łyżka sosu rybnego; 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy); 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku; 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka curry; 1/2 główki brokuła; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej, żółtej papryki; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; Pęczek świeżej kolendry; 250 g tajskiego ryżu jaśminowego; Sól. Sposób(...)czasie dodać mleczko kokosowe z pastą curry i sosem rybnym oraz chili w proszku. Wymieszać i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ognień do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut (około 5). Dodać curry oraz drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Ewentulanie doprawić solą. Zestawić z ognia. Podawać z ryżem, opcjonalnie udekorowane świeżą kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaPyszny sos kurkowy może być jako dodatek do wielu dań. Tym razem połączyliśmy go z makaronem i łososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki myjemy(...)rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia. Wykładamy a ręcznik papierowy, dzielimy
Pan i Pani Smith w kuchniBonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis 1 łyżeczka papryki chili sól pieprz czarny świeżo zmielony oliwa do smażenia ryż do podania / tortille pszenne papryczka chili ( ja nie dodałam(...)paseczki piersi kurczaka. Podsmażyłam go z przyprawami. Wsypałam kukurydzę z papryką. Wymieszałam. Kolej na czerwoną fasolę. Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora i wlałam sos z kawałkami pomidorów. Wlałam sok z limonki. Przykryłam i dusiłam przez około 10 minut. Na koniec wsypałam natkę pietruszki. Można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić. Wymieszałam i danie gotowe
potrawyregionalnedziś do przepisu na adżikę. Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi, z dodatkiem ryżu czy też makaronu. T ym razem wykorzystam ją w daniu mięsnym, z dodatkiem(...)czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy
Kulinarne przygody Gatityjajka -2 łyżki mąki -2 łyżki jogurtu naturalnego -odrobina sody oczyszczonej -przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz) -warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska) Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemy z woreczka i studzimy. Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy na drobne(...)Skrapiamy olejem. Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy: -kapustę pekińską na drobno -ogórek i pomidor w półplasterki -cebulę w ćwierćplasterki -paprykę w kostkę Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami). Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę
Maminek kulinarnybazylią. Wydrążone bakłażany napełnić farszem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy. ułożyć nadziane bakłażany, posypać startym serem. Zapiekać przez ok. 40-50 minut w temp. 200C, do czasu aż bakłażany zmiękną. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: bakłażany (z promocji, ok. 600g) 4,14 zł ryż 1 zł cebula 0,50 zł pomidory w puszce 2 zł czosnek
Obiad za dychęsosu sojowego ½ łyżeczki papryki słodkiej pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Salami i paprykę kroimy w kosteczkę. Papryczkę ostrą i dymkę i czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy na 2 części lub połówki. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oliwie do momentu
Mania Gotowaniapyszny sos serowy. Warzywa wykładam na talerz i polewam je sosem serowym. Gdy w lodówce są parówki to czasem kroję i również dodaję do warzyw, ale nie jest to warunek konieczny :-) Takie danie mi bardzo smakuje, sosik jest najsmaczniejszy :-) Weronika napisała: Dzień dobry, ja wraz z moją córką uwielbiamy ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem :D Składniki: szklanka mleka(...)gotować do czasu aż owoce zmiękną. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy jabłka i mieszamy. Podajemy w miseczce z dodatkiem cukru i cynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można
Moje Kuchenne Rewelacjegłębokiej patelni lub garnku. Morele kroimy na pół. Dodajemy do mięsa, podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy miód, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Podajemy z ryżem. Do tego dania bardzo dobrze pasują mini marchewki podduszone na maśle z odrobiną brązowego cukru
Państwo Wojtczuk gotująWarzywne gołąbki z kapusty włoskiej z sosem. Edyta Guhl. Klasyczne, niemieckie gołąbki, czyli Kohlrouladen, robione są z białej kapusty i mięsnego nadzienia. Nie znajdziecie w nich ryżu. Kształtem również różnią się od polskich, sa mniejsze i bardziej owalne. Serwowane są z na obiad gotowanymi ziemniakami. Czy są smaczniejsze? No cóż, każda pliszka swój ogonek chwali, chociaż Niemcom bardzo
dolcevitainmykitchenpokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem
kruche babeczkiDzisiaj propozycja na szybki obiad. Przygotowanie to około 30 minut, a smakuje rewelacyjnie. Można podawać z ziemniakami, ryżem, kluskami. Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje na dania mięsne. A wszystko znajdziecie tutaj Szczególnie polecam kurczaka w sosie marchewkowym Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek 250 g śmietany słodkiej 1 czubata łyżeczka chrzanu 2 łyzki
O kuchni z uczuciemoraz pietruszkę i selera w całości. Gotować około 30 minut, a następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem. Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić). Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Smacznego
kuchnia doskikuminu. Formujemy niewielkie klopsiki i albo obsmażamy je albo nie. W obu przypadkach klopsiki wędrują do garnka z ugotowanym sosem. Dorzucamy pokrojone chorizo. Pyrkoczemy całość już bez przykrycia ok 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ryżem
Dzieje kuchennej Wiewióryprzykryciem do miękkości. Jeśli z roladek wypłynęło trochę sera, nie przejmujcie się, po prostu rozmieszajcie go w warzywnym sosie. Jeśli czujecie taką potrzebę, możecie gotowe danie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso pasuje do kaszy, ryżu lub ziemniaków
Czary - gary w kuchni