Pysznie smakowało i ładnie wyglądało. To jest zdanie naszych przyjaciół, których poczęstowaliśmy tym smacznym obiadem. Do tego dania najbardziej pasuje ryż ugotowany na sypko. Wyborne danie, które serdecznie polecam nawet na elegancki obiad. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysimięso wraz z ogórkiem i orzeszkami, tak by nadmierna ilosć nie spowodowała gotowania. 4/ Energicznie mieszając doprawiamy jeszcze sosem sambal oraz worcestershire. Gdy wszystko jest już przesmażone dolewamy odrobinę wody i zagęszczamy roztworem mącznym. Przekładamy do miseczek. Podajemy z ryżem brązowym lub basmanti. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaZapiekany makaron z warzywami i serem, mniam! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1 jajko 1½ łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła sól
Tureckie Przepisyniego warzywa. Przesmażamy wszystko razem przez chwilę i zalewamy wszystko pysznym sosem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wszystkiemu ‘pyrkać’ aż sos zgęstnieje i zrobi się taki lekko kleisty ;) No i gotowe ;) Podajemy z warzywami albo innym ulubionym dodatkiem – u mnie smażony ‘ryż’ z kalafiora (polecam) :D Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćpuszki pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka kaparów sól pieprz bazylia oregano makaron Spaghetti z brązowego ryżu Kurczaka pokroiłam w kostkę, cebulę w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Następnie dodałam pomidory, fasolę, kapary, przyprawy i zioła. Sos dusiłam pod przykryciem ok 25 minut. W międzyczasie ugotowałam makaron
nietadietamarchewką i mieszając zagotowałam. Na końcu wbiłam surowe żółtko i dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem i posypałam natką pietruszki. Sos jest przepyszny i taki "aksamitny". Ja podałam z kaszą jaglaną gotowaną w bulionie warzywnym, ale możecie podać również z ziemniakami, ryżem lub inną ulubioną kaszą ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tym razem gotowało dla mnie Salento Blackstone ! Na zdjęciach pojawia się kolejna patelnia
Blondynka GotujeZamieszać i dusić przez ok.5-7 min. Warzywa muszą pozostać na wpół kruche czyli nie można ich zbyt długo gotować. Sos pomidorowy połączyć z podsmażonymi warzywami, zamieszać,pogotować razem jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia. Leczo podałam z białym pachnącym ryżem Pandan
Sztuka gotowania w/g SamiryWieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka
e-PrzepisyKulinarneprzeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, solimy do smaku. Gotowy sos przekładamy na tortille, dodajemy łyżkę sosu czosnkowego, zwijamy, bądź składamy na pół i gotowe. Kurczaka po meksykańsku można również podać (zamiast z tortillą) z makaronem lub ryżem. Pycha
Rozpustne gotowaniemieszamy z ryżem. Do smaku doprawiamy solą. Paluszki surimi przekrawamy na pół. Papier ryżowy nawilżamy (osobno) ,na każdy kładziemy ryż z grzybami i ½ surimi. Zawijamy tak jak krokiety i smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenpomarańczowym Dziś polecam Wam smaczne, pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak w sosie pomarańczowym jest doskonałym posiłkiem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają połączenie słodkiego oraz ostrego smaku. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - ryż brązowy - 1 woreczek - pomarańcze - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - ananas - 5 plastrów - cebula - 1 sztuka
Fit-aminapodsmażone kurki przekładamy do garnka, podlewamy bulionem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy wszystko ok 25 min, po czym zaciągamy mąką, doprawiamy śmietaną i obowiązkowo świeżym koperkiem. Zjadamy z ziemniakami lub ryżem
Walijskie Pichceniestroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć). 2. Na ryż układamy łososia. 3. Zawijamy. 4. Formujemy kwadrat. Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym
Kuchnia Łukaszaugotowana pierś z kurczaka - zielony ogórek - 4 jaja ugotowane na twardo - ser feta- opakowanie - ananas (1 puszka) - 100 g ryżu kolorowego (z dzikim) - puszka czerwonej fasoli - majonez + jogurt naturalny - sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy sosem majonezowo- jogurtowym. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego! spróbuj też: Sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka
SMYKWKUCHNIwody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości. W tym czasie przesmażamy paprykę, ale tak by została nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy i mieszamy z warzywami. Prawda jakie proste? A jakie dobre. Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić samodzielne
Ratunku obiaddodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min. Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :) Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami. Smacznego
Smaki Edyty