Sos pomidorowy z passaty – do makaronu, do gołąbków, do lazanii, nawet do pizzy, do pulpetów. Popularna coraz bardziej u nas passata pomidorowa, która łatwo znaleźć na półkach sklepowych obok koncentratu pomidorowego czy pomidorów siekanych w puszce, to przecier pomidorowy o gładkiej konsystencji. Warto sprawdzać składy kupując passatę, najlepiej jeśli(...)jest to produkt z samych pomidorów, bez innych zbędnych składników. Passatę pomidorową możemy użyć do przygotowania zupy, zapiekanek czy właśnie sosów, które będą podstawą dań z makaronem albo sosem do pizzy. Poniżej przepis na szybki sos pomidorowy, bardzo uniwersalny i smaczny. PRZEPIS SOS POMIDOROWY Z PASSATY Składniki na sos pomidorowy z passaty: 1 cebula 500g passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku
Dorota Smakujepodsypując w razie potrzeby mąką. Placek pizzy rozłóż na blaszce posmarowanej odrobiną oleju (ja używam czarnej blachy z wyposażenia kuchenki, na niej pizza od spodu ładnie się rumieni i jest pysznie chrupiąca). Na cieście rozsmaruj trochę zimnego sosu, rozłóż trochę startego sera twardego, odpowiednią porcję rozdzielonych kółeczek cebulki, podduszone grzyby i kawałki camemberta (dokładnie w takiej kolejności). Wierzch skrop odrobiną(...)temperatury 230°C i piecz: małe pizze 22 cm. 12-13 minut, większe 30 cm. 20-22 min. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Możesz polać ulubionym sosem do pizzy lub ketchupem. Ja uważam, że najsmaczniejsza jest bez dodatku sosów
Delicious Placejedna malutka (oderwałam mały kawałek). Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Każdą pizze smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem – u mnie ketchup z charakterem gargamel (polecam!) Następnie nakładamy warstwę startego sera i dodatki. U mnie na jednej pizzy jedynie kawałki szyki (na małej(...)Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dodatków i ustawionej temperatury (u mnie dziś 8 minut w 250 stopniach z termoobiegiem). Pizze podajemy z domowym sosem czosnkowym i ketchupem z charakterem gargamel (polecam!) Smacznego
Słodkie okruszkiDziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :) Składniki: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna(...)przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia. Na każdą mini pizze nakładamy sos pomidorowy i układamy ulubione dodatki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy przez około 15-20 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyprodukty najlepiej kupować na promocji. Bazowym produktem jest dla mnie passata pomidorowa – można ją zastosować do wielu dań – idealna na zupę pomidorową, jako sos do pizzy lub po prostu sos do makaronu lub zapiekanek . Przepisy bazowe! Ja jako blogerka kulinarna, często robiłam nowe potrawy. Wymagało to oczywiście kupienia nieraz jednorazowych produktów(...)zanim będzie obiad… Zamienniki w kuchni! Nie warto jest trzymać się w 100 % przepisu, są oczywiście przepisy w których zmienienie proporcji na sos lub ciasto, będzie wiązało się z wyrzuceniem całości do kosza. Ale warto w kuchni eksperymentować, zamiast owoców podanych w przepisie użyć owoce, które są sezonowe
KuchniaWeDwoje.plNajprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna Składniki na 2 duże pizze: Ciasto na pizzę: 35 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczkę soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin Sos pomidorowy(...)duży ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Dodatkowo: 2 kulki sera mozzarella garść świeżej bazylii Przygotowanie: Ciasto na pizzę: Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną mąki. Miskę przykryć
Oryginalny smakminut aż wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos beż miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Dekorujemy świeżym
I LOVE LIFEmiejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy(...)dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia
