okazji aby przygotować pyszny obiad :) Składniki dla 4 osób: 4 około 2 cm steki z tuńczyka 1-2 łyżki oliwy Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki ( można kupić w L) sok z połowy cytryny Tuńczyka umyć i marynować w lodówce ok 15-20 min ( tyle ile będzie trwało przygotowywanie pozostałych składników dania). Po zamarynowaniu dokładnie(...)chwilę odpocząć. W tym czasie można wyłożyć ryż i salsę na talerze :) 2 torebki dzikiego ryżu lub ryżu mieszanego Ugotować wg przepisu na opakowaniu. Salsa: 1 duże dojrzałe mango 1 awokado 2 małe ogórki gruntowe lub jeden średni szklarniowy 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 1/2 papryczki chilli 2 garści posiekanej kolendry Mango, awokado i ogórka pokroić
Jemy Pijemyoryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Tofu sezamowe na boczniakach z dodatkiem porcji ryżu może stanowić pełnowartościowy posiłek. Składniki: - 2 opakowania naturalnego tofu (op. 349g) - 2 łyżki oleju sezamowego ciemnego (do marynaty) - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - sok z ½ limonki - pieprz syczuański - sezam - różowa sól himalajska - olej sezamowy jasny (do pieczenia) Dodatkowo(...)ząbki czosnku wędzonego - 2 łyżki wina Marsala - masło klarowane Tofu delikatnie wyjmujemy z opakowania i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę. Układamy w zamykanym pudełku, polewamy olejem sezamowym, sosem sojowym, posypujemy solą himalajską i sezamem, skrapiamy sokiem z limonki i obficie oprószamy pieprzem syczuańskim (kolejność nie odgrywa roli). Zamykamy pudełko i delikatnie poruszamy, aby dokładnie pokryć tofu marynatą. Odstawiamy
mojewypiekiinietylkokupić w sklepie azjatyckim gotowy fix. Obowiązkowa pozycja dla osób, które kochają kuchnię wschodnią. Koreański prażony ryż z kimchi Składniki pasty: 1 szalotka 1 papryczkachili czerwona 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka(...)proporcje i zmiksować wszystko w blenderze. Pastę można przechowywać ok. 6-u tygodni w lodówce w zamkniętym słoiczku. Składniki potrawy: cała pasta-baza (ok. 40-50 g) 400 g ryżu jaśminowego 2 łyżki oleju kukurydzianego lub innego do smażenia o neutralnym smaku 100 g piersi kurczaka 50 g kimchi z sokiem 1 cebula 1 marchewka 1/2 małej cukinii 1/2 czerwonej
Kuchnia Prezydentowejrazem postawiłam na bób.Jeżeli lubicie, to z pewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 3 porcje: 300g bobu 400g piersi z kurczaka(...)filety, wlać gorący bulion, wsypać kurkumę i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso. Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki 30% i wymieszać. Dodać resztę śmietany i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać koperek, obrany bób i delikatnie przemieszać. Gotować bez przykrycia
Fabryka pomysłówkonieczności zapiekania makaronu z sosem. Można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu i wymieszaniu z sosem. Smak zapiekanki można wzbogacić o pieprz cayenne czy tymianek. Zapiekankę polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Sam oczywiście można też jeść, ale może być zapychający i w takim przypadku warto go wzbogacić o różyczki brokuła czy kalafiora. Do przepisu należy użyć
Gospodyni Miejskawtorku 2 maja w sklepach Lidl Polska ropoczyna się Tydzień Kuchni Hiszpańskiej. Świeże owoce morza, hiszpańskie sery, oliwki, regopnalne sosy i warzywne pasty. Mnóstwo produktów Sol&Mar, które inspirują ! Wybrałam do przetestowania mieszankę owoców morza do paelli. szklanka ryżu szczypta szafranu cebula 2 ząbki czosnku mieszanka owoców morza Sol&Mar bulion ok 750 ml 3/4 szklanki białego wina
AZgotuj!przypalił około 10 minut . Pomidory z puszki , miksujemy z miodem , wlewamy do pozostałych składników i dusimy tak długo , aż sos curry się zredukuje o połowę , stając się naturalnie gęsty . Gotowe , podajemy ze smażonymi kosteczkami ziemniaków z czarnuszką lub ryżem Smacznego ! Post Kurczak curry z Sambar Masala pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyprzeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech alkohol odparuje. Wlać dwie puszki sosu pomidorowego i dusić ok 15 - 20 min. Na końcu dodać fasolę i kukurydzę (według własnych smaków). Podawać z ryżem i wmieszanym szczypiorkiem.. Smacznego
Gaździnka warzywarzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy. Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego żółtego sera. Rozprowadza się go wtedy mlekiem lub śmietaną. Ja podałam do ryżu na sypko, dlatego mógłby być ciut rzadszy... Dodałam do niego wcześniej przesmażoną na maśle ( klarowanym ) cebulę
Proste Potrawyroladki wylewamy część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min. Możemy podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem. Artykuł ROLADKI Z BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakPyszne, sycące i mocno aromatyczne gołąbki polane sosem pomidorowym. Zrobione według przepisu mojej mamy smakują mi najlepiej. SKŁADNIKI główka białej kapusty 1 kg karkówki 3 torebki ryżu po 100 g 2 łyżki smalcu ze skwarkami jajo sól, pieprz Czytaj więcej
Przepisy KulinarneAromatyczny kurczak z warzywami i ryżem Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 pomidory 2 łodygi selera naciowego 1/2 pora 250 g drobnych pieczarek sos sojowy sos słodko kwaśny pieprz … Czytaj dalej Potrawka z kurczaka
czarrna od kuchniwyszło to nie mów o tym i tak każdemu będzie smakować :) Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub oleju) 2 małe lub jeden duży ogórek kiszony 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 jajka 1 paczka ryżu brązowego długiego (lub zwykłego) 250 g sera żółtego (opcjonalnie) 6 łyżek majonezu 6 łyżek jogurtu greckiego Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie
Piekielna Kuchnia Patiścieramy). Zmniejszamy temperaturę pod wokiem, dodajemy papryki, cebulę i orzeszki – cały czas mieszamy ok. 1 minutę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy do chwili, aż zgęstnieje i pokryje składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
mojewypiekiinietylko