sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:36/290)

Pizza cztery sery 186

rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka! Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według(...)oregano i bazylie, intensywnie mieszamy. Farsz:   Ciasto wałkujemy w okrąg, który układamy na blaszce do pieczenia. Można ją nieco wcześniej posmarować oliwą, by później ciasto łatwiej odchodziło. Pizzę smarujemy sosem. Ser camembert kroimy w paski. Ser gouda trzemy na tarce. Na pizzy układamy ser gouda, a na to układamy camembert. Następnie kruszymy niebieski ser pleśniowy. Całość posypujemy mozzarellą

Kolizje Smaków
Pizza hawajska 219

już prawie nasza tradycja: niedzielny obiad = pizza :) Dziś proponuję hawajską. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Bardzo lubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto(...)pizzy oraz prosty i szybki sos pomidorowy znajdziecie  tutaj . Dzisiaj przygotowałam 1,5 porcji ciasta i zrobiłam dwie okrągłe pizze. Zawsze robiłam prostokątną, ale teraz chyba zacznę robić okrągłą. Taka jednak bardziej do mnie przemawia. Ciasto wałkujemy (lub rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa

Ratunku obiad
Calzone po hawajsku 201

kleiło się nam do rąk) ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi z kurczaka(...)drożdże oraz opcjonalnie przyprawy. Stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne. Następnie przykryć je ścierką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Teraz należy przygotować sos do pizzy. Do miseczki dodać koncentrat, wlać trochę wody (tak, aby była konsystencja sosu). Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. W przypadku pomidorów w puszce należy je uprzednio udusić

Fabryka pomysłów
Pizza gyros 101

Połączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos (na dwie pizze) znajdziecie tutaj . Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej 1 mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza(...)czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Bullio
Idealne ciasto na pizze wraz z propozycją dodatków 144

Każdy uwielbia Pizze dziś podam wam przepis na idealne ciasto na pizze, które jest delikatne i puszyste i proste w wykonaniu! Oraz propozycję dodatków do pizzy! Polecam zjedzenie pizzy z sosem czosnkowym , przepis na wykonanie sosu znajdziesz u mnie!! szukaj w menu głównym kategoria dodatki! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PIZZA Nasza pizza(...)właśnie wszystko pokroiłem.  Podsmażamy na maśle nasze pieczarki z cebulką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nasze ciasto sosem i rozkładamy wszędzie nasze pieczarki. Dajemy salami, paprykę oraz ogórki. Posypujemy serkiem żółtym oraz kukurydzą i do piekarnika ! Nasz pizza po upieczeniu ! smacznego

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ekspresowy sos pomidorowy (do pizzy, zapiekanek, makaronu) 79

plasterkami suszonych pomidorów z ziołami. W zasadzie nie musiałam już nawet doprawiać sosu, bo wyszedł bardzo aromatyczny. Od tamtej pory często przyrządzam taki 2-3 składnikowy sos i wykorzystuję go do zapiekanek, pizzy, makaronu, czy też kaszy i ryżu. Polecam :) duży soczysty pomidor lub kilka mniejszych ok. 150 g (z sezonie letnim używam malinowych, w zimie czekoladowych(...)oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Miksujemy z suszonymi pomidorami i olejem. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Ekspresowy sos pomidorowy (do pizzy, zapiekanek, makaronu) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pizza raz jeszcze 138

podsypuję blat mąką aby ciasto się nie przyklejało.    Dodatki do takiej pizzy powinny być dość cienko pokrojone, ponieważ pizza będzie maksymlanie 7 minut w piekrniku. Najprostszy sos do pizzy jaki możecie na prędce  zrobić, to wymieszać przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta

Right Behind The Kitchen
Pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą 111

Pizza bez sosu pomidorowego i tony sera?? Da się?? Da! Pizzą tą, kusiłam Was już na moim Instagramie ( klik - dla osób, które tam jeszcze nie zajrzały) i na Fb :) Pyszna i lekka, i do tego zdrowsza niż tradycyjna, pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami (tak! burakami i do tego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest

CookYourself
Sos z pieczonych pomidorów 178

się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w  całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...  Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g pieczonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku sól świeżo

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażanowe mini pizze z kalafiorowym sosem "serowym" 150

zaś chodzi o pomidorowy akcent, wybierz taki, jaki Ci odpowiada – może to być pozbawiony skórki i gniazd nasiennych pokrojony miąższ pomidorów, może to być passata pomidorowa czy dowolny sos pomidorowy do pizzy – z umiarem, aby bakłażany zbytnio nie zmiękły. I oczywiście przepyszny sos kalafiorowy – to on tutaj rządzi i nadaje całej potrawie wyjątkowego charakteru. Składniki: Sos kalafiorowy: ½ małego kalafiora(...)wyłóż delikatną warstwą pokrojonych pomidorów lub sosu pomidorowego, posyp pokrojoną papryką i porozkładaj plasterki pieczarek. Na koniec za pomocą dwóch małych łyżeczek nałóż kilka kleksów sosu kalafiorowego. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Pizze podawaj lekko przestudzone posypane listkami świeżej bazylii.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
Dieta i pizza - czy to możliwe? 141

tworzeniu ograniczyć kalorie do minimum. Kilka przerażających faktów: mała Margherita na cienkim cieście waży ok. 350g i zawiera ~616 kcal mała Capricciosa (sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki) zawiera ~845 kcal (waga bez zmian) pizzerka (pizza w formie "drożdżówkowej") waży ok. 100g i zawiera ~250 kcal Co zatem zrobić, aby nasza pizza była mniej kaloryczna i bardziej fit? Po pierwsze uderzymy(...)kształtują się następująco:  tradycyjna mozarella – 224 kcal parmezan – 408 kcal tylżycki tłusty 327 kcal gouda – 314 kcal Po trzecie  sos . Tu zrezygnujmy z kechupu albo gotowych sosów do pizzy. Mają one ok. 60 kcal na 100g produktu (do pizzy używamy ok. 250g). Przeciery pomidorowe mają nie dość, że niższą kaloryczność to jeszcze odznaczają się dużo mniejszą zawartością cukrów

Better Life By Auntie Ju
Włoska pizza na cienkim cieście 93

puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos. Rozgrzej [piekarnik do 250 st C, lub tyle ile zdołasz (w niektórych piekarnikach maksymalna temperatura to 240 stopni). Pizzę możesz piec na kamieniu do pizzy jeśli go posiadasz lub na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W obu przypadkach blacha(...)kształcicie oraz aby nie była nigdzie rozerwana, bo to utrudni Ci jej przełożenie do piekarnika (sos przeleci przez uszkodzone miejsca i przyklei placek do podłoża). Cienki placek do pizzy posmaruj cieniutko sosem zostawiając rant dookoła, posyp tartą mozzarellą i połóż ulubione dodatki (u mnie to salami). Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę

nietylkopasta.pl
Piersi z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym ze świeżą bazylią 293

zupełnie przypadkowym przypadkiem:) Wiecie, coś komuś czasem wpadnie do ciasta albo do zupy i eureka!:) Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna i mało dietetyczna.. ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią(...)oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam! Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha:) Składniki: - 300 - 400 g filetów z piersi indyka

Kraina Tysiąca Smaków
ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! 269

Potrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na pewno sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Rogaliki są podzielne, można je szybko zjeść i bawić się dalej Smakują zarówno dobrze na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam Składniki: ciasto francuskie sos Folwark

Via Gusto
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 181

podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę(...)Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam

Smakowity Blog Kulinarny