OstryKęsSkładniki – porcja dla 4 osób: 15 gram drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1/2 kg mąki, 1/3 szklanki oleju, szczypta soli, szczypta cukru. >przepis na sos do pizzy< Krok 1 Do 1/3 szklanki ciepłej wody wkładamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Krok 2 Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dolewamy pozostałą ilość ciepłej wody(...)jeszcze raz zagniatamy ciasto, aby je odgazować. Wałkujemy ciasto na pożądany przez nas kształt. Krok 4 Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i nakłuwamy je widelcem. Krok 5 Nakładamy sos , ser i ulubione składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (termoobieg) przez 8 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
Coś bym zjadłanasza pizza była cienka i chrupiąca, dodajemy mniej drożdży i nie odstawiamy ciasta do ponownego wyrośnięcia. Jeżeli jednak chcemy pulchne ciasto, formujemy je rękoma wysmarowanymi oliwą Sos : Najlepszy sos do pizzy, to ten, który samo sobie przygotowujemy, najlepiej z pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, obranych i zmiksowanych w blenderze. Sos powinien być świeży i gotowany przez(...)pizzy. oryginalność: Typowa włoska pizza jest cienka i chrupiąca, ma niewielką ilość dodatków, więc nie jest zbyt kaloryczna. Klasyczna to połączenie mozzarelli, sosów, pomidorów i bazylii. Najważniejsze jednak jest to aby zrobiona przez nas pizza smakowała nam i naszym domownikom. Cały proces jej tworzenia to niezła frajda dla dzieci, należy o tym pamiętać, bo przecież, które dziecko nie lubi pizzy
W Moim Magicznym Domuavocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica i zupa smakowały nam bardzo – cieszyliśmy się, że trafiliśmy właśnie do miejsca, w jakim kolacja zapowiada się(...)się, że mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu podania pizzy wszystko nam smakowało… Pizza wymagała dużo do życzenia. Chodziło o same ciasto. Twardawe, gumowate
Kuchnia Bazyliiprzecieru z pomidorów (nie koncentratu) lub krojone pomidory z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 0,5 łyżki oregano lub przyprawy do pizzy sól i odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Sos pomidorowy: Obrany i starty czosnek chwilę podsmażamy na oliwie. Dodajemy nasz przecier z pomidorów lub pomidory z puszki oraz przyprawy. Sos podgrzewamy mieszając tak długo, aż jego konsystencja(...)przeważnie podgrzewam go na małej mocy palnika około 8-10 minut. Odstawiamy sos na bok. Uwaga! Jeśli użyjecie pomidorów z puszki pod koniec całość warto zblendować, aby sos był jednolity. Pizza: Drożdże wkruszamy do ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, rozrobione drożdże i olej. Opcjonalnie do ciasta można dodać szczyptę przyprawy
Słodkie okruszkioraz garbniki. Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich Lebiodka pospolita posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najważniejszych jej cech wskazuje się miedzy innymi na działania: – pobudzające, – wzmacniające, – regulujące, – usprawniające funkcjonowanie(...)celu wywołania miesiączki. Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów
w mojej kuchniCiasto wg przepisu Jamiego Olivera: 500g białej mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 saszetka suszonych drożdży (7g) ½ łyżki drobnego cukru 2 łyżki oliwy extra vergine 325ml letniej wody Sos pomidorowy do pizzy 2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 puszka (ok. 500 g) pomidorów pelati w sosie (lub 500 g pasaty pomidorowej) 2-3 ząbki czosnku(...)Nagrzać płaską blachę lub kamień do pizzy. Wtedy przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i lekko zarobić. Z ciasta formować okrągłe spody do pizzy, można użyć wałka. Na rozgrzaną blachę położyć przygotowany spód, szybko rozsmarować sos pomidorowy, nałożyć ulubione dodatki: pieczarki, szynkę, oliwki, ser mozzarella, salami, paprykę – według uznania. Piec ok. 4 -5 minut w bardzo gorącym piekarniku
Gotujemy i jemybrzegów. Następnie zawijamy brzegi ciasta do środka tak aby ser znalazł się w środku rantów. Dokładnie zlepiamy ciasto aby ser nie wyciekł podczas pieczenia. Na środek pizzy wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki salami (lub inne ulubione składniki). Pizze pieczemy(...)lekkiego zrumienienia ciasta. Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki idealnie się przyrumienią. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Strona