sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:193/345)

Pad Thai z krewetkami wersja podstawowa. 226

bardzo szybko i w trakcie nie ma czasu na krojenie :) Ryż namoczyć w zimnej wodzie i odcedzi jak odpowiednio zmięknie. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Tofu pokroić w grubą kostkę. Paprykę pokroić w paski. Szczypiorek pokroić na 2-3 cm kawałki. Pokroić kolendrę. Posiekać i podprażyć orzeszki ziemne. Do sosu tamaryndowego dodać cukier i sos rybny oraz odrobinę wody

Jemy Pijemy
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 194

Kalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym(...)sposobem tylko przez 8- 10 minut, następnie dokładnie odcedzamy go na sicie. Powinien być odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy

Karo in the Kitchen
Domowe gołąbki 144

dużymi jędrnymi liśćmi ok.80 dkg mięsa mielonego wieprzowego woreczek ryżu (100g) namoczona w wodzie bułka kajzerka (dobrze odciśnięta) lub 3 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki wody 2 jajka kopiasta łyżka majeranku 1 duża cebula ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz szczypta papryki kilka kropel maggi (niekoniecznie) Składniki do sosu: 2 średnie cebule 2 kulki ziela angielskiego 5 kulek(...)mięso, kajzerkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy, wodę i wyrabiamy. Możemy posmakować mięso, czy aby nie jest za mdłe ale jeśli nie lubimy to nie trzeba. Następnie dodajemy surowy ryż. Dokładnie mieszamy. Kapustę obmywamy, wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka. Nalewamy wody, mniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść

Pelusiowa Kuchnia
Indyk w sosie mango 134

łyżeczka mąki ziemniaczanej ryż natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy. Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy(...)solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu. Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku z limonki, wrzucamy mięso i dusimy na małym ogniu przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi 139

Makaron z pesto zna każdy. A czy wiedzieliście, że risotto z dodatkiem zielonego sosu to równie genialny duet? :) Kremowe, ziołowe, serowe... no po prostu petarda! Mogłabym je zjeść całe tak po prostu. Ale dodałam koktajlowych pomidorków oraz przyniesiony właśnie świeżutki bób i otrzymałam pyszne i proste letnie danie, którego koniecznie musicie spróbować :) Do risotto możecie dodać tradycyjne pesto bazyliowe(...)zastąpić mrożonym) 2 łyżki oliwy 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600-700 ml bulionu warzywnego, wlanego do garnuszka postawionego na wolnym ogniu 200 g ryżu arborio lub carnaroli 100 g pesto, najlepiej domowego , ale taki ze słoika też się nada 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki ok. 30 g parmezanu sól, pieprz Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
klopsiki z płatkami owsianymi w sosie śmietankowym... 164

Składniki: 1/2 kg mielone z łopatki, 3/4 szklanki płatki owsiane górskie, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula, 2 łyżeczki vegeta, 2 łyżki tarta bułka, 1

W Mojej Kuchni Lubię
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 119

następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut. Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Cytrynowe risotto z cydrem i grillowany łosoś teriyaki 142

porcje): 1 szalotka 1 ząbek czosnku 120 gram ryżu Arborio 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml cydru 400 ml bulionu 60 gram startego parmezanu szczypta soli i pieprzu skórka otarta z 1 cytryny sok z ćwiartki cytryny 300 gram filetu z łososia marynata: 1 łyżka tahini, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 cytryny

Mango Papaja
Massaman Curry z kurczakiem 389

cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca * 2 łyżeczki cukru * +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka i ziemniaka kroimy w kostkę o boku(...)miękkie. Jeżeli odparuje za dużo mleka, możemy dodać trochę wody - ziemniaki powinny przez cały czas być przykryte płynem. 3. Gdy ziemniaki będą już gotowe, do curry dodajemy cebulę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe! :) * UWAGA: Niektóre pasty massaman curry w swoim składzie mają już tamarynd i cukier. Koniecznie należy sprawdzić zawartość pasty i dodatkowo

Tajskie smaki
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 177

Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami) mają w sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych(...)wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 223

niej, rzadko kiedy robię dwukrotnie to samo. Jednak, jeśli ktoś nie przepada za szafranem bądź posmakiem alkoholu w daniu, lepiej niech nie kosztuje. Tak przyrządzone krewetki pasują z ryżem na ciepło podane bądź na zimno, jako przystawka czy kolacyjny dodatek do pieczywa. Sprawdzi się również w każdych okolicznościach. KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. dla 2 osób 250 ml cydru opakowanie(...)przykryciem 3-4 minuty.  Natkę pietruszki siekam. Do ugotowanych krewetek dolewam delikatnie śmietankę, która zagęści sos. Można także użyć mąki, w przypadku zbyt małego zagęszczenia. Dodaję natkę pietruszki, doprawiam pieprzem. Podaję na zimno do pieczywa lub na ciepło z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 85

potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto będzie kleik na kolację Vegetarian, simple, not fast, but delicious! May be served solo or as a side to any meat(...)chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie kroimy ser w średnią kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami. Gdy na patelni prawie nie ma śladu po bulionie wrzucamy sos jogurtowy i smażymy mieszając aż ser się rozpuści, a sos osiągnie właściwą konsystencję, ma być kleiste

Martyna Cooks
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 102

potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto będzie kleik na kolację Vegetarian, simple, not fast, but delicious! May be served solo or as a side to any meat(...)chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie kroimy ser w średnią kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami. Gdy na patelni prawie nie ma śladu po bulionie wrzucamy sos jogurtowy i smażymy mieszając aż ser się rozpuści, a sos osiągnie właściwą konsystencję, ma być kleiste

Martyna Cooks
Gulasz z piersi z kurczaka z ananasem 320

Wariacja na temat piersi z kurczaka.  Delikatny gulasz, w smaku słodko-kwaśno-ostry, idealny do ryżu lub kaszy jaglanej. Szybki w wykonaniu obiad o ciekawym, niecodziennym i lekko orientalnym smaku.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki 1 duża cebula sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej sól, pieprz(...)dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Podgrzać do zagotowania, ewentualnie dolać odrobinę gorącej wody jeśli sos będzie gęsty lub będzie go za mało. Doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i cytryną do uzyskania wyraźnego smaku słodko-kwaśno-ostrego. Podawać z ryżem lub z kaszą jaglaną. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z boczku 171

boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól i pieprz do smaku natka pietruszki i pomidory koktajlowe Przygotowanie: Boczek wieprzowy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, najpierw wytapiamy z boczku tłuszcz na małym(...)godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, pod koniec wsypujemy suchy drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy ok. 5-6 minut aż makaron będzie miękki, jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos dodając mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy. Smacznego! The post Gulasz z boczku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię